h1

Που είναι η Χρυσή Αυγή; Οέο…

05/07/2008

Η λίστα της wordpress είναι κάτι που παρακολουθώ σε τακτική βάση καθώς με ενδιαφέρει να ξέρω τι διαβάζεται και ποια είναι η επικαιρότητα της blogόσφαιρας. Εδώ και πολύ καιρό, σχεδόν μισό χρόνο, το blog της Χρυσής Αυγής είχε καβατζάρει την πρώτη θέση με κλειστά τα σχόλια και χωρίς να δίνεται η δυνατότητα pingback, χωρίς δηλαδή να δίνεται η δυνατότητα άμεσης απάντησης ή αντιλόγου.

Το θέμα με είχε απασχολήσει εδώ και καιρό και μάλλον δεν ήμουν ο μόνος. Φαίνεται ότι δεν ήταν λίγοι αυτοί που ασχολήθηκαν αλλά νομίζω με λάθος τρόπο καθώς ζητούσαν να κλείσει η wordpress το συγκεκριμένο blog εξαιτίας του περιεχομένου του πράγμα που φυσικά και δεν θα έκανε. Με αφορμή κάποιο περιστατικό καταγγελίας στην wordpress ανέβασα παλαιότερα ένα σχετικό post (κλικ εδώ) που εξέφραζα τις απόψεις μου για το συγκεκριμένο blog αλλά και την Χρυσή Αυγή γενικότερα.

Το πρόβλημα λοιπόν κατά την άποψη μου δεν ήταν ότι η Χρυσή Αυγή έχει blog ή το γεγονός ότι φιλοξενείται στην wordpress, άλλωστε οι ίδιοι είναι οι χειρότερη διαφήμιση του εαυτού τους. Το πρόβλημα ήταν ότι οι απόψεις που εκφράζουν, δεν μπορούν να απαντηθούν άμεσα και η κάθε απάντηση είναι καταδικασμένη να είναι έμμεση και να έχει λιγότερες πιθανότητες να διαβαστεί καθώς τα παλικάρια δεν είχαν το θάρρος να ανοίξουν τα σχόλια. Καμία αντίρρηση, κανείς μπορεί να γράφει με κλειστά σχόλια αν θέλει, όμως δεν καταλαβαίνω με ποια κριτήρια αυτός να είναι πρώτος στην λίστα της wordpress. Δεν είναι λογικό ο αριθμός των comments να προσμετράται ως αξιολογικό κριτήριο για την κατάταξη; Ή για να το θέσω καλύτερα, δεν πρέπει να προστατευθεί η δυνατότητα αντιλόγου όταν κάποιος ακουσίως ή εκουσίως παραπληροφορεί; Αυτό άλλωστε είναι μια γενική αρχή και όχι αποκλειστικά σε σχέση με το συγκεκριμένο blog.

Με αυτές τις σκέψεις και χωρίς καμία διάθεση να ζητήσω την άσκηση λογοκρισίας η το κλείσιμο όπως έκαναν κάποιοι άλλοι, αλλά απλά την πιο δίκαιη μεταχείριση όλων έστειλα προ ημερών το παρακάτω mail στην WordPress ζητώντας το αυτονόητο, ή να ανοίξουν τα σχόλια ή έστω τα pingbacks, ή να μην πριμοδοτείται το συγκεκριμένο blog.

Dear friends,

I suppose I am not the first one complaining about the particular blog. Not only the content is racist but together with their “political” (nazi) propaganda they spread rumors that Turkey prepares to attack Greece etc. I hope you understand that some things they write are more dangerous if they remain unanswered especially because their blog is having a lot of traffic probably because of people’s curiosity. Certainly I am against censorship and I want to make clear that I am not asking you to shut them down or to control the content of their blog because I know this is not democratic. I have to admit though that I don’t understand what is the reason for allowing a blog to publish posts without giving the rest of the users the right to answer either straight with comments or with pingbacks from other blogs. These guys have shut down both comments and pingbacks, they haven’t fallen from the No 1 of the list of Greek blogs of wordpress since last December and nobody can answer and show them and their readers the other side of their stories! I am making this remark not only for the particular blog but in general, I believe that users should be allowed to comment even if this has to be done by pingback, especially in cases like this where propaganda and misinforming are so obvious and other bloggers cannot compete with the publicity of the blog that misinforms… On the other hand, if for reasons I haven’t thought it still is impossible to comment then just don’t allow blogs with closed comments to be so high in the list of the top blogs. Isn’t the number of the received comments also an important factor for a blog to be considered popular and be placed at the top? Eventually, isn’t it better to promote dialogue instead of blogs with closed comments?

With appreciation,

H.

Σήμερα λοιπόν κοιτάζοντας την λίστα διαπίστωσα ότι συνέβη αυτό που έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και μήνες, επιτέλους αποκαθηλώθηκε η Χρυσή Αυγή από την κορυφή και μάλιστα εξαφανίστηκε από την λίστα εντελώς. Δεδομένου ότι το blog υπάρχει ακόμα αλλά απλά δεν εμφανίζεται στο top 100 νομίζω ότι οι άνθρωποι στην wordpress έδωσαν επιτέλους την ανάλογη σημασία και αντιλήφθηκαν το αυτονόητο, ότι δηλαδή, ανεξαρτήτως περιεχομένου, δεν μπορεί να πριμοδοτείται ο λόγος που αποκλείει τον αντίλογο. Δεν ξέρω αν το mail μου έπαιξε ρόλο όμως σε κάθε περίπτωση είμαι απολύτως σίγουρος πως η Χρυσή Αυγή δεν αποκαθηλώθηκε εξαιτίας των διαμαρτυριών κατά του περιεχομένου της αλλά εξαιτίας του αποκλεισμού της δυνατότητας του αντιλόγου. Άλλωστε οι διαμαρτυρίες που στρέφονταν αποκλειστικά κατά του περιεχομένου της είχαν αποτύχει εδώ και καιρό.

Με αρχή αυτήν την υπόθεση είναι μάλλον χρήσιμο να αντιληφθούμε ότι το μοναδικό «όπλο» στην blogόσφαιρα είναι το ίδιο το μέσο, τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες του και αυτό πρέπει να είναι η αρχή και η βάση για κάθε διεκδίκηση εντός blogόσφαιρας. Δεν μπορούμε να ζητάμε αποκλεισμό απόψεων όσο «κακές» και επικίνδυνες κι αν είναι αυτές, όπως έκαναν κάποιοι. Αυτό που πρέπει να διεκδικούμε είναι το δικαίωμα μας στον αντίλογο, να μπορούμε να απαντήσουμε με ίσους όρους, αυτό είναι και το μοναδικό αυτονόητο.

Από εκεί και πέρα αυτό που συνέβη είναι ένα μικρό κέρδος αλλά φυσικά και δεν λύνει κάτι επί της ουσίας, μάλιστα προσωπικά θα τους προτιμούσα πρώτους στην wordpress με ανοιχτά σχόλια από το να μην εμφανίζονται καθόλου στο top 100 και να τα έχουν κλειστά. Σε κάθε περίπτωση η Χρυσή Αυγή υπάρχει και θα υπάρχει και εδώ μέσα και το χειρότερο εκεί έξω.

70 Σχόλια

  1. Φίλε, διαφωνώ κάθετα με όλο το σκεπτικό σου. Το μπλογκ της Χ.Α. είναι απείρως τιμιότερο, καθώς είναι καθαρά πολιτικό, από άλλα μπλογκ που προάγουν τη μονομανία, το κουτσομπολιό και τον άκριτο ανταγωνισμό με χτυπήματα κάτω από τη μέση. Πολιτικό, γιατί και οι νεοναζί δικαιούνται να έχουν ένα «φυσικό» χώρο έκφρασης, μην ξεχνάμε ότι η Χ.Α. είναι νόμιμη οργάνωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Από κει και πέρα, η παρουσία της Χ.Α. στο διαδίκτυο με τη μορφή του μπλογκ είναι μάλλον σεμνή αν κρίνεις από τα ομοϊδεάτικα φυντάνια που βολοδέρνουν σε φόρουμ και σελίδες του blogger με ξεκάθαρες προτροπές βίας και κηρύγματα μίσους. Καλώς ή κακώς, ο blogger δεν έχει ανάλογο «φιλτράρισμα» σαν της WP πέρα από το flag.

    Αλλά κι εγώ είμαι κατά του flag. Όποιος παρανομεί με οποιονδήποτε τρόπο δεν χρειάζονται πρακτικές σαν κι αυτές:
    http://jungle-report.blogspot.com/2008/01/alert-blog.html
    Υπάρχουν άλλοι τρόποι, από το ομαδικό κράξιμο μέχρι και τη νομική καταφυγή σε πολύ ακραίες περιπτώσεις.

    Και για να γελάσουμε λίγο, δες την κατάντια της υπερμάχου στρατηγώ τα χρυσαυγητήρια για την λογοκρισία «ανθελληνικών» μπλογκ:
    http://www.neos-forum.com/viewtopic.php?f=2&t=10327


  2. Κι εσύ moderation; Έλεος…


  3. @JustAnotherGoneOff

    Κι εσύ moderation; Έλεος…

    Αποκλείεται. Πάμε στοίχημα; 🙂
    Κάποιο τεχνικό πρόβλημα ίσως υπάρχει.

    Χάρη, πάντως το παιγνίδι χόντρυνε. Τώρα μερικοί επιβάλλουν μοδεραίησον σε όσους διαφωνούν μαζί τους σε ΑΛΛΟ μπλογκ (από το δικό τους)… τσκ, τκσ, τσκ…

    Super-extended, spacetime-enhanced moderators. 🙂


  4. Θα είναι στα spam το σχόλιο μου, επειδή έβαλα δύο λινκ, μα μόνο με δύο λινκ μπλοκάρομαι;


  5. @JustAnotherGoneOff

    YOU got it! 🙂 Με δύο ή παραπάνω λινκ μπλοκάρεσαι (προσωρινά βέβαια). Μου έχει συμβεί σε μένα εδώ, και είναι απλώς η «default ρύθμιση» για τη WordPress.

    Χάρη, αν θες αύξησε το όριο λίγο. 2-3 λινκ δεν σημαίνουν απαραίτητα spam.


  6. @Jago, Σωστός, sorry για το πρόβλημα και για την καθυστέρηση αλλά μέχρι πριν λίγο έπινα το κρασί μου, ανεβαίνει αμέσως! 😉


  7. @Jago, φίλτατε έχεις κάθε δικαίωμα να διαφωνείς και το αναγνωρίζω και γι’ αυτό σου επιτρέπω (όπως και σε όλους) να μου γράφεις άμεσα και να μου απαντάς στο blog μου με τρόπο που να τον βλέπουν άμεσα οι αναγνώστες μου και να μπορούν οι ίδιοι να κρίνουν αν λέω κάτι λάθος. Αυτή ακριβώς είναι και η διαφορά μου με την Χρυσή Αυγή, ότι εγώ δίνω το δικαίωμα αντιλόγου και αυτό είναι που λέω, τίποτα παραπάνω! Από εκεί και πέρα για τα άλλα blog έχεις δίκιο αλλά σήμερα μιλάμε για την Χρυσή Αυγή η οποία καβατζώθηκε στο Νο 1 και είχε μια σημαντική αναγνωσιμότητα. Δεν με ενδιαφέρει σήμερα (ίσως κάποια άλλη στιγμή) να δω το θέμα γενικά ή συγκριτικά με άλλα blogs αλλά συγκεκριμένα! Ο λόγος είναι ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια μεγάλη οργάνωση (κόμμα είναι) που έχει ένα πολύ βρώμικο παρελθόν και όχι απλά μια παρέα που γράφει καφρίλες. Κατά τα άλλα δέχομαι και σέβομαι την διαφωνία αλλά θα ήθελα να μου πεις πιο συγκεκριμένα που διαφωνείς ακριβώς γιατί εγώ δεν μίλησα για λογοκρισία ή κλείσιμο, όπως έχουν μιλήσει πολλοί άλλοι, ούτε άσκησα κριτική στο περιεχόμενο του blog της Χρυσής Αυγής, ας πούμε ότι δεν με αφορά, που λοιπόν είναι το μεμπτό; Η κριτική που άσκησα αφορά τον τρόπο διαχείρισης και τον αποκλεισμό του αντιλόγου και αποκλειστικά αυτόν! Να είσαι σίγουρος ότι θα έλεγα το ίδιο για οποιοδήποτε blog έκανε αυτό που έκανε η Χρυσή Αυγή, ακόμα κι αν ήταν blog που υπερασπιζόταν τις ιδέες μου!


  8. Καλημέρα Χάρη και Jago.

    Ας βάλουμε λίγο τα πράματα σε κάποια τάξη (όχι… Νέα Τάξη -χεχε)

    1) Το ποστ του Χάρη, Jago, με τίποτα δεν ζήτησε λογοκρισία ή περιορισμό της έκφρασης της Χρυσής Αυγής. Το τονίζω αυτό, γιατί… χρειάστηκε να διαβάσω το ποστ δεύτερη φορά (μετά από πολύν καιρό) για να το βεβαιώσω, και οι αδαείς που διαβάζουν βιαστικά ίσως δεν το πρόσεξαν. Ο Χάρης είπε συγκεκριμμένα:
    «Certainly I am against censorship and I want to make clear that I am not asking you to shut them down or to control the content of their blog because I know this is not democratic.»

    2) Το θέμα της υψηλής θέσης στα charts είναι εντελώς διαφορετικό. Μια υψηλή θέση στο chart της WordPress δεν σημαίνει καθόλου ΜΟΝΟ αριθμό hits. Η ίδια η WP το ξεκαθαρίζει λέγοντας ότι οι θέσεις στους πίνακές της καθορίζονται «από μια μυστική φόρμουλα» που δεν μας αποκαλύπτει για να μην… επιτηδευτούμε εξ αιτίας της και προσπαθήσουμε ΤΕΧΝΗΤΑ να ανεβούμε στα Charts.

    3) Επομένως, λόγω του (2) πολύ ορθώς έγραψε ο Χάρης όσα έγραψε στην WP. Ουσιαστικά τους προέτρεψε να λάβουν υπ’ όψη όσα λέει σε ενδεχόμενη βελτίωση της «μυστικής φόρμουλας». Και όσα λέει θα μπορούσαν κάλλιστα να αφορούν άλλα ιστολόγια που κάνουν «κόλπα» για να ανεβούν στα chart.

    Απο κεί και πέρα, η Χρυσή Αυγή είναι πολύ ιδιόμορφη περίπτωση. Π.χ. ενώ ορισμένα μέλη της κάνουν βίαιες επιθέσεις, η οργάνωση αρνείται τα πάντα και μάλιστα ΞΕΡΩ (από πρώτο χέρι) ότι φανατίζει και τα νέα μέλη της να πιστεύουν ότι… συκοφαντείται όποτε γίνεται καταγγελία για βίαιες πράξεις. ΠΟΥ το ξέρω «από πρώτο χέρι»; Χμ… θα σας πω, για να γελάσετε λίγο:

    Κάποτε (το 2004) γνώρισα ένα παιδί που ήταν υποψήφιος μνηστήρας της κόρης ενός γνωστού μου. 18 χρονών η μικρή, 20 χρονών αυτός (και επίσης πιστός χριστιανός που πήγαινε σε κατηχητικό). Δυστυχώς γι’ αυτόν κάποτε η μικρή του έριξε χυλόπιτα (βρίσκοντάς τον… κάπως ξενέρωτο) και ο νεαρός από απόγνωση άρχισε να κάνει πιο πολλή παρέα με φίλους του που μερικοί ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής (και πρώην συμμαθητές του). Πήγαινε λοιπόν στα πάρτυ τους και τελικά τον έπεισαν και έγινε μέλος της οργάνωσης (αφού βρήκε και γκόμενα, επίσης μέλος). Τον πέτυχα τυχαία κάποια μέρα μετά από καιρό και μου είπε περιχαρής ότι έγινε μέλος της Χ.Α. – οπότε εγώ τον ρωτάω «μα ξέρεις ότι ορισμένα άλλα μέλη τα βράδυα κακοποιούν μετανάστες και άλλους στόχους»; ΤΙΠΟΤΕ δεν ήξερε. Ισα-ίσα τόνισε ότι όλα αυτά είναι κακοήθεις συκοφαντίες και ότι το «επίπεδο της ευγένειας και του ήθους» άλλων μελών της Χ.Α. είναι πολύ υψηλό, «δεν είναι υπέρ της βίας»., κ.ο.κ.

    Ε, δεν ξέρω τι απέγινε ο νεαρός, γιατί χαθήκαμε από τότε (είχαμε και κοινό ενδιαφέρον τη… μουσική trance!!!) αλλά σαν αποτέλεσμα άρχισα να λέω (σε κοινούς γνωστούς) το εξής: «Σύλλογος άτυχων εραστών η Χρυσή Αυγή. Αν φάγατε χυλόπιτα, μπήτε κι εσείς»…
    🙂


  9. Υ.Γ. καταθέτω και δεύτερη ΥΠΕΥΘΥΝΗ μαρτυρία «από πρώτο χέρι» για το παρελθόν της οργάνωσης.

    Ξέρετε, η Χρυσή Αυγή σήμερα παριστάνει ότι είναι μόνο Ελληνοπρεπής εθνικιστική οργάνωση, χωρίς σχέση με τους ναζί. Στην πραγματικότητα, ξεκίνησε από την αρχή σαν ΑΜΙΓΩΣ νεο-ναζιστική οργάνωση που μάλιστα είχε σε πολύ υψηλή εκτίμηση και τις ορίτζιναλ σημαίες του Χίτλερ. ΠΟΥ το ξέρω; (εδώ έχει ΠΟΛΥ γέλιο…)
    -Το ξέρω διότι είχα ένα συμφοιτητή στο Πανεπιστήμιο (στην Αγγλία) έναν Ελληνα, ξανθό από τη Βόρεια Ελλάδα, που έκανε Μάστερ Φιλοσοφίας και ήταν πρώτος στις συζητήσεις (στο μπαρ) και επίσης πρώτος στο… καμάκι. Πολιτικοποιημένος σαν αντι-εξουσιαστής, είχε θέσεις με τις οποίες συμφωνούσα, ιδιαίτερα οξύς όταν έκανε κριτική στο ρατσισμό, κλπ. Κώστας το μικρό του όνομα -δεν αποκαλύπτω προσωπικά δεδομένα αλλά… αν τυχαία βρει αυτό το ποστ θέλω ΚΑΙ αυτός να γελάσει, γιατί χαθήκαμε (κι ας μου στείλει μέηλ στο omadeon @ hotmail.com).

    Anyway, ο Κώστας λοιπόν, όταν τον γνώρισα καλύτερα, μου αποκάλυψε ότι όταν ήταν 14-15 χρονών είχε μπει στη Χρυσή Αυγή(!!!) και ήταν… ακροδεξιούλης (λόγω παραπληροφόρησης και κακής παιδείας κλπ). Αλλά μου είπε επίσης ότι σε 1-2 χρόνια κατάλαβε ότι οι τύποι «δεν στέκαν στα καλά τους» και ήταν τυφλοί θαυμαστές του Χίτλερ και των SS. Στο μεταξύ είχε ΠΟΛΛΕΣ ωραίες γκόμενες τότε, η οργάνωση, κατά κανόνα (όπως είπε) «χαζές ξανθιές και καστανές» από «οικογένειες αρχών» που όμως… βρήκαν στην Χ.Α. χώρο ερωτικής ελευθερίας (που οι γονείς τους δεν υποψιάζονταν καθόλου). Η τέλεια δικαιολογία για τα γκομενιλίκια ήταν «μπαμπά, πάω στην εθνική μας οργάνωση». Ε, λοιπόν ο Κώστας, όταν έγινε 16 και 17 χρονών, είχε μεν καταλάβει ότι ΟΛΗ η ιδεολογία της οργάνωσης ήταν για τα πανηγύρια, αλλά… είχε «εξυπηρετήσει» πληθώρα από χαζογκόμενες.
    Επειδή με είδε σκεπτικό, τη στιγμή που τα διηγόταν όλα αυτά, βγάζει από την τσέπη του μια φωτογραφία και μου λέει, «να, δες εδώ και θα καταλάβεις». ΤΙ να δω;

    – Η έγχρωμη φωτογραφία που είδα, είχε τον Κώστα στο κέντρο, χαμογελαστό, και… δύο πολύ ωραίες ξανθιές, δεξιά και αριστερά του, να τον θωπεύουν με ιδιαίτερη χαρά και να χαμογελούν ακόμη πιο πολύ. ΟΜΩΣ… στον τοίχο, στο background ΠΙΣΩ τους, ήταν μια επιγραφή «Χρυσή Αυγή (μπλα-μπλα-μπλα…)» και κάτω από την επιγραφή ήταν… η σημαία της ΧΙΤΛΕΡΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

    Οπότε, ΜΗ μας πουλάνε και τρέλλα τώρα, ότι δεν είχαν σχέση με τους ναζί! (Ο Κώστας στα 18 του διάβασε άλλα βιβλία και έγινε αριστερός και αντι-εξουσιαστής…)


  10. Πολύ ενδιαφέρουσα η κουβέντα σας, αλλά και το ποστ.

    Πάντως πέρα από το τι πραγματικά είναι ως Οργάνωση η Χ.Α. είναι απαράδεκτο να έχει κλειστά τα σχόλια και όχι μόνο. Δερωτιόμουν μάλιστα πως είναι σχεδόν πάντα στην κορυφή της λίστας των 100.

    Πάντως θεωρώ πως η κίνηση του Χάρη είναι θετική και δημοκρατική. εδώ δεν μιλάμε για λογοκρισία ή κλείσιμο, αλλά για … αρνητική βαθμολογία μάλλον!!! Έτσι εκτιμώ.

    ΥΓ Λέτε να ανοίξουν τώρα τα σχόλια; Δεν το εκτιμώ και πολύ.


  11. @Omadeon, Χαίρομαι που συνεχίζοντας την παράδοση που έχουμε διαμορφώσει με βοηθάς να διαπιστώσω ότι είναι σαφές αυτό που λέω στο post και ότι δεν έχω γράψει κάτι διαφορετικό από αυτό που ήθελα να γράψω. 🙂 Παρόλο που το έχω πει πέντε φορές ότι δεν θέλω να τους κλείσουν έχω ακόμα τις αμφιβολίες μου για το κατά πόσο το intentio auctoris και το intentio lectoris συγκλίνουν ή αποκλίνουν!


  12. @Μανιτάρι, Χαίρομαι πολύ για το σχόλιο σου γιατί όπως έγραψα και παραπάνω κάποια στιγμή νόμισα ότι δεν έγινε σαφές αυτό που γράφω στο post αλλά ευτυχώς μου αποδεικνύεις το αντίθετο.

    Κατά την άποψη μου το ιδανικό θα ήταν να είναι πρώτη η Χρυσή Αυγή με ανοιχτά σχόλια ώστε όλοι να απαντάμε και να δείχνουμε την άλλη πλευρά. Βέβαια υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει ότι από τον διάλογο με τους φασίστες έχουμε μόνο να χάσουμε γιατί κάθε διάλογος μαζί τους διαπραγματεύεται τα ήδη κεκτημένα.

    Σε κάθε περίπτωση η Χρυσή Αυγή δεν μας έδωσε την δυνατότητα να απαντήσουμε και να αμφισβητήσουμε (ή και να επιβεβαιώσουμε) και η ροή της πληροφορίας από το blog της υπήρξε μονόδρομη σε αντίθεση με blogs όπως το δικό σου που έχει και υψηλή αναγνωσιμότητα και υπάρχει μια αμφίδρομη ροή πληροφορίας που επιτρέπει την αμφισβήτηση και την ζύμωση απόψεων. Το ερώτημα λοιπόν είναι πολύ απλό και δεν έχει να κάνει με λογοκρισία αλλά με το ποιος πρέπει να πριμοδοτείται.

    Πάντως δεν βλέπω να ανοίγουν τα σχόλια τους, το πιθανότερο είναι να πάρουν την σελίδα τους και να την πάνε εκτός wordpress, κάτι που είναι και το πρέπον γιατί αυτό που έχουν δεν είναι blog αλλά ένα κοινό web page.


  13. μπραβο !!! συγχαρητηρια

    η επαρση μαζι με την δημοκρατικη κατα τα αλλα ρουφιανια πληροφορει εν μεσω θερους σοβαροφανεις γιαλαμπουκες της wordpress που πινοντας coca cola κερδισαν αλλη μια μαχη κατα της ναζιστικης και φασιστικης «παιδικης χαρας»
    Το μεγα και τραγικο συναμμα λαθος τους ηταν οτι δεν δεχοντουσαν σχολια στα γυψινα ποστ τους ……( ε και ;;;;;)

    ετσι αλλο ενα αυγο του φιδιου (ουαουυυ!!!!)εσπασε απο το σφυρι της εκδημοκρατισμενης μπλογκσφαιρας που επαγγελεται την ελευθερια του λογου (μαλλον αυτα τα μιαρα πλασματα δεν εκφεραν λογο, ετσι θα συνεχιζουν να γραφουν στους τοιχους )

    Τα υπολοιπα μπλογκ οπως συμμορφωθουν στην ως ανω αισθητικη και «σερβιετοειδη» αντιληψη της αγνης καταθεσης των αποψεων μεσω του ηλεκτρονικου ημερολογιου μεσα στα πλαισια της ορθης (αρκει να μην ειναι στην πρωτη δεκαδα της wordpress)εντερικης κενωσης μεσω της πληκτρολογησης .

    Οι παραβατες θα διωκονται κλοτσηδων απο την εκατονταδα της wordpress και σαν δαρμενα σκυλια στριμωγμενα μεσα στο σκοταδι της αφανειας θα αλιχτανε κανοντας coments στα καθως πρεπει μπλογκ

    ..πληροφοριες θελουν τους χρυσαυγητες να ετοιμαζουν διαδηλωση κατα της αμερικανικης πρεσβειας ( ελεω της εταιρειας) που με τα μαυρα σπρει γεμιζουν τους τοιχους της καλοκαιρινης Αθηνας γραφοντας «I hate coments i hate comblex »

    Ετσι οι γιαλαμπουγκες θα συνεχισουν να ξυνουν το μπιμπικοσπαρτο πρωσοπο τους εχοντας κανει το καθηκον τους στην ανθρωποτητα ενω η απανταχου μπλογκοσφαιρα θα ηδονιζεται καθως πλεον στην εκατονταδα της καταθλιψης θα εχει σκουπιστει επιμελως απο τα κατακαθια που εισχωρησαν και αυτα στο ανδρο της «ελευθεριας της εκφρασης »

    ………το καζανακι χαλασε και αρωματα εντερικων περιεχομενων γλυστρανε απαλα στην κιτρινισμενη πορσελανη της τουαλετας μεχρι να βρουν αντισταση απο το τσακισμενο χαρτακι που ευθαρσως εγραφε

    «…I suppose I am not the first one complaining about the particular blog. Not only the content is racist but together with their “political»….»


  14. @gsid, Άκου φίλε μου, η εμπάθεια έχει και όρια και επιπλέον για κάθε περικοκλάδα που γράφεις υπάρχει ήδη η απάντηση στο post! Αλλά πάμε ένα ένα.

    1) Το να βαφτίζεις επηρμένο ή ρουφιάνο κάποιον που ζητάει να αλλάξει ένα σύστημα που λειτουργεί σε βάρος του είναι κάτι που πρέπει να επανεξετάσεις γιατί αυτή σου η άποψη είναι τουλάχιστον επικίνδυνη. Επιπλέον, επιχείρημα για το γιατί η καταγγελία είναι λάθος δεν έχεις γράψει στο κατά τα άλλα διανθισμένο με ζωηρές, εικονοποιητικές, περικοκλάδες σχόλιο σου. Προφανώς σου πήρε παραπάνω χρόνο η διακόσμηση και ξέχασες την ουσία.

    2) Δεν έσπασε κανένα αυγό του φιδιού, δεν είπε κανείς κάτι τέτοιο, αρκεί να διαβάσεις τον επίλογο του post όπου το λέω και ο ίδιος. Αυτό που συνέβη είναι ότι κατέβηκε (χωρίς να κλείσει!) από την πρώτη θέση ένα blog που έγραφε ότι ήθελε (δεν με ενδιαφέρει αν είναι σωστό ή λάθος), κέρδιζε επιπλέον αναγνωσιμότητα λόγω της πρώτης θέσης και δεν μπορούσαμε να του απαντήσουμε ούτε με comment ούτε με pingback. Αυτό λέει το post, τίποτα παραπάνω. Και τώρα ρωτάω εγώ, διαφωνείς στο ότι ο αριθμός των comments πρέπει να παίζει ρόλο στην διαμόρφωση της λίστας; Ναι ή όχι και γιατί;

    3) Δεν μίλησε κανείς για «ορθό» ή «ορθή» ή για πλαίσιο κανόνων με το οποίο πρέπει να συμμορφωθεί κάποιος, οι απόψεις μου για το blogging είναι γνωστές και δηλωμένες, θα τις βρεις κάνοντας κλικ στο category «blogging» πάνω δεξιά, διάβασε τι γράφω και τα ξαναλέμε. Ως τότε μη μου λες εμένα για καθωσπρέπει blogging και άλλες εξυπνάδες, νοιώσε λίγο! Καθώς πρέπει το θέλεις εσύ το blogging και εσύ είσαι που μιλάς για ορθότητα καταδικάζοντας την καταγγελία ως ρουφιανιά! Τα πράγματα είναι δυναμικά και λειτουργούν κατά περίσταση και αυτό συνέβη και στην συγκεκριμένη περίπτωση, μην κάνεις λάθος αναγωγές και γενικεύσεις.

    4) Το ότι υπάρχουν και σοβαρότερα προβλήματα είναι δεδομένο αλλά εδώ μέσα, στην blogόσφαιρα, υπάρχει και αυτό και αυτό με ενδιαφέρει να μιλήσω σήμερα, όχι κάτι άλλο. Έξω από την blogόσφαιρα υπάρχουν άλλα πράγματα, πιο σοβαρά και αυτά τα αντιμετωπίζουμε εκεί έξω, όχι εδώ μέσα που είμαστε τρεις κι ο κούκος και το μόνο που μπορούμε κάνουμε είναι να γράφουμε! Αυτή είναι η δυνατότητα εδώ και αυτό είναι το blogging, έτσι λειτουργεί κι έτσι διαμορφώνεται, αν δεν σου αρέσει και θες κάτι παραπάνω κλείσε τον υπολογιστή σου και βγες στον δρόμο να φωνάξεις, εγώ το έκανα, σειρά σου τώρα!

    5) Από τον τρόπο που γράφεις και από αυτά που γράφεις διακρίνω ένα συνονθύλευμα από πράγματα, ένα χάος επικρατεί στο κεφάλι σου, μάλλον σε μπερδεύει το μεταγλωσσικό σου παραλήρημα και οι πλείστοι (και συνήθως άχρηστοι) επιθετικοί σου προσδιορισμοί. Τα έχεις βάλει όλα μαζί και σου φταίνε όλα χωρίς να ξέρεις τι ακριβώς σου φταίει. Τελικά αποφάσισε τι ακριβώς θέλεις να κάνεις; κριτική για την σημασία του γεγονότος; κριτική στην wordpress; Σε εμένα; Στο blogging;

    6) Είσαι καλός στις περικοκλάδες άνευ περιεχομένου και αυτά αρέσουν σε πολύ κόσμο, είναι μάλιστα και ένας καλός τρόπος να βρεις καμιά γκομενίτσα και θα δεις πως σου περάσουν όλα!


  15. @gsid, πιο συγκεκριμένα διάβασε αυτό και αυτό κι αυτό κι αυτό και κάνε μου τη χάρη που θα με πεις εμένα ρουφιάνο!


  16. Χάρη, σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποχρεώνει κανένα να έχει ανοιχτά σχόλια ή pinkbags, όπως δνε μπορεί να υπάρξει κανόνας για το ποιος έχει μοδερέησον (που προσωπικά το σιχαίνομαι και με εκνευρίζει) ή πώς θα ορίζει ο καθένας τα σπαμ του. όπως επίσης, κανείς δνε μπροεί να μου απαγορεύσει να σπαμάρω όποιον δεν θέλω να σχολιάζει στον ιδιωτικό μου χώρο.

    Βέβαια, εδώ δεν μιλάμε για τον ιδιωτικό χώρο ενός προσώπου, αλλά για το δημόσιο βήμα μια οργάνωσης, οπότε τα πράγματα αλλάζουν λίγο. Αλλά είναι δύσκολο να βάλεις κανόνες σε τέτοια θέματα.


  17. @Krot, δεν μίλησε κανείς για κανόνες και δεν θα υποχρεώσει κανείς την Χρυσή Αυγή να ανοίξει τα σχόλια της αν δεν θέλει, λέω και πιο πάνω ότι κανείς μπορεί να γράφει και με κλειστά σχόλια. Σε προηγούμενο post μου για το blogging άλλωστε εγώ ο ίδιος έγραφα ότι το blogging δεν είναι απαραίτητα διάλογος αλλά μπορεί να είναι και ένας κλειστός εσωτερικός μονόλογος και ένα σωρό ακόμα πράγματα που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και γι’ αυτό δεν πρέπει να περιορίσουμε το μέσο. Όμως σε κάθε περίπτωση αυτός ο μονόλογος, χωρίς να απειλείται η ύπαρξη του, πρέπει να αξιολογείται και ανάλογα. Εγώ λοιπόν μίλησα απλά για πριμοδότηση του διαλόγου έναντι του μονολόγου ώστε να μην υπάρχει κανένα μονοπώλιο στην παραγωγή και την διάθεση πληροφορίας γιατί αυτό είναι επικίνδυνο και οι λόγοι είναι σαφείς! Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό που συμβαίνει σήμερα αλλά αυτό που μπορεί δυνητικά να συμβεί αύριο. Αν αύριο εγκαταστήσει η κυβέρνηση (ή το οποιοδήποτε κέντρο εξουσίας) το δικό της blog για να ασκεί την προπαγάνδα της και όντας στην πρώτη θέση δεν δέχεται σχόλια ή pingbacks θα πρέπει να δεχθούμε ότι σύμφωνα με το σύστημα της wordpress (και της κάθε wordpress) αυτό είναι και το σωστό; Η απάντηση για εμένα είναι σχεδόν αυτονόητη και φυσικά αρνητική γιατί η κατάταξη της wordpress διαμορφώνεται με κάποια κριτήρια τα οποία είναι γενικά και ποσοτικά. Επιπλέον η φόρμουλα της WordPress για την σύνθεση της κατάταξης δεν είναι κάτι τελικό αλλά είναι υπό διαρκή αναθεώρηση και βελτίωση και ο καθένας συμβάλλει σε αυτό με τον τρόπο του. Το ιδανικό βεβαίως θα ήταν να μην υπάρχει λίστα αλλά εφόσον αυτή υπάρχει και χρησιμεύει ως μέσο της προώθησης της αναγνωρισιμότητας και της αναγνωσιμότητας των blogs, θα πρέπει να διαλέξουμε τι θέλουμε να προωθεί και πώς και να πάρουμε θέση. Τουλάχιστον αυτό νομίζω εγώ που δεν θέλω να αφήσω την παραγωγή και ροή της πληροφορίας να μονοπωλείται! 😉

    @gsid. Αυτό που ουσιαστικά μου χρεώνεις πιο πάνω είναι πολύ απλά ότι εγώ πήρα θέση σε αντίθεση με εσένα που δεν έχεις θέση! Ε ναι πήρα θέση, και μάλιστα το έκανα μέσα στα πλαίσια της δεοντολογίας, sorry κιόλας, αν διαφωνείς μαζί μου ας στείλεις ένα mail στην wordpress ότι διαφωνείς και ότι πρέπει να ξανανέβει η Χρυσή Αυγή στην πρώτη θέση!


  18. οπότε, τώρα, θα στείλει κάποιος στην WP αίτημα ν’ αλλάξει ο αλγόριθμος και για τα blogs των κνιτών, που τρελαίνονται στις αλληλοεπισκέψεις, τηρώντας την γραμμή τους; 😀


  19. Προσωπικά θα διαφωνήσω, αγαπητέ harisheiz. Αυτό που κατά περίπτωση επιθυμούμε δεν μπορεί να θεσπίζει κανόνες με μόνη λογική την αγανάκτησή μας. Ένα blog έχει σαφώς δικαίωμα να μην δέχεται σχόλια και pingbacks και αυτό δεν μπορεί να «ποινικοποιείται» από αυθαίρετη αφαίρεσή του από τις πάγιες λίστες της wordpress.

    Το πόσο δημοφιλές στα charts είναι ένα blog (ή ψευδοδημοφιλές, με πονηρούς τρόπους) δεν μπορεί να συνδέεται με τον τρόπο που αυτο-οργανώνεται όσον αφορά την επικοινωνία, είτε μας αρέσει είτε όχι. Και, όχι, δεν πιστεύω πως «είναι λογικό ο αριθμός των comments να προσμετράται ως αξιολογικό κριτήριο για την κατάταξη». Με αυτή την λογική, μια παρεούλα δέκα φίλων με αρκετό χρόνο μπορούν να προσμετρηθεί ως πιο δημοφιλής από τη σελίδα του Seth Godin (που δεν δέχεται σχόλια και μαζεύει μόνο λίγα pingbacks) που είναι από τις πιο πετυχημένες στον κόσμο.

    Ασφαλώς και δεν έχουμε δικαίωμα αντίλογου στον χώρο του άλλου, αν ο άλλος δεν επιθυμεί αντίλογο. Δυσάρεστο; Μάλλον, αλλά δημοκρατικά αναπόφευκτο. Το διαδύκτιο είναι «δημόσιος χώρος» κατά κάποιον τρόπο, αλλά μια συγκεκριμένη σελίδα είναι χώρος του δημιουργού της και μόνο, και κάνει ό,τι θέλει -εκτός αν παρανομήσει.

    Στην ουσία, ζητάς από την wordpress να αναιρέσει μια λειτουργία της για ένα συγκεκριμένο blog επειδή εσύ διαφωνείς με το περιεχόμενό του. Υποστηρίζεις, ταυτόχρονα, πως αυτό δεν αποτελεί πρόταση για λογοκρισία. Η μόνη διαφορά που βλέπω είναι πως το μέτρο που προτείνεις δεν είναι πολύ ριζικό, το σκεπτικό, όμως, είναι ίδιο: τιμωρήστε τους γιατί διαφωνώ και δεν μ’αφήνουν να επέμβω στη σελίδα τους και να το πω! Βρίσκω πως είμαστε σε πολύ θολά νερά και πως ονομάζουμε το ξύδι γλυκάδι…

    Δεν ξέρω αν η wordpress αποφάσισε να κάνει κάτι ή αν απλά είναι σύμπτωση η απουσία της Χρυσής Αυγής. Νομίζω πως αν συμβαίνει το πρώτο, το σκεπτικό τους ήταν πιο ευθύ: «Λένε πως οι τάδε είναι φασίστες και έχουμε πολλές αντιδράσεις. Ας το βγάλουμε, μπελάδες φέρνει». Αμφίβολης δημοκρατικότητας αλλά τίμιο.

    Νομίζω πως οφείλουμε να αποφασίσουμε αν θέλουμε να αντιδρούμε κοφτά απέναντι σε ό,τι θεωρούμε επικίνδυνο ή πραγματικά «προοδευτικά» (δεν ξέρω αν είναι η σωστή λέξη: ελπίζω να γίνομαι κατανοητός). Με το ένα πόδι εδώ (γιατί διαφωνούμε) και με το άλλο εκεί (για να μην φανούμε λογοκριτές) μου φαίνεται αδιέξοδο.

    [Και επειδή δεν είμαστε πρόσωπο με πρόσωπο, δηλώνω πως αυτά λέγονται με σεβασμό και χωρίς σταγόνα ειρωνίας ή απαξίωσης]


  20. Ρε συ αεροζόλ, ήρθες εδώ και μας ψέκασες κανονικά, με εντομοκτόνο για… ανύπαρκτα κουνούπια! 🙂 Και μπλα, μπλα, μπλα… μπλααα… χειρότερος από μένα έγινες!
    Για να βάλει κανείς σε τάξη τους συνειρμούς σου, που έχουν λογική συνέπεια αλλά… βαζίζονται σε ΛΑΘΟΣ λογικά αξιώματα χρειάζεται τώρα πολλαπλάσια δουλειά.

    1) Ο καθένας μπορεί να έχει ενστάσεις σχετικά με τον τρόπο που υπολογίζεται η σχετική βαρύτητα πολλαπλών παραγόντων προκειμένου να βγει μια θέση σε charts. Αν όλοι ακολουθούσαν τη δική σου λογική (που συνοψίζω στο αξίωμα «μην αγγίζετε όσα ισχύουν») τότε ΟΥΤΕ καν η αρχική φόρμουλα (για τα charts) δεν θα μπορούσε να είχε βρεθεί, γιατί κανένας δεν θα εξέφραζει απόψεις για τον υπολογισμό της! Δηλαδή… εσύ νομίζεις ότι οι άνθρωποι της WordPress δεν έκαναν και κάνουν τέτοιες συζητήσεις; ή νομίζεις ότι κλείνουν τα αυτιά και στις απόψεις των άλλων, επειδή η φόρμουλα είναι «μυστική»;

    Επομένως ΔΕΝ βλέπω ΤΙ βάση έχουν οι αντιρρήσεις σου.

    2)Tον τελευταίο καιρό, ακούμε ολοένα και περισσότερο «δημοκρατικά επιχειρήματα» υπέρ της… απουσίας κάθε δημοκρατικότητας, με βάση την ιδιοκτησιακή κατασκευή «ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στο δικό του χώρο». Και το άκρον-άωτον αυτής της τάσης είναι όσα εκφράζεις. Δηλαδή, δεν περιορίζεσαι στα αναγκαία, που είναι π.χ. ο σεβασμός των ιδιομορφιών κάθε ψηφιακού χώρου, αλλά θέλεις _και_ να φιμωθεί κάθε αντίρρηση με αυτές τις ιδιομορφίες επειδή προσβάλλει το δικαίωμα να τις έχει ο (εκάστοτε) χώρος. Φίλε, έχεις μεγάλο λάθος. Μπορεί π.χ. να μην έχω δικαίωμα να επέμβω σε μια οικογένεια όταν ο αρχηγός της προσβάλλει συνεχώς τα άλλα μέλη της ή π.χ. τους απαγορεύει να μιλάνε μπροστά του, και μπορεί να μην υπάρχει και νόμος που να απαγορεύει τέτοια συμπεριφορά (στην κάθε οικογένεια) αλλά εγώ ή εσύ ΕΧΟΥΜΕ δικαίωμα να την κρίνουμε, ΕΧΟΥΜΕ δικαίωμα δηλαδή να πούμε «ο τάδε φέρεται αντιδημοκρατικά». Και έχουμε το δικαίωμα να πούμε ότι ο τρόπος αξιολόγησης της «σχετικής αξίας» κάθε χώρου, οικογένειας, μπλογκ,
    ή ο,τιδήποτερ, ΜΠΟΡΕΙ να λαμβάνει υπ’ όψη και κάποιες παραμέτρους που (προφανώς) για σένα δεν μετράνε ΚΑΝ!

    Τι την πέρασες τη δημοκρατία; Λαχαναγορά; Δημοκρατία και διάλογος συνδέονται, όπως δημοκρατία κι ελευθερία συνδέονται. Αυτό που υπερασπίζεσαι, ο Χάρης ΗΔΗ το σέβεται: Δεν διανοείται να επιβάλλει σε άλλους ποιές επιλογές να κάνουν. Εσύ όμως, αμφισβητείς το δικαίωμα του Χάρη να εκφράσει κρίσεις, γενικά: Εκλαμβάνεις την έκφραση άποψης (για αξιολόγηση ενός μπλογκ) σε σχέση με _ορισμένες_ παραμέτρους (π.χ. ελευθερίας διαλόγου) σαν… αντιδημοκρατική. Ε, ρε φίλε, δεν αξιολογούμε _όλοι_ με τον _ίδιο_ τρόπο, ορισμένα πράματα…

    Επίσης κάνεις ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ παραδοχές (και προβολές του μυαλού σου) πάνω στον τρόπο σκέψης του Χάρη, κ.ά.
    Π.χ. λες

    Αυτό που κατά περίπτωση επιθυμούμε δεν μπορεί να θεσπίζει κανόνες με μόνη λογική την αγανάκτησή μας.

    Ε, και ΠΟΥ είδες την αγανάκτηση, ή ΠΟΥ είδες το ότι η «αγανάκτηση» είναι η ΚΥΡΙΑ αιτία για το σκεπτικό του Χάρη; Εγώ προσωπικά συμφωνώ με τη ΛΟΓΙΚΗ του, αλλά αγανάκτηση δεν νιώθω καμμία απολύτως. ΓΕΛΙΟ μάλλον, μου προξενούν οι Ομελετο-σπάστες Χρυσαυγου-λίτες (αν και η αηδία επίσης παίζει, μερικές φορές).

    Και ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ που θα ορίσεις το διαδίκτυο και τη μπλογκόσφαιρα (κατ’ εξοχήν ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ χώρο) με το να τα στενεύεις περιορίζοντάς τα στα μέτρα τους; Αν η διαδραστικότητα, ο διάλογος, οι σύνδεσμοι από άλλα blog, δεν μετρούσαν καθόλου, τότε γιατί π.χ. η άλλη εταιρεία, η Technorati λαμβάνει υπ’ όψη της ΚΥΡΙΩΣ την απήχηση που έχει ένα μπλογκ σε όλα τα υπόλοιπα;

    Επίσης, ρε φίλε, έχεις κάνει το μαύρο άσπρο, έχεις ήδη διαστρεβλώσει εντελώς την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ποιά είναι η πραγματικότητα; -Ε, είναι το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει ούτε 1% του πληθυσμού, ότι δεν είναι τίποτα άλλα από ένα μικρό ακροδεξιό (ναζιστικό) γκρουπούσκουλο, και το μόνο που (προφανώς) διαθέτει είναι η εξυπηρέτηση που σίγουρα της προσφέρουν οι… ίδιοι οι οπαδοί της, να βαράνε κλικ από το πρωϊ μέχρι το βράδυ, για να την κάνουν να ανεβεί στα charts. Με τη δική σου λογική, δηλαδή, όσοι διαθέτουν καμμιά εκατοστή φανατικούς… ΚΛΙΚ-αδόρους, καλό είναι και να ανεβαίνουν στις μετρήσεις δημοτικότητας ΠΙΟ ΠΑΝΩ από εκείνους που έχουν πολλαπλάσιο ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΣ κοινό;

    Μου φαίνεται έμπλεξες τις βούρτσες με… κάτι άααλλο. ΑΛΛΟ η ελευθερία να κλικάρουν τα παλλουκάρια, ΑΛΛΟ η θέση στα charts σαν αντικειμενική (όσο το δυνατόν) ένδειξη απήχησης στο κοινό. ΑΥΤΟ διορθώνει ο Χάρης, και (από ό,τι φαίνεται) το διόρθωσε ήδη η WordPress.

    Λες μετά,

    Το πόσο δημοφιλές στα charts είναι ένα blog (ή ψευδοδημοφιλές, με πονηρούς τρόπους) δεν μπορεί να συνδέεται με τον τρόπο που αυτο-οργανώνεται όσον αφορά την επικοινωνία, είτε μας αρέσει είτε όχι.

    Και ΓΙΑΤΙ δεν συνδέεται; ΠΟΥ ζει το κάθε blog, ΜΟΝΟ στην… κοσμάρα του; Δεν ζει δηλαδή ΑΝΑΜΕΣΑ σε άλλα;
    Δεν αποτελεί ο εσωτερικός διάλογος (ή η απουσία του) κάτι _συνδεδεμένο_ και με τον εξωτερικό διάλογο; Εδώ, η Χ.Α. απαγορεύει κάθε διάλογο με _άλλα_ μπλογκ, όχι μόνο σε εσωτερικούς σχολιαστές αλλά πολύ γενικότερα.

    Στο τέλος λες:

    Με το ένα πόδι εδώ (γιατί διαφωνούμε) και με το άλλο εκεί (για να μην φανούμε λογοκριτές) μου φαίνεται αδιέξοδο.

    Εδώ αντέστρεψες ΠΛΗΡΩΣ την αλήθεια νομίζω. Η Χρυσή Αυγή ΕΙΝΑΙ _οι_ λογοκριτές, ΟΧΙ ο Χάρης που το είπε.

    Θα μπορούσα να σου πω κι άλλα, αλλά… βαριέμαι! 🙂


  21. @Stazybo Horn
    Σωστή επισήμανση, αλλά αυτό που λες είναι πολύ απλά απείρως δυσκολότερο να εντοπισθεί, γι’ αυτό και ο τρόπος υπολογισμού της θέσης στα chart είναι από τη φύση του ατελής, αλλά… βελτιώνεται ίσως με τον καιρό. Π.χ. ένας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος που είπες (ότι οι «ημέτεροι» αλληλο-επισκέπτονται ο ένας τον άλλον) είναι να δοθεί μεγαλύτερο βάρος σε όσους δεν είναι τακτικοί επισκέπτες. Ο βαθμός προσέλκυσης μάλιστα ενός κοινού που ανήκει σε μπλοκ με ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ απόψεις, μπορεί να είναι ένδειξη και της γενικής απήχησης, διότι κανένας αντίπαλος δεν μπορεί να ενδιαφέρεται για τις απόψεις… αμελετέου μπλογκ.

    Τώρα, για να υλοποιηθεί η προτεινόμεν βελτίωση αυτού του αλγορίθμου (που εξήγησα πολύ περιληπτικά) θάπρεπε να υπάρχει τρόπος εντοπισμού αντιθετότητας απόψεων γενικότερα, ανάμεσα στα μπλογκ. Και όπως ξέρεις αυτό μπορεί ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ να βγεί από τους συνδέσμους σε άλλα blog, αλλά με πολύ περιθώριο λάθους, γιατί π.χ. εγώ έχω links σε blog με την ιδεολογία των οποίων κάπως διαφωνώ, αλλά τα οποία εκτιμώ για άλλα πράγματα, π.χ. για το σεβασμό τους στη δημοκρατία. Οπότε δεν μπορεί εύκολα μια εξέταση απλών συνδέσμων να δώσει αξιόπιστο αποτέλεσμα.

    Θες τη γνώμη μου; Στο ΑΠΩΤΕΡΟ μέλλον, θα δοθεί απλή λύση μέσα από το Semantic Web και Semantic blogging. Δηλαδή οι απόψεις θα εξάγονται μέσω Τεχνητής Ευφυίας από τα ΙΔΙΑ τα ποστ και τα σχόλια ενός μπλογκ…
    (και ανάλυση φυσικής γλώσσας). Sky is the limit!


  22. Ο Απολογητικος σου(σας) οιστρος δυσκολα μπορει να σκεπασει την πανυγηρτζιδικη διαθεση σου για την ομολογουμενη ρουφιανια ,αν και ανταποκρινομαι σε σχολια στο μπλογκ σου το κανω λογω της δικη σου προτροπης για δημοσια συζητηση ,βεβαια δεν ειμαι σε θεση να ανταπεξελθω και να αντικρουσω τα αγχωμενα επιχειρηματα σου γιατι οντως ζω σε μια συγχηση ,ετσι θα αρκεστω σε συνοθυλευματα χαοτικων περικοκλαδων στο τελευταιο σχολιο μου εδω ,

    ….ειλικρινα ομως σε αυτο το ποστ ειδα μια επαρση στολισμενη με αντιφασιστικα “υποθετα” ολα αυτα μαζι περιτιλιγμενα με μια ακατανοητη για εμενα αριστερολαγνα (λεμε τωρα που ειναι στην μοδα) διαλεκτο περι φασιστικης απειλης και οργανωσεις μισους ,προτροπη σε πολεμικη συραξη που την σερβιρες ηλεκτρονικα μαζι με δηθεν προτροπες για καλυτερευση της μυστικης !!!! φορμουλας ,

    τωρα μαλιστα τα clean face boys ανακατευουν την κουταλα μεσα στην μαγικη χυτρα της αναγνωσιμωτητας σταζοντας ενα απειροελαχιστο υγρο απο εσανς βαλκανικου αντιφασισμου,

    Εγω το μονο φασισμο που βλεπω (ελπιζω να κατανοεις την εννοια της λεξης)ειναι σε αυτο το γραμμα που περηφανα επιδεικνειης ,το ζητημα ειναι οτι οι υπερατλαντιοι δημοκρατικοι φιλοι μας κατανοησαν αμεσα την απειλη και ενεργησαν δεοντος ,νομιζω οτι εχεις πολυ δουλεια ακομα να κανεις και καλο θα ειναι να αρχισεις απο τωρα , υπαρχουν πολλα παραδειγματικα εξωφθαλμες απειλες γυρω μας ,π.χ η μοδα των δηθεν χριστοπιστων που γελοιοποιουνται και αυτο υπαρχει στην wordpress ,νεολαιες κοματων που δεν χρειαζεται να εχουν κλειστα τα comments γιατι ποιος τρελος θα καθοτανε να ασχοληθει με αυτην την αρτηριοσκηρητικη ιδεολογια οπως και πολλα αλλα μπλογκ συμπεριλαμβανομενου και του ποταπου δικου μου(χωρις καμια σεβαστη ιδεολογια ) ,γιαυτο μην κλεινεις τα ματια και σε εμας απλα κατεγγειλε μας -αν δεν εχει ηδη γινει-(,η σουπα της καλιφορνιας θελει και λιγο αλατι ελληνικης προελευσης ακομα )

    ……το μπλογκιν εχει μια βασικη αρχη :την ελευθεριοτητα της εκφρασης μεσω της προστασιας που δινει η ανωνυμια ,αυτο ειναι μια γοητεια γιατι μπορεις και διαβαζεις ανομοιομορφα μπλογκ και οχι ορισμενες παραμφερεις κατηγοριες αλλωστε θα ηταν σαν την κατευθυνομενη ρουφιανο-δημοσιογραφια ,γιατι ακομα και οι χρυσαυγειτες εχουν δικαιωμα στην εκφραση και στην αναγνωσιμοτητα οσο χυδαιο και αν αυτο σου ακουγεται ,το προβλημα σου (σας) ηταν η πρωτια που σιγουρα με καποιο τροπο(μυστικη φορμουλα και παραμυθια καλιφορνεζικα ) την κατεκτησαν ,θεμιτο η αθεμιτο δεν με ενδιαφερει ,οπως δεν με ενδιαφερει που τα coments κατευθυνομενα προς συγκεκριμενες ομαδες τελικα δωσουν πρωτιες σε καταθλιπτικες παρουσιες η μη ,μην ξεχνας την χυδαιοτητα με την γνωστη υποθεση με τις γυμνες φοτο του Ζαχ….ου ,αυτο ηταν αλητεια !!! μην αναφερθω στην αλλη τραγικη μορφη της κοπελας (φακελακι.μπογκσποτ) που κατακρεουργησαν στην κυριολεξια μεταφορικα το βασανισμενο της κορμι ,εκει δεν υπηρχε σοβαρος λογος ;ισως ετσι ειναι το παιχνιδι του εντυπωσιασμου που στην ζυγαρια της αναγνωσιμοτητας κερδιζει και σε αυτο μαλλον φλερταρεις για να την αποκτησεις ..

    υπαρχουν πολλα ακομα αλλα βαριεμε να τα αναφερω ,δεν ξερω γιατι σε ενοχλησε η δικη μου φρασεολογια που οντως ηταν επιθετικη , αλλα πιστεψε με αυτη ηταν η δικη μου αποψη χωρις κανενα ιχνος εμπαθειας αλλα ωμης ματιας προς το προκλητικο σου ποστ,μαλλον την εμπαθεια πρεπει να την βρεις στο αναλυτικο σου γραμμα προς το wordpress (αληθεια το οτι εσυ δεν εισαι ο μονος που πιστευεις οτι δεν εχεις στειλει παρομοιο κειμενο δεν συνηστα καποια κοινη γραμμη οπως αναφερεις στον προλογο σου )

    …….Αυτα γιατι τωρα πεταω το notebook και τρεχω για καμια «γκομενιτσα» περνωντας σοβαρα την προτροπη σου,οταν θα βρω χρονο και την καταλληλη νοητικη διαυγεια θα στειλω και εγω ενα γραμμα στην west coast αναφεροντας μερικα ακομα ματζουνια για την (σσσσσσσσσσστττττ) μυστικη φορμουλα ,ετσι οταν καποια μνημειωδη στιγμη την βρουν το wordpress θα καθαρισει απο την χλεμπα και τον βορβορο και ετσι ολοι μαζι μεσα στην αποστειρωμενη ασπριλα θα μπορουμε να διαβαζουμε τα top 100 posts ενα προς ενα με την ιδια αισθηση που εχει ενας λοβοτομημενος καλιφορνεζικος αρουραιος ….


  23. Αγαπητέ aerosol, νομίζω ότι την λογική του αιτήματος την έχω αναπτύξει εκτενώς και είναι σαφές ότι δεν είναι αποτέλεσμα αγανάκτησης. Δεν ζήτησα άλλωστε πλήρη διαγραφή κάποιου από τις λίστες αλλά αυτό που γράφω «don’t allow blogs with closed comments to be so high in the list of the top blogs.»

    Το πόσο δημοφιλές στα charts είναι ένα blog είναι προϊόν ενός αλγορίθμου που είναι υπό διαρκή συζήτηση και αναμόρφωση και αυτό γίνεται όχι με βάση μια εξωτερική «αλήθεια» αλλά μέσα από ποικίλες πραγματικές περιπτώσεις, όπως και η συγκεκριμένη. Είναι λοιπόν το ειδικό αυτό που παράγει τον γενικό αλγόριθμο ο οποίος δεν προϋπάρχει κουβαλώντας ένα essence αντικειμενικότητας, αλλά οδεύει διαρκώς προς την αντικειμενικοποίηση του.

    Βεβαίως, το πως αυτός ο αλγόριθμος θα είναι πιο δίκαιος για όλους είναι μια τεράστια κουβέντα. Το παράδειγμα που θέτεις είναι εύλογο όμως αυτό που αποδεικνύει είναι μάλλον ότι κάθε λύση εγκυμονεί νέα προβλήματα ή καλύτερα ότι δεν υπάρχει ποτέ απόλυτη λύση αλλά μόνο διαπραγμάτευση ανάμεσα σε πολλαπλές λύσεις και προβλήματα. Πάντως και γι’ αυτό υπάρχει λύση ώστε η κλειστή παρεούλα των 10 IP να μην πριμοδοτείται υπερβολικά αν τα 10 IP παραμένουν τα ίδια, βέβαια κι αυτό θα γεννήσει επιπλέον προβλήματα αλλά τελικά αυτή είναι η μοίρα των πραγμάτων κι εμείς καλούμαστε κάποιες στιγμές να πάρουμε θέση.

    Σε κάθε περίπτωση εγώ δεν θα λύσω τον αλγόριθμο της wordpress, εστιάζω σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα που θεωρώ προβληματικό και αυτό είναι η πριμοδότηση της μονόδρομης πληροφόρησης που δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο blog της ΧΑ αλλα χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη περίπτωση ως αφετηρία.

    Λες «Ασφαλώς και δεν έχουμε δικαίωμα αντίλογου στον χώρο του άλλου, αν ο άλλος δεν επιθυμεί αντίλογο. Δυσάρεστο; Μάλλον, αλλά δημοκρατικά αναπόφευκτο. Το διαδύκτιο είναι “δημόσιος χώρος” κατά κάποιον τρόπο, αλλά μια συγκεκριμένη σελίδα είναι χώρος του δημιουργού της και μόνο, και κάνει ότι θέλει -εκτός αν παρανομήσει.» Συμφωνώ απόλυτα και δεν λέω κάτι διαφορετικό, αυτό που λέω αφορά την λίστα και μόνο αυτή και η λίστα είναι δημόσια και αφορά όλους μας γιατί αυτή μας κατατάσσει και πριμοδοτεί τα blogs μας με hits! Το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρχει η λίστα αλλά εφόσον αυτή υπάρχει ο καθένας έχει δικαίωμα λόγου για τον τρόπο που αυτή λειτουργεί.

    Λες επίσης, «Στην ουσία, ζητάς από την wordpress να αναιρέσει μια λειτουργία της για ένα συγκεκριμένο blog επειδή εσύ διαφωνείς με το περιεχόμενό του» Καθόλου, είμαι αρκετά προσεκτικός στο τι γράφω και στο πως το γράφω, α) δεν ζητάω να αναιρέσει κάτι στην λειτουργία της αλλά να τροποποιήσει κάτι που ούτως ή άλλως διαμορφώνεται δυναμικά (τον αλγόριθμο της λίστας) και αφορά όλους γιατί όλοι αξιολογούνται με τον ίδιο τρόπο, β) δεν αφορά το συγκεκριμένο blog αποκλειστικά ούτε το περιεχόμενο του. Αφορά τον τρόπο μονόδρομης λειτουργίας του (αυτό είναι ανεξάρτητο του περιεχομένου) σε συνδυασμό με τον τρόπο πριμοδότησης (που είναι ο ίδιος για όλους) από μια λίστα που παράγεται εκτός blog. Αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα και δεν αφορά μόνο την Χρυσή Αυγή αλλά χρησιμοποιεί την περίπτωση της ως αφετηρία για να διασφαλίσει ότι δεν θα μονοπωλείται η παραγωγή και ροή πληροφορίας, αυτή είναι η ουσία του αιτήματος. Αν διαφωνείς πες μου που και γιατί!

    Επιπλέον, αυτό δεν είναι λογοκρισία, είναι κατάργησης της πριμοδότησης της μονόδρομης πληροφόρησης! Εγώ βέβαια δεν ζήτησα κατάργηση αλλά απλά λιγότερη πριμοδότηση σε σχέση με άλλους και μάλιστα προσδιόρισα και το κριτήριο.

    Φυσικά και δεν είναι κάτι ριζικό και αυτή είναι και η άποψη μου για πολλά πράγματα, ότι δηλαδή δεν είναι άσπρο ή μαύρο αλλά κινούμαστε ανάμεσα σε όρια, ότι όλες οι καταστάσεις είναι μεταιχμιακές και γι’ αυτό ο διάλογος πρέπει να αφορά το «πως» και το «πόσο» και όχι το «αυτό ή το άλλο». Αυτός είναι και ο λόγος που διαφωνώ με την παντελή απομάκρυνση της Χρυσής Αυγής από τη λίστα και μάλλον είναι και ο λόγος που μου χρεώνεις ότι είμαι με το ένα πόδι εδώ και με άλλο εκεί, αλλά πάντα έτσι είμαι. Με ενδιαφέρει ο ενδιάμεσος χώρος και η διαπραγμάτευση ανάμεσα στα πράγματα, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ορθές, κοφτές, ή ξεκάθαρες θέσεις.

    Άποψη μου λοιόν είναι ότι ούτε μπορούμε να αντιδράσουμε κοφτά και φυσικά δεν μπορούμε να λογοκρίνουμε, το μέσο έχει τις δυνατότητες του και μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε αυτές, την ίδια την εργαλειακότητα του μέσου.

    Επιπλέον, και αυτό το λέω προς όλους, υπάρχει και ο κόσμος εκτός blogging και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Αν μιλήσουμε για το blog της ΧΑ τότε πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα άτομο αλλά μια μεγάλη οργάνωση με γραφεία σε όλη την Ελλάδα, με πρόσβαση στα ΜΜΕ, με δική της εφημερίδα με κομματική γραμμή, με στελέχη που αποπειράθηκαν να καθαρίσουν κόσμο και με τρελή προπαγάνδα για να μη μιλήσω για την υποστήριξη της αστυνομίας. Χωρίς να λέω ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα (αυτό είναι μότο φασιστικό) και χωρίς να ζητώ την φίμωση απόψεων ρωτώ, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρέπει εμείς ως ανεξάρτητες μονάδες να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στον αντίλογο ή στην ισότιμη προώθηση των απόψεων μας έναντι αυτών της Χρυσής Αυγής και της κάθε Χρυσής ή Ασημένιας, Αυγής ή Δύσης;


  24. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμφωνούμε, άλλωστε εγώ εδώ και καιρό δεν γράφω για να συμφωνήσει κάποιος μαζί μου ούτε για να με διαβάσει, γράφω αυτό που κρίνω ότι είναι χρήσιμο να γραφεί ακόμα κι αν είναι δυσάρεστο ή δυσανάγνωστο και δίνω σε όλους το δικαίωμα να το κρίνουν και να μου απαντήσουν εδώ, και εγώ έχω την συνείδηση όχι μόνο να δεχτώ την κριτική αλλά και να ανταπαντήσω και να αναθεωρήσω και να ζητήσω συγγνώμη αν κάνω λάθος!

    Μπορούμε ακόμα και να συγκρουόμαστε, αρκεί να μην σκοτωνόμαστε και να μην σπάμε κεφάλια σε πεζοδρόμια!

    Επίσης θα το ξαναπώ, πρέπει να κατανοήσετε τις δυνατότητες του μέσου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να χαλιέται κανείς, τίποτα δεν είναι τελεσίδικο και δεν υπάρχει τίποτα που να μην γίνεται undo στον ψηφιακό κόσμο, μάλιστα χωρίς καν να αφήνει ίχνη, όλα είναι υπό διαρκή διαπραγμάτευση.

    Εγώ εκμεταλλευόμενος την δυνατότητα που είχα έστειλα ένα mail στην wordpress λέγοντας την άποψη μου με την οποία κάποιοι μπορεί να διαφωνείτε, όμως δεν σας αφαιρώ καμία δυνατότητα (ούτε από την ΧΑ), μπορείτε να στείλετε κι εσείς mail στην wordpress που να λέτε ότι διαφωνείτε μαζί μου, μπορείτε να γράψετε για το πως επιθυμείτε να λειτουργεί η λίστα ή να μποϊκοτάρετε την wordpress με κάποιον τρόπο, να ανεβάσετε post υπέρ της Χρυσής Αυγής, κατά της λίστας ή ακόμα και να φύγετε από αυτήν και να πάτε το blog σας αλλού κάτι που σκέφτηκα κι εγώ όταν διαπίστωσα ότι δεν συμφωνούσα με την λογική της λίστας και για να πω την αλήθεια το σκέφτομαι ακόμα. Πάντως, αυτό που θέλω να πω εν τέλει είναι ότι ο τρόπος υπάρχει και οι δυνατότητες του μέσου είναι πολλές και υπεραρκετές ώστε να διεκδικήσετε αυτό που θεωρείτε σωστό.

    Αν κάποιος διαφωνεί με την θέση μου μπορεί να πάρει κι εκείνος θέση και να αντιδράσει έμπρακτα, όχι μόνο με comments, αυτό άλλωστε είναι πολύ εύκολο. Όποιος θεωρεί λοιπόν ότι η εξέλιξη αδικεί την Χρυσή Αυγή ας ανεβάσει σχετικό post για να υποστηρίξει τις θέσεις του και την αποκατάσταση της ΧΑ στην λίστα ή ας γράψει στην wordpress και δεν θα το μάθει κανείς.


  25. @Omadeon, Thanks man, με έχεις υπερκαλύψει!


  26. @gsid, πάω για μια μπύρα και επιστρέφω για να στα χώσω! Μέχρι τότε διάβασε τα λινκς που σου έγραψα μήπως και καταλάβεις κάτι από τις απόψεις μου, διάβασε πιο παλιά posts για να δεις που έχω γραμμένη την αναγνωσιμότητα, κατέβασε το firefox και βάλε έναν διορθωτή γιατί τα comments σου είναι γεμάτα ορθογραφικά λάθη σε ελληνικά και αγγλικά και τέλος βάζε τόνους που και που!


  27. Αν και τείνω να συμφωνήσω με τον Αεροζόλ -και δεν το είχα καλα στοιχειοθετημένο στο μυαλό μου, όταν έγραψα το προηγουμενο σχόλιο- δεν καταλαβαίνω πού είναι η ρουφιανιά. Αν καταλάβαιναν ελληνικά οι αμερικάνοι, θα είχαν πάρει κάποια μέτρα εδώ και καιρό, υποθέτω.


  28. Αυτή η καταραμένη bodt list… σαν να ασχολείστε υπερβολικά μαζί της. Ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισα να κάνω δικό μου domain, όχι γιατί είχα άγχος να ανεβάσω την αναγνωσιμότητά μου αλλά επειδή δεν μου αρέσει το κριτήριο της AGB, το πόσο μακρύ και κοντό το έχω, τον πόλεμο φθοράς, τις γλοιώδεις κλίκες και πολλά άλλα, τα ξέρετε αυτά εξάλλου. Τουλάχιστον πρόλαβα να φύγω πριν εμφανιστεί η ΧΑ και όταν συνέβη αυτό γελούσα κιόλας και χαιρόμουν που είχα δίκιο.

    Εσύ τώρα Χάρη, τι σε καίει τόσο πολύ η botd και ο αλγόριθμός της. Τα κόλπα είναι γνωστά εξάλλου. Εσένα σε έχω στο google reader μου και σε διαβάζω από κει, δεν έχω ανάγκη την botd list να μου «λέει» ποιος την έχει πιο μακριά. Με ενδιαφέρει το περιεχόμενο, όχι η στατιστική.

    Από κει και πέρα, το αν η ΧΑ μπήκε βγήκε στην botd λίγο με ενδιαφέρει γιατί αποδείχτηκε πριν πολύ καιρό για μένα πως το σύστημα δεν «τραβάει». Το θέμα λοιπόν δεν είναι να διαμαρτυρόμαστε στον Matt αλλά αντιταχθούμε με τις δικές μας δυνάμεις, το λόγο και την ηθική. Έχει μπλογκ η ΧΑ; Βαράτε! Αλλά μην παραλείπετε το γεγονός πως ο αποκλεισμός σχολίων και pingback προσφέρεται από την ίδια πλατφόρμα που χρησιμοποιείτε κι εσείς. Δεν είναι ευθύνη της ΧΑ, είναι ευθύνη της WP.com.

    Στην τελική, τι νόημα έχεις να κάνεις διάλογο με ανθρώπους που αντί για μυαλά έχουν σκατά;

    Δείτε κι αυτό που ανακάλυψα http://xrysipsoli.wordpress.com/
    Ακόμη και τώρα νομίζω ότι μπορεί να το δουλέψει ο τύπος.


  29. Θα πω κι εγώ πως η ενασχόληση με τη λίστα (λες και είναι το επίκεντρο των δραστηριοτήτων των blog της wordpress) μου φαίνεται υπερβολική. Η λίστα είναι και θα είναι διάτρητη όπως κάθε είδους chart. Θα έβρισκα τη κατάργησή της ουσιαστικότερο αίτημα. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

    Η δυνατότητα να διατηρούμε blog με κλειστά σχόλια και pingbacks είναι πάγια και αυτονόητη δυνατότητα κάθε πλατφόρμας. Τα blog -και κάθε είδους ιστοσελίδες- οφείλουν να μπορούν να διαμορφώνονται ακριβώς όπως τα θέλει ο δημιουργός τους. Το αλισβερίσι των σχολίων (που εμένα μου αρέσει) δεν είναι καθόλου μονόδρομος και δεν πιστεύω πως η κατάργησή τους θα έπρεπε να τιμωρείται με στέρηση οποιασδήποτε δυνατότητας έχει κάποιο άλλο blog: ακόμα και το να μπαίνει σ’αυτή την ανόητη λίστα! Η «μονόδρομη λειτουργία» του ενός είναι η δημιουργία του άλλου και η χάρη του internet είναι πως δεν εξαναγκάζει κανέναν σε ένα και μοναδικό τρόπο λειτουργίας και οργάνωσεις.

    Αυτά αν μιλάμε επί της αρχής. Αλλά, φίλε harisheiz, νομίζω πως δεν είναι αυτή η αφορμή. Αν στο Νο1 ήταν ένα μπλογκ χιουμοριστικό ή καλλιτεχνικό που δεν δεχόταν σχόλια (όπως αυτά που στήνει ο κύριος Φώλιος, ας πούμε) θα είχες τις ίδιες ενστάσεις ή αυτές δημιουργήθηκαν επειδή σ’αυτή τη θέση βρίσκεται η ανοησία που όλοι γνωρίζουμε; Το mail σου ξεκινά με τα εξής:
    «I suppose I am not the first one complaining about the particular blog. Not only the content is racist but together with their “political” (nazi) propaganda they spread rumors that Turkey prepares to attack Greece etc. I hope you understand that some things they write are more dangerous if they remain unanswered especially because their blog is having a lot of traffic probably because of people’s curiosity.»
    Συγνώμη, δεν είμαι κακόπιστος, αλλά μετά απ’αυτό βρίσκω δύσκολο να δεχτώ πως δεν είναι η φύση του blog αυτού η αιτία.

    Καταλήγω: Αν αφορμή και κύριος στόχος είναι η Χ.Α. (πράγμα καθόλου παράλογο, κι εμένα με ενοχλεί ιδιαίτερα) τότε συζητάμε για τρόπο να φύγει από την κοινή θέα. Μόνο που η μόνη διαφορά που έχει με τη λογοκρισία είναι η βαρύτητα της «ποινής». Η σκέψη εξακολουθεί να μου φαίνεται ανάλογη αιτήματος για, περιορισμένη έστω, λογοκρισία. Το σύστημα δεν ευνοεί καμμιά μονόδρομη πληροφόρηση. Τα ύποπτα κλικ μπορεί να τα χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε (και αρκετοί το έχουν κάνει). Η ατζέντα του συγκεκριμένου χώρου είναι που ενοχλεί.
    Θα διαφωνήσω πως τα blog είναι «δημοκρατικοί χώροι διάδρασης και σύνθεσης». Δεν είναι παρά μια πλατφόρμα προς χρήση. Άλλος βάζει τσόντες, άλλος τέχνη, άλλος πολιτική, άλλος το ημερολόγιό του. Και η διαδραστικότητα δεν είναι παρά μία επιλογή από πολλές. Το να επιβληθεί μια οπτική εις βάρος κάποιας άλλης όσον αφορά τη χρήση του διαδυκτίου το βρίσκω άσχημο. Το να στιγματιστεί η κακή χρήση της λίστας από έναν πολιτικό χώρο και να γίνει προσπάθεια να σταματήσει αυτό, το βρίσκω καλό. Δεν καταλαβαίνω γιατί το πρώτο πλασάρεται ως θετικό και το δεύτερο ως ρουφιανιά!

    [Ευχαριστώ για την κουβέντα, την φιλοξενία και την απάντηση. Μου έδωσε τροφή για σκέψη κι ας -φαίνεται πως- διαφωνούμε. Θα διαβάσω ό,τι γραφτεί αλλά δεν θα καταχραστώ άλλο από τον χώρο σου]


  30. @Krot, έτσι ακριβώς νομίζω κι εγώ!

    @JAGO, είτε θέλουμε είτε όχι η λίστα υπάρχει και εφόσον υπάρχει πριμοδοτεί. Ανεξάρτητα από το πόσο αυτή πριμοδοτεί η πριμοδότηση πρέπει να λειτουργεί κατά τον δυνατόν αξιοπρεπώς. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που διαμορφώνουν την λίστα και το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρχει. Έχεις απόλυτο δίκιο για το domain, το έχω σκεφτεί κι εγώ και μάλιστα συνειδητά διάλεξα την σοβαρή δουλειά μου να την ανεβάσω στο blogger, πράγμα που θα έπρεπε να έχω κάνει και με το crazy cows! Από εκεί και πέρα, ακριβώς επειδή είναι ευθύνη της WP απευθύνθηκα σε αυτούς γιατί ο τρόπος λειτουργίας της πλατφόρμας τους γεννά τέτοιες καταστάσεις. Έχεις δίκιο για το ότι δεν κάνεις διάλογο με τους φασίστες, αλλά τουλάχιστον pingback ώστε να καταδείξεις την παραπληροφόρηση θα έπρεπε να μπορείς να κάνεις.

    Κάποτε κι εγώ είχα φτιάξει αυτό http://antifasism.wordpress.com/ σαν απάντηση στα κλειστά comments, αλλά με τον τρόπο λειτουργίας της WP ποτέ δεν θα είχε την δυνατότητα να αποτελέσει απάντηση στην παραπληροφόρηση της ΧΑ.


  31. Φίλε Aerosol, πράγματι η λίστα δεν είναι σημαντική και είναι διάτρητη, δεν διαφωνώ καθόλου και συμφωνώ αν θέλεις να θέσουμε από κοινού θέμα κατάργησης της, όχι επειδή θα καταφέρουμε κάτι αλλά επειδή πρέπει! Αφού όμως δεν είναι σημαντική η λίστα και εφόσον ξέρουμε ότι είναι διάτρητη, ποιο το πρόβλημα του να διαμορφώσουμε (ή καλύτερα να συνδιαμορφώσουμε) τα κριτήρια με τα οποία αυτή συντάσσεται;

    Τις θέσεις μου για το blogging και για τα «κανονιστικά πλαίσια» θα τις βρεις αν διαβάσεις παλαιότερα post μου (θα παραθέσω links σε νέο comment πιο κάτω) και θα δεις ότι δεν λέω τίποτα διαφορετικό από εσένα, λέω ακριβώς τα ίδια και μάλιστα αρκετά αναλυτικά. Θα δεχθώ οποιαδήποτε κριτική για τις απόψεις μου αλλά αυτά τα οποία μου χρεώνεις δεν είναι οι απόψεις μου! 🙂 Δεν λέω πουθενά ότι τα blog πρέπει να λειτουργούν «δημοκρατικά» ή «διαδραστικά», δεν πιστεύω κάτι τέτοιο.

    Επισης, επειδή ακόμα χρεώνομαι ότι το κάνω για λόγους περιεχομένου αναφέρω ότι στο παρελθόν έχω υπερασπιστεί το δικαίωμα του Πλεύρη να γράφει, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα απάντησης. Σε αυτό το ποστ θα βρείτε πολλές απόψεις μου για τους λόγους που δεν πρέπει να λογοκρίνονται ειδικά οι φασίστες (κλικ εδώ).

    Επίσης, δεν στερείται κανένας δυνατότητες ούτε επιβάλλεται τρόπος οργάνωσης, τουλάχιστον δεν είναι αυτή η πρόθεση μου, απλά υπάρχει ένας τρόπος αξιολόγησης κι αυτός μετατοπίζεται, α) γιατί αυτή είναι η φύση του και ούτως ή άλλως τον μετατοπίζουν τρίτοι (η αρχή που λέγεται wordpress) β) γιατί αυτό προσφέρει επιπλέον δυνατότητες σε κάποιους άλλους που τις χρειάζονται περισσότερο (στους μικρούς)!

    Δεν ζήτησα να εξοστρακιστεί κανείς από την λίστα, ζήτησα να αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης που ισχύει για όλους και να ισχύει για όλους! Κατά τα άλλα σαφώς και γράφω και περί περιεχομένου αλλά πρόκειται για ένα blog το οποίο φιλοδοξεί να πληροφορήσει και είναι αυτή η αφορμή για να καταδείξω το πρόβλημα που ελοχεύει από την απουσία αντιλόγου.

    Σε παρακαλώ εγώ να καταχραστείς τον χώρο μου και να γράψεις οτιδήποτε θεωρείς ότι είναι απαραίτητο να γραφεί, θεωρώ την κουβέντα μας ουσιαστική και ακόμα κι αν διαφωνούμε επί μέρους, από αυτά που γράφεις καταλαβαίνω ότι συμφωνούμε επί της ουσίας (αν έχεις χρόνο θα ήθελα να διαβάσεις κάποια από τα ποστ που θα παραθέσω σε link σε νέο comment και θα καταλάβεις ότι λέμε τα ίδια) σε καμία περίπτωση δεν θέλω να θεωρήσεις ότι δεν σέβομαι την άποψη σου ή δεν την λαμβάνω υπόψη μου, κάθε άλλο. Είμαι σε θέση να κατανοήσω το γεγονός ότι από τέτοιες κινήσεις υπάρχουν νέα προβήματα (δυνητικά) και κίνδυνοι και μάλλον αυτούς επιχειρείς να επισημάνεις και πολύ καλά κάνεις. Ας τους επισημάνουμε μαζί λοιπόν γιατί το ζήτημα τελικά είναι όχι μόνο να μην παραπληροφορεί η ΧΑ αλλά αυτό να επιτευχθεί με τρόπο που να προστατεύσουμε την πολλαπλότητα στην blogόσφαιρα και να διατηρήσουμε αυτό το δημιουργικό (ή καταστροφικό συχνά) χάος αυξάνοντας την εντροπία του.


  32. @aerosol, θα χαρώ να διαβάσεις τις θέσεις μου που θα τις βρεις σε αυτό και αυτό κι αυτό κι αυτό το post. Φυσικά αυτά αν έχεις χρόνο και διάθεση, απλά θέλω να αποκαταστήσω την οποιαδήποτε παρανόηση σε σχέση με το ποιες είναι οι θέσεις μου! Την Καλημέρα μου! 🙂


  33. Εγώ λυπάμαι αλλά θα διαφωνήσω ότι πρόκειται περί «παρανόησης». Πρόκειται για ΒΑΘΕΙΑ διαφορά αρχών.
    Αλλά… ας μη συζητήσω άλλολ τις αρχές.

    Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια! Εδώ τα πράματα είναι απλά. ΔΕΝ μπορεί ένα ναζιστικό γκρουπούσκουλο της τάξεως του κάτω-από-1% του πληθυσμού, να κυριαρχεί σαν «πρώτο στις μετρήσεις», και μάλιστα με περιφρόνηση προς κάθε είδους διάλογο. Αν συμβαίνει αυτό, κάποιο _λάθος_ στον τρόπο υπολογισμού της πρωτιάς έχει συμβεί, οπότε πρέπει να διορθωθεί (και μάλλον διορθώθηκε ήδη).


  34. @gsid, θα σου μιλήσω στην γλώσσα σου, στην γλώσσα που γράφεις εδώ και στο blog σου, όχι γιατί έχω κάτι μαζί σου αλλά γιατί είναι πιο διασκεδαστικό, οπότε μην το πάρεις πολύ προσωπικά!

    Τα αναρίθμητα ορθογραφικά σου λάθη δύσκολα μπορούν να γίνουν ο φερετζές που θα καλύψει το μέγεθος της εμπάθειας σου, το αδικαιολόγητο μένος για όλα και όλους και την αδυναμία ανάπτυξης στοιχειωδών επιχειρημάτων. Τα περί υποθέτων, τράφικ και τα άλλα αυθαίρετα αναγωγικά παπαροειδή διανθίσματα δεν είναι παρά το περιτύλιγμα της κενότητας και της άρνησης θέσης! Καλή φάση βέβαια η άρνηση θέσης και η εγκατάσταση της αντίθεσης, κι εγώ μεταμοντέρνος είμαι, αποδομιστής και ελαφρώς καταστασιακός, όλα αυτά τα έκανα κι εγώ από concept αλλά ξέρεις έρχεται και η στιγμή που η ενεργή πραγματικότητα σε καλεί να απαντήσεις κι εσύ δεν το κάνεις γιατί η έκφραση της αντίθεσης σου προυποθέτει να υπάρξει μια θέση για να την αντικρούσεις! Από αυτή την άποψη μάλλον σου είμαι απαραίτητος, τουλάχιστον σήμερα που πήρα θέση και δεν έμεινα απλά στην αντίθεση!

    Το κρίμα είναι ότι σου έγραψα τόσα πράγματα ώστε να ετεροπροδιοριστείς κι εσύ αντί να εκμεταλλευθείς την ευκαιρία έγραψες περίπου τα ίδια και το γύρισες στα περί αναγνωσιμότητας! Καλά, είναι αστείο να μου λες ότι κυνηγάω την αναγνωσιμότητα ειδικά εσύ που γράφεις 50 φορές την λέξη πούτσος και μουνί ανά post! Έλεος… Γελάνε και οι πέτρες. Πάντως για να σου φύγει η περιέργεια, ξέρεις πόσο έχει πέσει το blog μου με αυτά που συνειδητά έχω αποφασίσει να γράφω και με την στροφή στην θεματολογία; στο 1/3! 😉

    Τα περί blogging που γράφεις, τα λες μισά, λες τα προφανή και μπερδεμένα, μιλάς για «αρχή» κάτι που εγώ ποτέ δεν έχω πει όσο blogάρω γιατί συχαίνομαι την ετερονομία και τελικά τα σωστά που λες τα έχω πει πριν από εσένα εδώ και πολύ καιρό από εδώ μέσα όταν εσύ έγραφες για κώλους και βυζιά. Να με συγχωρείς που δεν τα ξαναγράφω αλλά είναι αργά και επίσης ο χρόνος μου κοστίζει! Μπορείς πάντως να τα διαβάσεις αν θες σε άλλα post μου! Εγώ είδες τι καλός που είμαι; σου έδωσα και λινκς, αλλά προφανώς βαριέσαι και το λες και ο ίδιος. Φαίνεται άλλωστε από το γεγονός ότι δεν βάζεις τόνους και ότι βαριέσαι και να σκεφτείς γιατί το βαριέμαι γράφεται με «αι» και όχι «βαριέμε»! Αλλά κι αυτό μάλλον καταδεικνύει το πόσο βαριέσαι! Τουλάχιστον είσαι συνεπής με την βαρεμάρα σου 😀

    Σε επίπεδο προβολών σου επιτρέπω να αντιλαμβάνεσαι προβολικά ότι θέλεις για το ποιόν μου και τις προθέσεις μου και να κάνεις υποθέσεις, άλλωστε κι εγώ ότι γράφω για εσένα υποθετικά το γράφω, ως υπόθεση δηλαδή, όχι ως υπόθετο! Από εκεί και πέρα το πόση πίστη έχεις σε αυτές τις υποθέσεις είναι ζήτημα του πόσο καλά νομίζεις ότι ερμηνεύεις αυτό που διαβάζεις. Μπορείς να νομίζεις! 🙂 Άλλωστε σε κάθε έργο υπάρχει το intentio auctoris, το intentio lectoris και το intentio operis!

    Για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους σου ξαναλέω, βρες τι σου φταίει ή αν σου φταίνε όλα βρες το γιατί. Εγώ δεν μπορώ να σε βοηθήσω είμαι αρχιτέκτονας όχι ψυχολόγος! Αν πάλι όμως νομίζεις ότι το να μου τα χώνεις σε βοηθάει με κάποιο τρόπο, ενδεχομένως αναπτύσσοντας τις κριτικές σου ικανότητες ή καλλιεργώντας την δημιουργικότητα ή και απλά τις διακοσμητικές περικοκλάδες σου, μπορείς να συνεχίσεις να με κράζεις! Πάντως ρουφιάνος δεν είμαι, οπότε μη φοβάσαι, δεν θα πω στους άλλους ποιο είναι το blog σου! 😉

    Σου εύχομαι αυτή τη στιγμή να κάνεις καλό σεξ και να σου περάσουν όλα! 🙂


  35. @Omadeon, αναφέρομαι σε παρανόηση σε σχέση με τις θέσεις μου για το blogging συνολικά, καθώς πολλοί σχολιαστές μου καταλογίζουν πράγματα τα οποία θεωρώ ότι είναι ανακόλουθα με τις απόψεις μου! Γι’ αυτόν τον λόγο παραπέμπω σε παλαιότερα post μου! 🙂


  36. «είτε θέλουμε είτε όχι η λίστα υπάρχει και εφόσον υπάρχει πριμοδοτεί.»

    λίστες υπάρχουν και στη μουσική, τώρα πια και για τις πωλήσεις βιβλίων κλπ.
    Το αν κάποιος αγοράζει αυτά που είναι πάνω πάνω σε αυτές τις λίστες δείχνει πολλά για μένα.
    Αφού, ρε συ Χάρη, ούτε κι εσύ ψωνίζεις από λιστες, τι σε πειράζει πια?
    Άλλωστε, το πρόβλημά μας είναι αν θα φαίνεται η ΧΑ ή αν θα υπάρχει; Δεν την εξαφανιζεις κρύβοντάς την, ίσα ίσα, την θυματοποιείς.
    Ξέρεις, μου θυμίζει την παροιμία «όσα βλέπει η πεθερά».


  37. @Krot, δεν έχει να κάνει με το αν εγώ διαλέγω να πάρω σοβαρά το top 100, το ξέρεις άλλωστε ότι δεν με νοιάζει. 🙂 Ανεξάρτητα λοιπόν από το αν εγώ λαμβάνω σοβαρά τη λίστα ή όχι αυτή δεν «φαίνεται» απλά αλλά έχει και μια ισχύ (και μοιράζει hits) και αν όχι σήμερα ενδέχεται να έχει αύριο. Άλλωστε ποιός ο λόγος η ΧΑ να έχει blog και όχι web page; Ο μόνος λόγος είναι για να καβατζωθεί στην λίστα και να κερδίζει επιπλέον hits. Εφόσον λοιπόν η λίστα υπάρχει και λειτουργεί δεν μπορεί να προωθεί κέντρα πληροφόρησης και ταυτόχρονα να τα αφήνει να παραμείνουν στο απυρόβλητο (γι’ αυτό υπάρχουν οι εφημερίδες και η ΧΑ έχει και τέτοια).

    Γι’ αυτό λοιπόν ξαναλέω ότι χωρίς να ζητήσω να εξαφανιστεί η ΧΑ από την λίστα, αυτό θα συμφωνήσουμε όλοι ότι γεννά κακό προηγούμενο και δεν το ζήτησα, ζήτησα απλά να μην είναι τόσο ψηλά, δηλαδή να μην πριμοδοτείται παραπάνω από τους άλλους γιατί τότε δεν μπορούμε οι υπόλοιποι να λειτουργήσουμε προληπτικά σε φαινόμενα παραπληροφόρησης, πράγμα που έκανε η ΧΑ ουκ ολίγες φορές.

    Ακόμα κι αν αυτό που καταγγέλλω και προτείνω δεν έχει ουσιαστικό ή ιδιαίτερα πρακτικό αντίκρυσμα, έχει τυπικό και αυτό είναι ουσιαστικό δυνητικά, για το μέλλον γιατί μπορεί σήμερα να μην πειράζει και τόσο γιατί είμαστε 200 άνθρωποι που blogάρουμε, αύριο όμως θα πειράζει όταν θα είμαστε πολλοί περισσότεροι. Φαντάσου τότε να κάνουν το ίδιο που έκανε η ΧΑ άλλα 100 blogs, το ένα της ΝΔ, το άλλο του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ κοκ. να γράφουν με κλειστά σχόλια και να μην μπορείς να αντιδράσεις. Τότε θα έχει κερδίσει η μονοπώληση της πληροφορίας με στεγανά και η παραπληροφόρηση και θα έχουμε χάσει όλοι γιατί αυτή η κατάσταση δύναται να αποτελέσει πάτημα σε τρίτους για καθολικό έλεγχο κλπ. (βλέπε press.gr).

    Δεν λέω να εξοστρακιστούν όλοι αυτοί απλά λέω ότι δεν είναι δυνατόν να τους αφήσουμε να μονοπωλούν. Χωρίς λοιπόν να μιλάω για έλεγχο περιεχομένου, μιλάω για ένα δομικό ζήτημα (αφορά τις δομές και τις ιδιότητες του μέσου που λέγεται blog στην WP), δηλαδή την διασφάλιση της δυνατότητας αντιλόγου ή την μη πριμοδότηση αυτών που δεν τον εγγυώνται. Αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από κανέναν γιατί η πριμοδότηση γίνεται με κάποια κριτήρια τα οποία ρυθμίζονται από κάποιον, δεν είναι θέσφατα, και δεν προϋπάρχει αλλά δίδεται στο blog από ένα σύστημα εξωτερικό του. Από εκεί και πέρα το αν συμφωνούμε με αυτό το σύστημα (λίστα) ή με τον τρόπο λειτουργίας του δεν αναιρεί το γεγονός ότι αυτό το σύστημα υπάρχει και γεννά υπαρκτά προβλήματα ή δύναται να γεννήσει τέτοια μελλοντικά.

    Το πως δεν θα υπάρχει η Χρυσή Αυγή είναι κάτι σημαντικό αλλά είναι κάτι που δεν θα λυθεί απλά blogάροντας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε από εδώ μέσα είναι απλά να τους απαντάμε και να φροντίζουμε ώστε η ακτίνα επιρροής της απάντησης μας να είναι ίση με αυτήν των θέσεων τους. Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω σε αυτό το post από την αρχή και αυτός είναι ο στόχος.

    Συμφωνώ ότι έτσι όπως έγιναν τα πράγματα η ΧΑ θυματοποιείται, διάβασε αν θες το post μου για τον Πλεύρη που λέω ακριβώς το ίδιο. Ξεκαθαρίζω όμως ότι δεν ζήτησα πλήρη εξοστρακισμό από την λίστα ούτε κρύψιμο κάτω από το χαλάκι. Άλλωστε ξέρεις ότι αυτό δεν ταιριάζει με τις ιδέες μου! 🙂


  38. Πριν από λίγο έψαξα για domain name «crazycows» στο blogspot αλλά δυστυχώς υπάρχει ήδη. Αύριο λοιπόν θα ανεβάσω ποίηση με την ελπίδα να βυθιστώ πιο χαμηλά στην λίστα της wordpress! 😛


  39. Επιτέλους βρέθηκε ένας άνθρωπος να στείλει mail στο wordpress να ξεκολλήσει η λίστα. Όχι τίποτα άλλο, θα νόμιζε ο κόσμος ότι στο wordpress είμαστε όλοι ακροδεξιοί. Σωστή κίνηση, άντε γιατί είχα βαρεθεί κάθε μέρα να βλέπω τα παραληρήματά τους φάτσα φόρα.


  40. Harisheiz θα διαβάσω (κάποια για πολλοστή φορά, όπως το «Τέλος του blogging…») και -αν βρω κάτι χρήσιμο να πω- ίσως επανέλθω.
    Κάνω κριτική για να βρω κι εγώ τις απαντήσεις μου. Αν δεν έβρισκα ουσία εδώ μέσα δεν θα σε ταλαιπωρούσα με σεντόνια! Συγνώμη αν στη… φωτιά της κουβέντας παρέλειψα να το κάνω σαφές.


  41. @tassadar
    ΠΕΣ ΤΑ Χρυσόστομε! ΑΥΤΟ ακριβώς σκεφτόμουν κι εγώ, πολύ πριν κάνει την κίνησή του ο Χάρης. Δηλαδή… ΗΔΗ έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν (εκτός διαδικτύου) ένα σωρό κακές φήμες για τα μπλογκ, ΣΑΝ να μην έφταναν άλλες μορφές ξεφτίλας προστέθηκε ΚΑΙ αυτό που λες: Διότι είτε (1) είμαστε «όλοι ακροδεξιοί», είτε (2) το ποιός είναι πρώτος στη λίστα υπολογίζεται με βάση κάποιο τραγικό λάθος, χαρακτηριστικό της γενικής προβληματικότητας της μπλογκόσφαιρας.

    Ρε παιδιά, έχει κανείς προσέξει ποτέ, τελευταία, ότι όποτε πάμε να κάνουμε μια εσωτερική κριτική, προς την ίδια τη μπλογκόσφαιρα, κουραζόμαστε να υποστηρίξουμε τα εντελώς αυτονόητα; Λες και η μπλογκόσφαιρα έχει τώρα πια αναπτύξει υποσυνείδητες αντιστάσεις κατά οποιουδήποτε θίξει τα δικά της «κακώς κείμενα». Το διαπίστωσε και ο Χάρης, όταν είδε πως οι αναγνώστες του μειώθηκαν τρεις φορές περίπου, μόλις εμφανίστηκε ΑΥΤΟ το ποστ, που έθιξε τα κακώς κείμενα.

    Ξέρετε ΤΙ φοβάμαι, πια; Φοβάμαι ότι ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ κακό συμβαίνει στη μπλογκόσφαιρα, προκαλεί υποσυνείδητη αλλεργία ΚΑΘΕ κριτική εναντίον του. Διότι, πιθανότατα η κρυφή φαντασίωση όσων υπερασπίζονται το… δικαίωμα της Χρυσής Αυγής για ΤΕΧΝΗΤΗ «ΠΡΩΤΙΑ», είναι ότι οι ΙΔΙΟΙ κάποια μέρα, με βάση κάποιο άλλο κόλπο, θα… διαπρέψουν στις λίστες της WordPress!!!

    Το ότι ΜΕΓΑΛΟ μέρος της μπλογκόσφαιρας είναι πλέον ΜΟΝΟ για κλωτσιές, το θεωρώ δεδομένο. Ορίστε ένα παράδειγμα: Εμφανίστηκε τάση να ασκούν moderation σε όσους σχολιαστές διαφωνούν με τους μπλόγκερ σε εντελώς _άλλα_ μπλογκ. Δεν λέω ονόματα γιατί δεν θέλω να ταράξω πνεύματα. Απλώς το θέτω υπ΄ όψη σας. Για φανταστείτε, τώρα, π.χ. επειδή ο Aerosol διαφώνησε με το Χάρη, ας πούμε ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ (ούτε καν εδώ) ο Χάρης να άρχιζε να τον… λογοκρίνει!!! Δεν θα ήταν τότε για φτύσιμο; ΦΥΣΙΚΑ. Παρόλο που θα ήταν για φτύσιμο, δεν θα αποτελούσε αυτό που είπα «δικαίωμά του»; ΠΑΛΙ ΦΥΣΙΚΑ.

    Με συγχωρείτε ρε παιδιά, αλλά κάθε είδους… κατινιά ΔΕΝ είναι απαραίτητα παράνομη, ούτε «απαγορεύσιμη». Απλώς είναι κατακριτέα. Πειράζει αυτό, ή θα πρέπει να… φιμώσουμε και τη γλώσσα μας που κατακρίνει; 🙂


  42. Το πρόβλημα είναι ότι μπερδεύουμε την λέξη αυτονομία με την λέξη αδιαφορία. Δυστυχώς έχουμε εγκαταλείψει από καιρό την κουβέντα για το τι είναι blogging, αγνοούμε οτιδήποτε συμβαίνει στην blogόσφαιρα και δεν μας αρέσει χάριν της προστασίας της πολυφωνίας (και συχνά καλά κάνουμε). Όμως μοιάζει η οποιαδήποτε παρέμβαση κάποιου να εγείρει ανακλαστικά προστασίας κάποιων αφηρημένων κεκτημένων που μόνο κεκτημένα δεν θα μείνουν αν δεν παρέμβουμε.

    Δεν έχω χρόνο να γράψω πάρα πολλά οπότε θα παραθέσω δύο αποσπάσματα από παλαιότερα κείμενα μου. Στο post «το τέλος του blogging και το καθήκον του γράφειν» γράφω κάτι που (χωρίς να το ξέρω τότε) περιγράφει τους κινδύνους από τον τρόπο λειτουργίας κάποιων blogs όπως αυτό της ΧΑ:

    Εκτός λοιπόν από τον κίνδυνο ενός top to bottom ελέγχου ευρύτερης κλίμακας που απορρέει από νομικά πλαίσια και θεσμίσες από ανώτερες αρχές όπως το κράτος, και προσωπικά δεν τον θεωρώ απειλή γιατί είναι κάτι εξωτερικό της blogόσφαιρας, οι απόπειρες ελέγχου, καπελώματος, προπαγάνδας και εκφυλισμού της blogόσφαιρας μπορούν να ξεκινούν και από μέσα με τρόπο bottom to top και ανεξάρτητα από τον ποιον στοχεύουν να εξυπηρετήσουν και αν τελικά τον εξυπηρετούν ή όχι, να δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να ευδοκιμήσουν έλεγχοι μεγαλύτερης κλίμακας που πλήττουν το blogging συνολικά αλλά με τρόπο που στοχεύει τον κάθε blogger με διαφορετικό τρόπο και για διαφορετικό λόγο, εντός και εκτός blogόσφαιρας.

    Όσο περισσότερο ανεβαίνει το blogging και όσο γιγαντώνεται η blogόσφαιρα, τόσο περισσότερο θα εμφανίζονται και θα κερδίζουν έδαφος blogs που θα είναι στρατευμένα και ως στόχο θα έχουν να εγκαταστήσουν μια γραμμή (κυρίως πολιτική αλλά όχι μόνο) εδραιώνοντας μια ισχυρή θέση στο πεδίο της διαμόρφωσης και διακίνησης της πληροφορίας και όχι απλά να διαδώσουν ή να υπερασπιστούν μια προσωπική άποψη όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Άλλωστε αυτό ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει και είναι παραπάνω από προφανές πως κάποιοι βλέπουν την blogόσφαιρα σαν ένα παρθένο χώρο και σαν ένα νέο επικοινωνιακό μέσο που μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα διαφορετικών κέντρων. Είναι ζήτημα χρόνου αυτοί οι κάποιοι να διεκδικήσουν θέση τσιφλικά κάνοντας κατάχρηση των δυνατοτήτων του μέσου και τελικά διαμορφώνοντας οι ίδιοι την εικόνα για το τι είναι blogging και blogόσφαιρα να διεκδικήσουν να γίνουν εκπρόσωποι της. Το blogging λοιπόν βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο, όχι απλά να καπελωθεί όπως θα έλεγαν κάποιοι, αλλά να διαμορφωθεί επικίνδυνα και να εκφυλιστεί σε ένα επίπεδο που η ατομική πρωτοβουλία, ο διάλογος, η δυναμική, η συνδιαμόρφωση και η προσωπική έκφραση θα είναι απλά παρενέργειες και όχι οι αφετηρίες καθώς θα έχουν επικρατήσει αυτοί που έχουν στρατευθεί για την επιτέλεση ενός στόχου, ενός “τέλους” θεμιτού ή αθέμιτου (κατά την άποψη μου η έννοια του τέλους είναι πάντα κάτι αθέμιτο). Προσωπικά, παρόλο που τα σημεία των καιρών είναι δυσοίωνα, είμαι αισιόδοξος ότι παρά τον κίνδυνο να συμβεί κάτι τέτοιο τα ανακλαστικά των bloggers είναι τέτοια που επαρκούν για να προλάβουν τέτοιες καταστάσεις που επιδιώκουν την επιβολή ενός τέλους.

    Από το παραπάνω απόσπασμα κρατάμε ότι α) Η ΧΑ δίνει πάτημα για εξωτερικό έλεγχο καθώς δεν μπορούμε αυτόν να τον ασκήσουμε εμείς μέσα στα πλαίσια του blogging καθώς η ροή της πληροφορίας είναι μονόδρομη, β) Ότι αυτό δημιουργεί κακό προηγούμενο γιατί αύριο θα έρθουν κι άλλοι, γ) Ότι αυτό είναι διαμορφωτικό για όλους μας.

    Στο παρακάτω απόσπασμα (πάλι από το ίδιο post) παραθέτω αυτό που νομίζω ότι είναι η λύση:

    το δίλημμα είναι ετερονομία ή αυτονομία. Δηλαδή, αν προτιμάμε την θέσμιση ενός κανονιστικού πλαισίου, που ανεξάρτητα από το πόσο ελεύθερο ή δεσμευτικό θα είναι, θα λειτουργεί ως κάτι εξωτερικό της blogόσφαιρας και ακόμα κι αν το θεσμίσουμε εμείς οι ίδιοι θα το αντιλαμβανόμαστε ως μια εξωτερική αρχή (όπως έναν θεό) που εισάγει ένα τέλος με τρόπο αξιωματικό (ετερονομία) ή αν θέλουμε να έχουμε την δυνατότητα να θεσμίζουμε εμείς οι ίδιοι εκ των έσω και ο καθένας με τρόπο δικό του τους κανονισμούς που θεωρούμε αναγκαίους κάθε φορά εισάγοντας ο καθένας το δικό του στιγμιαίο τέλος (αυτονομία). Προσωπικά, είμαι προφανώς υπέρ της αυτονομίας και νομίζω ότι με βάση τα παραπάνω οι λόγοι είναι σαφείς, παρόλα αυτά είναι βέβαιο ότι κάποιοι επιδιώκουν και θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την ετερονομία και αυτό παρόλο που μπορεί να είναι μια άποψη δεν είναι πάντα κάτι αθώο.

    Η blogόσφαιρα έχει ήδη ένα τέλος, έναν σκοπό, αυτόν του να μην έχει προκατασκευασμένο σκοπό αλλά να τον αναζητεί διαρκώς και αυτό εκτός από ένα μοναδικό χαρακτηριστικό μοιάζει να είναι κάτι σαν “καθήκον” που κουβαλάμε όλοι χωρίς απαραίτητα να το ξέρουμε ή να το συνειδητοποιούμε. Η blogόσφαιρα είναι φορέας μιας συλλογικής νοημοσύνης και αυτό δεν συμβαίνει από τον συνασπισμό του συνόλου των γραφόντων σε μια συνειδητοποιημένη, οργανωμένη, συνασπισμένη συλλογικότητα που στοχεύει και συστρατεύεται προς έναν σκοπό αλλά από την διαρκή αλληλεπίδραση τους ως ένα σύνολο αυτόνομων ατομικοτήτων (το αν είναι και ανεξάρτητες και με ποιόν τρόπο είναι ένα άλλο θέμα).

    Σε αυτή την blogόσφαιρα το μοναδικό καθήκον μας λοιπόν είναι αυτό του γράφειν ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια, το μη τέλος ή άρνηση επιβολής του τέλους από τρίτους.

    Εγώ λοιπόν έδρασα αυτόνομα, ως ατομικότητα, ως φορέας της υποκειμενικής μου κρίσης, σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, για ένα συγκεκριμένο γεγονός μέσα στο οικοσύστημα των blogs και έναντια σε ένα ετερόνομο σύστημα (την λίστα). Όπως λέω και πιο πάνω τίποτα δεν είναι τελικό, μετατοπίστε ο καθένας το «τέλος» προς όποια μεριά θέλετε, μπορείτε να διαφωνήσετε, να συμφωνήσετε, σε κάθε περίπτωση όμως μην εκλαμβάνετε τίποτα ως τελικό, όλα είναι υπό διαρκή διαπραγμάτευση και έτσι πρέπει να παραμείνουν γιατί αυτό διασφαλίζει την εξελικτική πορεία του blogging. Προς πιο τέλος; Προς το τέλος στο οποίο στοχεύει η φορά που δίνει ο καθένας μας κάθε φορά που παρεμβαίνει στο σύστημα, δηλαδή προς ένα τέλος που δεν είναι σταθερό και δεν καταλήγει γιατί ο καθένας δίνει την φορά. Δείτε το Δαρβινικά και δώστε την φορά σας.


  43. πού είναι η ποίηση οεο?????


  44. Χαχαχα… Η πλάκα είναι ότι το νοιώθω σαν χρέος σήμερα!!! Βγήκα να πάρω κάτι να φάω (βαριέμαι να μαγειρέψω) και σε όλο τον δρόμο το σκεφτόμουν! 😛 Μάλλον το βράδυ θα ανεβάσω κάτι! 😉


  45. Δεν έχω κάτι να προσθέσω Χάρη, με βρίσκεις σύμφωνη σε όλες σου τις θέσεις. Προσωπικά καταχάρηκα που εξαφανίστηκε από τη λίστα η Χ.Α. Μόνο και μόνο που την έβλεπα στο νούμερο 1 για τόσο καιρό μου άναβαν τα λαμπάκια, κυρίως γιατί 1. δεν επέτρεπε τον αντίλογο (τότε γιατί ως οργάνωση να έχεις μπλογκ;;;) και 2. ήμουν σίγουρη πως κάναν πάρτι κάθε μέρα για την επιτυχία τους, η οποία είναι προφανώς αμφιλεγόμενη.

    Μπορεί λοιπόν για κάποιους να μην έχει σημασία η κατάταξη σε μια λίστα, δεν παύει όμως η πρωτιά να εκλαμβάνεται ως κάποιου είδους ‘επιτυχία’, και ένα μπλογκ με φιμωμένα σχόλια δεν θα έπρεπε, κατά την γνώμη μου, να θεωρείται πετυχημένο!


  46. Φιμωμένο μπλογκ πρώτο στο διάλογο!
    Σα να λέμε μουγγός πήρε βραβείο απαγγελίας ποίησης…


  47. Είμαι όλο και περισσότερο μπερδεμένος με κάποια πράγματα. Από τη μια, όλα τα θαυμάσια κείμενα του harisheiz που διάβασα, και με τα οποία σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ. Από την άλλη το παρόν θέμα το οποίο εξακολουθώ να το βλέπω με σκεπτικισμό. Και τέλος, κάποιες απόψεις με τις οποίες διαφωνώ κάθετα και απόλυτα, και που εκπλήσσομαι που θεωρούνται προφανείς!
    Θα προσπαθήσω να τα βάλω σε μια σειρά:

    1. Μαγκιά σου Χάρη, γιατί είδες μια παρατυπία (από πηγή που θεώρησες επικίνδυνη) και πήρες την πρωτοβουλία να κάνεις κάτι γι αυτό. «Αυτόνομα, ως ατομικότητα», για το οποίο σου βγάζω το καπέλο.

    2. Ως παρατυπία θεωρώ την μόνιμη πρώτη θέση ακραίου πολιτικού blog στις λίστες των δημοφιλών, τη στιγμή που είναι γνωστό πως δεν εκφράζει παρά πολύ μικρό μέρος της κοινωνίας, συνεπώς είναι ύποπτο το από πού βρέθηκε με clicks αρκετά να δικαιολογούν την «επιτυχία» της. Μεγάλα παιδιά είμαστε και βρωμάει το πράγμα.

    3. Η τακτική του συγκεκριμένου χώρου να μην δέχεται σχόλια και pingbacks ενοχλεί ιδιαίτερα, τη στιγμή που καταπιάνεται με θέματα για τα οποία θα υπήρχαν έντονες αντιδράσεις.

    4. Είμαι, όμως, κάθετα αντίθετος με το να θεωρείται η συγκεκριμένη τακτική εξ ορισμού άσχετη με την λογική των blog, άρα καταδικαστέα. Το ότι κάτι είναι μας ενοχλεί σε μία περίπτωση δεν σημαίνει πως αυτόματα είναι αρνητικό σε όλες τις περιπτώσεις και πως μπορούμε να εξάγουμε ή να αποζητούμε κανόνες που να τιμωρούν την ίδια την τακτική: το βρίσκω ολοσδιόλου παράλογο.

    5. Ρίζα του παράλογου είναι η εσφαλμένη αντίληψη πως «πραγματικά» blog νοούνται μόνο όσα επιτρέπουν σχόλια ή άλλου τύπου άμεση επικοινωνία και προωθούν το να ακουστεί η φωνή του αναγνώστη τους.

    6. Αιτίες για αυτή την εσφαλμένη αντίληψη είναι πολλές. Οι περισσότεροι bloggers δεν έχουν καν ιδέα για το ποιά μορφή ιστοσελίδας ονομάστηκε blog και ποιές μορφικές ιδιαιτερότητες έχει σε σχέση με παραδοσιακές ιστοσελίδες. Αντλούν την εμπειρία τους από την πάγια τακτική των περισσότερων ελληνικών blog να γίνεται κουβέντα και ο,τιδήποτε άλλο το βλέπουν με μισό μάτι, λες και δεν δικαιούται να υπάρχει.

    Όντας… επικοινωνιακός λαός μπορεί να έχουμε τις προτιμήσεις μας, αλλά αυτό δεν βγάζει κανόνες που οφείλουν να τους ακολουθούν όλοι. Το συνεχές τρολλάρισμα, οι αλληλοκατηγορίες, οι απειλές μηνύσεων, η μόνιμη επιθετική ξινίλα κατά αγνώστων, η μετατροπή των σχολίων σε chat, οι κλίκες, οι φατρίες, η κριτική πως ό,τι κάνεις το κάνεις για ένα click παραπάνω, το ποιός πηδιέται πώς και με ποιόν, όλος αυτός ο απίστευτος καφενές που χαρακτηρίζει ένα σημαντικό ποσοστό της ελληνικής μπλογκόσφαιρας, είναι κι αυτά αποτέλεσμα του διαλόγου! Κάποιοι χαρακτηρίζουν φασίστες ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, απλά γιατί τόλμησαν να κάνουν moderation σε σχόλια. Πέτυχα τύπο (ευτυχώς όχι στο δικό μου blog)που υποστήριζε πως μπορούσε να σχολιάσει όπως ήθελε γιατί είναι «έλληνας φορολογούμενος πολίτης και έχει δικαιώματα»!

    Έχοντας αυτά σαν βασική εμπειρία, πολλοί αγνοούν πως υπάρχει στο σύμπαν μπλογκόσφαιρα που δεν έχει να κάνει με τη λίστα της wordpress. Blogs εμπορικά, επαγγελματικά, εταιρικά, blogs για επικοινωνία συγκεκριμένων ομάδων, blogs αυστηρά ημερολογιακά, blogs (άφθονα!) χωρίς σχόλια που επικοινωνούν θαυμάσια το περιεχόμενό τους.
    Χώροι που δεν φτιάχτηκαν για να σπείρουν τη δημοκρατία και να λύσουν τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης! Επιτέλους, υπάρχουν χώροι που δεν μπορείς να μπεις να πεις τα μεγάλα σου λόγια και είναι -ασφαλώς- blogs.

    Ως άνθρωπος ή ως οργάνωση μπορείς να έχεις blog για να εκθέσεις τις ιδέες σου. Η δυνατότητα επαίνου ή αντίλογου είναι (και ήταν ανέκαθεν) προαιρετική. Χωρίς σχόλια δεν σημαίνει φιμωμένο, σημαίνει χωρίς σχόλια. Επιτυχημένο blog δεν σημαίνει διάλογος. Σημαίνει χώρος με περιεχόμενο τέτοιο που πολλοί θέλουν να δουν, δομημένος με την συγκεκριμένη λογική αναρτήσεων που μπαίνουν σε αντίστροφη χρονική σειρά. Δεν είναι η Βουλή, να μιλάμε για «στεγανά», για «μονόπλευρη επικοινωνία», για «αντιδημοκρατικότητα», για «αντίλογο». Αυτά ΜΠΟΡΕΙ να αφορούν κάποιο blog, αν ο δημιουργός του επιθυμεί ταιριαστή θεματολογία και οργάνωση. Επιτέλους, δεν είναι αυτονόητο πως οπουδήποτε οφείλουν ντε και καλά να μας αφήνουν να συνδημιουργούμε τον χώρο. Αν έχουμε άποψη και σκάμε αν δεν την πούμε, ας την πούμε στον δικό μας χώρο βρε αδερφέ (εξάλλου, δεν υπάρχει τρόπος να απαγορευτούν τα link, αν θέλουμε να βάλουμε).

    Είμαι σίγουρος, Χάρη, πως θα συμφωνήσεις σε αρκετά απ’ αυτά. Ίσως γι αυτό εξακολουθώ να είμαι μπερδεμένος για το πώς η σοβαρή, πολιτική πρωτοβουλία σου ενδύθηκε και με στοιχεία που δε μου ταιριάζουν με τις άλλες απόψεις σου, όπως τις καταλαβαίνω τουλάχιστον.
    Μπορεί να φταίει η δική μου, υποκειμενική ματιά που αναγνωρίζει την ιδιόμορφη ντροπή κάποιων σκεπτόμενων ανθρώπων να παραδεχτούν πως αντέδρασαν σε κάτι αισχρό και επικίνδυνο. Και (για να μην τους αποκαλέσει κανείς εξυπνάκιας «φασίστες» ή καρφιά») βρίσκουν διάφορες συνοδευτικές θεωρίες που γενικεύουν το θέμα και το πάνε αλλού.
    Αν, πάλι, έχω άδικο, δεν μπορώ να κολλήσω στο μυαλό μου τα θαυμάσια ποστ που μου πρότεινες (και που κοσμούν την ελληνική μπλογκόσφαιρα) με την πολεμική κατά των blog που είναι «λόγος χωρίς αντίλογο». Ειδικά αφού διατηρώντας blog απαντάμε «επί ίσους όρους» έτσι κι αλλιώς. Τα πλήθη που λατρεύουν τις κάθε λογής λίστες θα βρουν την πρέζα που τους ταιριάζει ό,τι κι αν κάνουμε. Κατά τη γνώμη μου, η μόνη, Η ΜΟΝΗ σταθερή αντίδραση στην ασχήμια, είναι η δημιουργία καλού περιεχόμενου. Όσο καλύτερου μπορούμε. Όχι το να πάμε να κάνουμε καυγά μέσα στο σπίτι της. Αυτό απλά εκτονώνει πρόσκαιρα τον θυμό μας. Κι αυτό κάνει η μισή ελληνική μπλογκούπολη, με τα γνωστά μίζερα αποτελέσματα.


  48. @Aerozol, Σ’ ευχαριστώ για τον χρόνο σου και το ουσιαστικό σχόλιο. Με αφορμή την κουβέντα μας θα πω ότι σε γενικές γραμμές νομίζω ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσει μια ευρύτερη κουβέντα για το blogging και θεωρώ ότι αυτά που λέμε θέτουν κάποια θέματα ικανά να τροφοδοτήσουν έναν τέτοιο διάλογο.

    Είναι σημαντικά πολλά πράγματα που λες, είναι πολύ ουσιαστικές κάποιες παρατηρήσεις, στα περισσότερα φυσικά συμφωνώ και σε κάποια που διαφωνώ αισθάνομαι την ανάγκη να σου απαντήσω τώρα, αλλά είναι τρεις το πρωί (γαμώτο!) και μόλις επέστρεψα σπίτι από μπύρες! Δώσε μου λίγο χρόνο για ύπνο και ξεκούραση, θα ανασυντάξω τις σκέψεις μου και θα σου απαντήσω σύντομα!

    Αυτό που θα ήθελα να πω σαν «hint» είναι ότι αυτό για το οποίο μιλάμε είναι μόνο ένα καρέ της ιστορίας, ένα καρέ της πραγματικότητας (ως χρονική διάρκεια και ως κατάσταση!) και ως τέτοιο οφείλουμε να το δούμε, ως μια στιγμιαία παρέμβαση η διάρκεια και το αποτέλεσμα της οποίας εξαρτώνται από το κύμα παρεμβάσεων που δύναται να ακολουθήσει!… περισσότερα asap! 😉


  49. αισθάνομαι την ανάγκη να βγάλω το καπέλο μου στο σχόλιο του Αεροζόλ.

    παράλληλα, αισθάνομαι βαθύτατα προδωμένη, διότι ποίημα υπεσχέθης και ποίημα ουκ έδωκας, Χάρη!


  50. Έλεος ρε Χάρη τα comments στη σελίδα σου συνεχίζουν να είναι τα πρώτα!


  51. @m_power
    Δεύτερο πράμα εδώ ΔΕΝ βάζουμε! 🙂
    Ακόμη κι ο αεροζόλ άλλαξε τη φιάλη του.

    Τι το πέρασες; Μυρμήγκια βόσκουμε;
    Ε, όχι ρε φίλε.

    Κοτζάμ αγελάδες τρέφουμε…


  52. Πως το είχαμε πει? Ζήτω το new kitch on the blog!
    Άσχετο αλλά ωραίο 😀


  53. Μεγάλη κουβέντα ανοίξατε. Και γόνιμη, νομίζω. Χαίρομαι που δεν ξεχνάς. Και πιο πολύ που δεν αφήνεις τις αντιρρήσεις σου να φουσκώνουν αδιέξοδα αλλά επιλέγεις να δρας.
    Ήμουν εκεί εκείνη τη μέρα και τα θυμάμαι όλα πολύ καλά. Τα περισσότερα δυστυχώς τα συνηθίζουμε και τα ξεχνάμε.
    Τέλος πάντων. Καλό καλοκαίρι πέρασα να πω, φεύγω επιτέλους για ξυπολισιές και βουτιές στο Αιγαίο. Να περάσεις καλά ό,τι κι αν κάνεις, όπου κι αν είσαι. Να χαίρεσαι την παρέα σου και να σε χαίρεται κι εκείνη. Και να μαζέψεις δυνάμεις, ποιος ξέρει τι θα είναι αυτός ο χειμώνας.
    Καλό καλοκαίρι, τελικά!!!


  54. Ζητώ συγγνώμη από όλους για την απουσία μου, χρωστώ απάντηση στον Αεροζόλ και ένα ποίημα στην Krot 😉 και δεν το ξέχασα αλλά έχω διάφορες συναντήσεις και τρέξιμο αυτές τις μέρες για να διεκπεραιώσω υποχρεώσεις, να δρομολογήσω διάφορα ζητήματα (ευτυχώς ευχάριστα) και να χαιρετήσω φίλους πριν την κάνω από Ολλανδία (όχι για πάντα!) την Κυριακή.


  55. «όχι για πάντα!» 🙂


  56. @Krot, Γι’ αυτό το «όχι για πάντα» τρέχω αυτές τις μέρες!!! Πάω Amsterdam σε λίγο να κάνω μια κουβέντα και να αγοράσω kitsch σουβενίρ για την μάνα μου που τα λατρεύει κι εγώ την δουλεύω! 😀


  57. Απ’ότι φαίνεται το ποίημα δεν το γλιτώνεις! Απάντηση σε μένα, πάντως, δεν χρωστάς. Απλά, θα είχε ενδιαφέρον να δω πού θα μας πάνε οι συλλογισμοί σου.


  58. Μπράβο βρε!

    Άψογος!


  59. Φίλε μου Χάρη διάβασα (κάπως καθυστερημένα) το ποστ σου και τρόμαξα! Αν τόσο εύκολα με ένα γράμμα, είτε δικό σου είτε δικό μου, δεν έχει σημασία, απορρίπτεται ένα μπλόγκ, όποιο και νάναι, για λόγους ιδεολογικούς, τότε καήκαμε όλοι μας! Φίλε Χάρη φοβάμαι ότι αυτή τη φορά λειτούργησες απερίσκεπτα.. Οπως δεν μπορούμε να βάλουμε κριτές στην τέχνη ή στην ενημέρωση τους μπάτσους, τους εισαγγελείς και τους δικαστές, έτσι δεν μπορούμε να βάλουμε κριτές στο περιεχόμενο των μπλόγκς τούς εισαγγελείς ή την όποια wordpress και πολυεθνική! Αύριο με τον ίδιο τρόπο που απορρίπτεται ένα όντως φασιστικό μπλόγκ όπως αυτό της χρυσής αυγής, μπορεί να απορριφθεί ένα κομμουνιστικό ή αναρχικό! Τότε τι θα πούμε όταν εμείς οι ίδιοι δίνουμε το δικαίωμα; Μόνο οι αναγνώστες μπορούν να κρίνουν ποια ιδεολογία είναι καλή ή κακή και κανένας άλλος! Η ιδιαιτερότητα και το μεγαλείο της μπλογκόσφαιρας είναι ότι μπορεί ο καθένας να έχει μπλόγκ για να λέει την άποψη του. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια πρέπει να είναι υποχρεωτικά.. Έχει το δικαίωμα να λέει την άποψη του -και αυτό είναι πολύ σπουδαίο πίστεψε με- και χωρίς τον άμεσο διάλογο των σχολίων.. Λέω για τον άμεσο διάλογο γιατί έτσι και αλλιώς ο έμμεσος διάλογος υπάρχει έστω και με κλειστά σχόλια! Με το ίδιο σκεπτικό, το δικό σου, θα έπρεπε να απαγορευτούν όλα τα ΜΜΕ επειδή μετά το δελτίο των οκτώ δεν επιτρέπουν τα σχόλια των τηλεθεατών! Μάλλον παρασύρθηκες από τα δικαιολογημένα συναισθήματα σου για το μπλόγκ της χρυσής αυγής, τα ίδια με σένα έχω και εγώ, αλλά ο τρόπος που βρήκες για να το απαγορέψεις μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να στραφεί σε βάρος όλων μας! Αλίμονο μας! Μακάρι να μην κόπηκε το μπλόγκ εξ αιτίας σου αλλά να είναι μια απλή σύμπτωση! Μακάρι να το «κόψει» ο κόσμος δια παντός στη συνείδηση του αλλά όχι η όποια wordpress!!


  60. Νομίζω (δεν μπορώ να είμαι σίγουρος) πως δεν κινούνται τόσο αστόχαστα στη wordpress, sofistis. Στο παρελθόν έχουν αντισταθεί σε πολύ έντονες πιέσεις -ακόμα και κυβερνήσεων- για κάποια blogs. Είναι πιθανόν να έχουν κι άλλες διαμαρτυρίες και ελέγχοντας να βρήκαν κάτι μεμπτό. Πιθανό σενάριο: 100 κλικ μέσα σε μισή ώρα από 1-2 συγκεκριμένες IP addresses καθημερινά.


  61. Καλοκαίρι είναι, ζέστη είναι, συγχωρούνται και οι κραυγαλέες ασυναρτησίες.

    ΠΟΙΟΣ προβάλλει το δικό του ψυχισμό πάνω στην… καημένη τη Χρυσή Αυγή μη τυχόν και νοιώσει η καημένη… το κρύο της απόρριψης «για ιδεολογικούς λόγους», τώρα που είναι -μάλιστα- κατακαλόκαιρο;

    Α πα πα… να ΜΗ νιώσει «απόρριψη», να μην ξεπαγιάσει η κακομοίρα από καμμιά… στραβή βουτιά στη θάλασσα.

    Μου φαίνεται γράφουμε πλέον για να… παραμιλάμε.

    Και το παραμιλητό σου βρε Σοφιστή ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ, πολύ γρήγορα κλιμακώνεται από το το φόβο της απόρριψης στο φόβο της… απαγόρευσης (της Χρυσής Αυγής εννοείται).

    ΤΙΠΟΤΕ από όλα αυτά δεν έχει καμμια απολύτως σχέση με το ποστ που μάλλον… στραβο-διάβασες καλοκαιριάτικα.


  62. Φίλοι μου, επειδή το θέμα είναι ευαίσθητο και έχει διχάσει (ελπίζω μόνο τις απόψεις μας και όχι εμάς) θα ανεβάσω σύντομα σχετικό ποστ για να πω την γνώμη μου για κάποια θέματα που άνοιξαν οι φίλοι Αεροζόλ και Σοφιστής και θεωρώ ουσιαστικά.

    Αυτό που θα ήθελα να ξαναπώ είναι ότι δεν ζήτησα αποβολή της ΧΑ από την λίστα ή πολύ περισσότερο κλείσιμο του blog (όπως έκαναν άλλοι παλαιότερα) παρά μόνο μετατροπή του τρόπου αξιολόγησης των blogs και σύνταξης της λίστας. Η αποβολή είναι έργο της wordpress και την κρίνω άδικη. Αυτό επίσης που δεν μπορώ να μην αναφέρω είναι ότι από την μέρα που η ΧΑ αποβλήθηκε δεν υπήρξε σχετική παρέμβαση από κάποιον από εμάς για την επαναφορά της (όπως θα ήταν και το σωστό), ή τουλάχιστον δεν δημοσιεύθηκε κάτι σχετικό από όσο μπορώ να γνωρίζω. Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να το ζητήσω ο ίδιος επιμένοντας ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η αξιολόγηση και όχι να αποβάλλονται blogs!


  63. Χάρη, άσχετα με τις απόψεις μας, ίσως παίρνεις πολύ προσωπικά τις κινήσεις της wordpress. Δεν δείχνουν να υποκύπτουν εύκολα στο παραμικρό παράπονο και έχουν φανεί επίμονοι ακόμα και σε πριπτώσεις που απαγορεύτηκε σύσσωμη η wordpress σε ολόκληρες χώρες (πριν καιρό είχαν θέμα με την Τουρκία).
    Αν υπήρχε ατασθαλία γιατί να ζητήσει κανείς επαναφορά;
    [Και πάλι: αν δεν υπήρχε, γιατί να αφαιρεθεί απ’τη λίστα;]


  64. Γιατί η επιλεκτική και ολική αποβολή είναι πρόβλημα, ειδικά εφόσον το blog της ΧΑ λειτουργεί ακόμα κανονικά δεν βλέπω λόγο για να αποβληθεί από την λίστα. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος αξιολόγησης! Παίρνω προσωπικά τις κινήσεις τις wordpress και αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι γιατί ως διαχειριστής της διακίνησης πληροφορίας και φορέας διαμόρφωσης της αξιολόγησης η wordpress έχει ρόλο «αρχής»!


  65. Χάρη, εκτιμώ πολύ τις απόψεις σου και τις σέβομαι έστω και αν διαφωνώ όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση.. Λυπάμαι πολύ όμως αλλά δεν μπορώ να συμμετέχω στη συνέχεια αυτού του ωραίου διαλόγου πού άνοιξες ύστερα από την προσωπική επίθεση και το βρίσιμο που μου έκανε κάποιος omadeon. Δεν τον ξέρω τον τύπο και απορώ για την κακοήθεια και την εμπάθεια του.. Όποιος δεν βαριέται και ξαναδιαβάσει την άποψη μου και στη συνέχεια το βρίσιμο που μου έκανε θα καταλάβει.. Δυστυχώς η μπλογκόσφαιρα έχει και τη χυδαία πλευρά της.. Με αυτή την πλευρά δεν θέλω να έχω καμία απολύτως σχέση και αποχωρώ.. Άλλωστε δεν έχει νόημα. Η βλακεία έτσι και αλλιώς είναι ακατανίκητη!


  66. Σιγά ρε παιδιά το «βρισίδι». ΜΥΓΙΑΓΓΙΧΤΟΙ γίναμε…

    Μάλλον είναι τελειωμένη ιστορία τα μπλογκ γενικότερα. Αν φτάνουμε σε τέτοια σημεία υπερβολής, παρερμηνείας και ακατάσχετης προβολής προς τα έξω, ΤΙ να πει κανείς;

    Βρε Χάρη, σε ψήσανε να μιλάς κι εσύ μου φαίνεται για «αποβολή της Χρυσής Αυγής από τη λίστα» λες και… πρόκειται για λογοκρισία! ΔΕΝ λέγεται καν «αποβολή» αυτό. Μπορεί άλλωστε να βαρέθηκαν και κάποια παλληκάρια να βαράνε κλικ όλη μέρα (ή να πήγαν διακοπές) και η ιστορία του τεχνητού σουξέ τελείωσε. Μπορεί επίσης (πολύ ορθώς) να άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζανε τις μετρήσεις δημοτικότητας στη WordPress. Ε, όχι και να… υπερασπιζόμαστε τη Χρυσή Αυγή. ΜΟΝΟ σε περίπτωση λογοκρισίας θα το έκανα, και φυσικά με βαριά καρδιά (αλλά είμαι κατά).

    Μου φαίνεται μας πείραξε ΟΛΟΥΣ η ζέστη. Κι εγώ, για παράδειγμα, δεν συνηθίζω να επιτίθεμαι σε άλλους μέσα σε αυτό το μπλογκ και μάλλον το παράκανα κάπως. Αλλά, βρε Σοφιστή, ΓΙΑΤΙ δεν διαβάζεις όσα είπα σαν ΝΟΗΜΑ και σαν ΟΥΣΙΑ αντί σαν βρισίδια. Απλούστατα εξέφρασα την έντονη διαφωνία μου και επίσης τα συναισθήματα που νιώθω για ορισμένες καταστάσεις. Δεν πρέπει να τα παίρνεις ΤΟΣΟ πολύ προσωπικά. Αν θίχτηκες πάντως τότε ζητώ συγνώμη…


  67. Ψυχραιμία αδέλφια! 🙂

    Φίλε Σοφιστή, ο Omadeon έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να μιλάει για τα πράγματα, είμαι βέβαιος όμως ότι το σχόλιο του δεν έχει την πρόθεση να γίνει κάτι παραπάνω από περιπαικτικό ούτε να θίξει, άλλωστε σου απαντάει και ο ίδιος. Κατά τα άλλα, υπόσχομαι να απαντήσω στην ουσία αυτών που λες σύντομα με νέο post και θα σε παρακαλέσω να συνεχίσουμε τον διάλογο ανεξαρτήτως συμφωνίας ή διαφωνίας! 😉

    Φίλε Omadeon, Νομίζω ότι η wordpress θα έπρεπε τουλάχιστον να ενημερώσει τους υπόλοιπους bloggers για τους λόγους της απομάκρυνσης της ΧΑ. Κάθε θετική η αρνητική ρύθμιση πρέπει να αιτιολογείται ειδικά όταν δρα επιλεκτικά αλλιώς εύλογα γεννά ερωτήματα όπως αυτά του Σοφιστή, τα οποία δεν συμμερίζομαι μεν καθώς δεν θεωρώ ότι φέρω κάποια ευθύνη (άλλο ζήτησα εγώ κι άλλο έκανε η wordpress) αλλά κατανοώ απόλυτα ότι είναι μια αναμενόμενη αντίδραση (αν και θα έπρεπε να είναι προς την wordpress κι όχι προς εμένα), άλλωστε δεν ήταν η μόνη! 🙂

    Αυτές τις μέρες είμαι Αθήνα (όχι για πολύ). Θα ήθελα να σας συναντήσω όλους για καφέ και να μιλήσουμε για το θέμα ανοιχτά και χωρίς την παρεμβολή interface, μάλλον θα έκανε τα πράγματα ευκολότερα και πιο χαλαρά! Όποιος έχει διάθεση ας επικοινωνήσει μέσω mail, θα χαρώ να σας γνωρίσω.


  68. Καλημέρα Χάρη.
    Πάρε κάνα τηλέφωνο να τα πούμε από κοντά. Πρέπει να υπάρχει το δικό σου τηλέφωνο σε κάποιο μέηλ, αλλά… αν δεν υπάρχει (και θυμάμαι λάθος) δυστυχώς σβήστηκε από το κινητό κατά λάθος, προ πολλού.

    Εγώ δεν κατάλαβα ένα πράγμα. Δηλαδή… ξαφνικά εκεί που ήταν η Χρυσή Αυγή πρώτη στη λίστα, βγήκε εντελώς έξω;
    Μάλιστα! Αν συνέβη αυτό (θα το ελέγξω σε λίγο) φαίνεται λίγο ακραίο, αλλά… δεν είναι! Διότι (αν θυμάσαι καλά Χάρη) υπήρξε μια περίοδος που ΚΑΙ εσύ ΚΑΙ εγώ είμασταν μέσα στη λίστα των 100 πρώτων και… ξαφνικά βγήκαμε, χωρίς κανείς να φταίει σε τίποτα. Ο τρόπος που υπολογίζουν τη λίστα πρέπει να είναι πολύ σύνθετος, και αν έγινε μια τελευταία τροποποίηση θα έριξε τη Χρυσή Αυγή απ’ έξω σχεδόν αυτομάτως. Δεν νομίζω ότι οφείλουν εξήγηση, εκτός αν τους τη ζητήσει κανείς…


  69. ποιος σου ειπε εσενα οτι ο αλλος ειν υποχρεωμενος να βαλει πινγκς και κομεντς? Θελει να γραψει κατι και το γραφει, ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ. Μπορει να μην γουσταρει να ασχολουνται αλλοι που δεν τους γουσταρει μαζι του και κλεινει την πορτα. Σωνει και καλα δηλαδη πρεπει να εχει τροπο να απανταει ο καθενας; Καλα κανει και φιλτραρει και τα κομεντς και ολα. Καλυτερα ειναι δηλαδη τα μπλογκς των αριστερων και των αναρχικων; ‘Η μηπως εχουν επισημα μπλογκς τα μεγαλα κομματα και επιτρεπουν να απαντησει ο καθενας; Να τα βαλουμε τα πραγματα στην θεση τους λιγο. Ποτε ειδες εσυ μπλογκ του κυβερνοντος κομματος να υπαρχει κατα πρωτα και μετα να επιτρεπει και απαντησεις;


  70. @Σάκης, αγαπητέ φίλε, είστε εκτός θέματος, μου δίνετε την εντύπωση ότι δεν έχετε διαβάσει το ποστ και τα ζητήματα που αναφέρετε είναι μάλλον άσχετα, δεν ζητήθηκε ποτέ από εμένα να επιβληθεί κάποιο πλαίσιο λειτουργίας οπότε λυπάμαι, αλλά δεν θα μπω στον κόπο να απαντήσω πιο διεξοδικά, καθώς δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αλλά επιπλέον γιατί κι εσείς δεν μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε επιμελέστερα τα παραπάνω και να κατανοήσετε τι λέω. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας, ελπίζω να κατανοείτε ότι και ο δικός μου είναι εξίσου πολύτιμος.



Σχολιάστε