h1

Θλιβερές γελοιότητες φασιστών (χωρίς εισαγωγικά)

24/02/2008
kuhanim.gif

Το παρόν post ανεβαίνει σαν απάντηση στο παρακάτω post που ανέβηκε πρόσφατα στο blog της Χρυσής Αυγής και αναδημοσιεύω εδώ.

Θλιβερές γελοιότητες «Αντιφασιστών»

Δημοσιεύθηκε από xryshaygh στο Φεβρουάριος 23, 2008

Ενόχλησε αρκετούς «αντιεξουσιαστές» η επιτυχία της ιστοσελίδας μας τους τελευταίους μήνες. Τους ενόχλησε τόσο, ώστε να συμπεριφέρονται σαν παιδάκια της έκτης δημοτικού που φωνάζουν «κυρία ο μπροστινός μου έφαγε το κουλούρι!» Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
Στα μέσα του Δεκεμβρίου η ιστοσελίδα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ μεταφέρθηκε στην
WordPress. Σε καθημερινή βάση βρίσκεται στην κορυφή του Ελληνικού καταλόγου της εν λόγω εταιρίας, ως η πιο δημοφιλής ελληνική ιστοσελίδα. Μάλιστα για τον μήνα Φεβρουάριο, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ βρέθηκε στην 56η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του WordPress και ήταν μάλιστα η μοναδική ιστοσελίδα από Ελλάδα στην λίστα αυτή ανάμεσα σε γνωστά διεθνή ονόματα που απευθύνονται (λόγω χρήσης της αγγλικής γλώσσας) σε μεγαλύτερο κοινό.

Πικρόχολα σχόλια εγράφησαν κατά καιρούς για την πρωτιά της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Είναι πράγματι «βαρύ και ασήκωτο» να βλέπουν την …ανύπαρκτη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ να κερδίζει σε δημοφιλία. Έτσι κάποιος κύριος «Γιώργος Παπανικολάου» της ομάδος Antifa gr έστειλε email διαμαρτυρίας στην εταιρία ζητώντας να αναλάβει δράση εναντίον μας και στην τελική να μην «ανεχτεί» να φιλοξενεί τους «νεοναζί» στην WordPress.
Αστεία πράγματα και μικρότητες που μόνο «αντιφασίστες» θα μπορούσαν να πράξουν. Φυσικά οι απαντήσεις που πήραν από μέλη της εταιρίας ήταν υπέρ της υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά στο διαδίκτυο…

Κύριε «Γιώργο Παπανικολάου» ευχαριστούμε πολύ. Δείξατε στον κόσμο ακόμα μία φορά πως εννοείτε εσείς οι «αντιφασίστες» την δημοκρατία και την ελευθερία. Περαστικά σας.

ist2_1420854_chicken_and_the_egg.jpg

Πριν ξεκινήσω να σχολιάζω ξεκαθαρίζω ότι δεν έχω καμία σχέση με κάποια αντιφασιστική ή αντιρατσιστική οργάνωση, δεν ανήκω σε κάποιο κόμμα ή σε κάποια αντιεξουσιαστική ομάδα και δεν γνωρίζω ποιος είναι ο κύριος Παπανικολάου, δεν με απασχολεί άλλωστε ο άνθρωπος και δεν θα αναφερθώ σε αυτόν. Άλλωστε ο καθένας έχει το δικαίωμα να διεκδικεί ότι θέλει αν το κάνει με τρόπους οι οποίοι είναι μέσα στα πλαίσια του δικαίου και της δεοντολογίας και όπως είναι προφανές ο κύριος Παπανικολάου ενήργησε εντός αυτών των πλαισίων άσχετα αν εγώ, για τρίτους λόγους που είναι προσωπικοί και δεν χρήζουν ανάλυσης, θα ακολουθούσα μια διαφορετική λογική.

Με αφορμή τα παραπάνω γράφω τα παρακάτω γιατί με ενδιαφέρει εδώ και καιρό να σχολιάσω την πρακτική και την λογική του blog της Χρυσής Αυγής γενικότερα αλλά και να απαντήσω ειδικότερα σε κάποιες αστειότητες που αναφέρονται περί ελευθερίας του λόγου από την συγκεκριμένη οργάνωση στο παραπάνω post της.

Τα blogs δεν είναι κοινές ιστοσελίδες που απλά εκθέτουν ένα περιεχόμενο, είναι δημοκρατικοί χώροι διάδρασης και σύνθεσης. Κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται με κλειστά τα comments όπως συμβαίνει στο blog της Χρυσής Αυγής και σκόπιμα δεν αναφέρεται στο παραπάνω post. Φυσικά, κανείς μπορεί να ισχυριστεί ότι αφού παρέχεται αυτή η δυνατότητα από την wordpress τότε οι χρήστες έχουν κάθε δικαίωμα να την χρησιμοποιήσουν. Καμία αντίρρηση όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι επειδή μιλάμε για blog με πολιτικό περιεχόμενο (και όχι διαφημιστικό) τότε δεν μιλάμε πλέον για αμφίδρομη δημοκρατική διάδραση αλλά για μονόδρομη προπαγάνδα με στόχο τον προσηλυτισμό. Αν κάποιοι διαφωνούν με αυτή την άποψη ας μας πουν για ποιο λόγο έχουν όχι μόνο κλειστά τα τα comments αλλά απενεργοποιημένη ακόμα και την δυνατότητα pingback που θα έδινε σε κάποιους τη δυνατότητα να απαντήσουν από το δικό τους blog.

gesicht002.gif

Τα στατιστικά στοιχεία πράγματι βγάζουν το blog της Χρυσής Αυγής πρώτο σε hits τους τελευταίους δυο μήνες περίπου, όμως το blogging δεν είναι σαν την βιομηχανία οδοντόπαστας όπου πιο πετυχημένη είναι η οδοντόπαστα που πουλάει τα περισσότερα σωληνάρια. Η αναγνωσιμότητα ενός blog δεν μεταφράζεται αυτόματα σε συμφωνία των αναγνωστών με τις απόψεις που εκφράζονται σε αυτό. Μπορεί να μεταφράζεται σε περιέργεια, σε διαφωνία ή στην συγκεκριμένη περίπτωση σε κατακραυγή και είναι πάρα πολλοί αυτοί που διαβάζουν το blog της Χρυσής Αυγής προκειμένου να ξέρουν τι λέει για να το καταδικάσουν. Αυτό το γνωρίζουν και οι ίδιοι οι Χρυσαυγίτες πολύ καλά και γι’ αυτό κρατούν κλειστά τα σχόλια στο blog τους. Αν ανοίξουν τα σχόλια προφανώς θα δούμε πόσοι συμφωνούν και πόσοι διαφωνούν και πόσοι απλά τους διαβάζουν από περιέργεια.

Επιπλέον τα hits που μετράει η wordpress δεν συνεπάγονται αναγνωσιμότητα, είναι απλά η εξαργύρωση μιας αναγνωρισιμότητας η οποία δεν έχει απαραίτητα θετικό πρόσημο. Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής αυτή η αναγνωρισιμότητα στα μάτια που είναι έστω και λίγο ανοιχτά μοιάζει Ηροστρατική, μια αναγνωσιμότητα που έχει καταφανώς ως καταγωγή την κατακραυγή της. Άλλωστε ως hits προσμετρώνται ακόμα και αυτοί που φτάνουν στο συγκεκριμένο blog αναζητώντας σχετικά ή άσχετα keywords στο google. Στο δικό μου blog ας πούμε μπαίνει κόσμος με keyword «τσόντες με γριές«, καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο πλασματικός είναι ο αριθμός των hits και πόσο σχετικός με το περιεχόμενο των blogs.

counter7.gif

Δεν γνωρίζω για την καταγγελία που αναφέρει το post της Χρυσής Αυγής όμως έχω να πω ότι είναι αστειότητα να μιλάει για ελευθερία του λόγου η συγκεκριμένη οργάνωση. Η ελευθερία της έκφρασης είναι δημοκρατικό κεκτημένο και μάλιστα κανείς δεν το αφαίρεσε από την Χρυσή Αυγή ακόμα και όταν αυτή είχε ενεργή δράση (τώρα ισχυρίζεται ότι την έχει αναστείλει, δεν ζω στην Ελλάδα και δεν το γνωρίζω, δεν έχω όμως κανέναν λόγο να το πιστέψω) και προχωρούσε απροκάλυπτα σε πράξεις ωμής βίας. Στοιχεία, απόψεις και ιστορίες για την Χρυσή Αυγή και την δράση της θα βρείτε στα παρακάτω links (μόνο μερικά από αυτά που έχω συλλέξει) στα οποία κυριαρχεί η υπόθεση Ανδρουτσόπουλου, γνωστού στελέχους της Χρυσής Αυγής που αποπειράθηκε να σκοτώσει έναν φοιτητή:

http://www.iospress.gr/extra/xrisavgi-1.htm

http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=14926&m=A13&aa=1

http://politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=1648


http://www.iospress.gr/ios2006/ios20061008.htm

Δεν θα πω το κλισέ ότι «μαθήματα περί δημοκρατίας και ελευθερίας του λόγου δεν γίνονται δεκτά από αντιδημοκράτες που κρύβονται πίσω από κλειστά σχόλια οι οποίοι θα ήταν οι πρώτοι που θα ασκούσαν λογοκρισία αν τους δυνόταν η ευκαιρία» και πολύ περισσότερο δεν θα επιχειρήσω να τους φιμώσω. Θεωρώ ότι αυτή είναι η δύναμη μιας πραγματικής δημοκρατίας, να μην φοβάται τις απόψεις και να επιτρέπει να διακινούνται ελεύθερα αν αυτές δεν προτρέπουν σε πράξεις βίας. Έτσι κι αλλιώς η βλακεία δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιείται και καλό είναι να υπάρχει ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Αυτή λοιπόν η ελευθερία της έκφρασης παρέχεται στην Χρυσή Αυγή απλόχερα ως αγαθό της δημοκρατίας παρόλο που αυτοί με την πρώτη ευκαιρία θα έκοβαν την γλώσσα οποιουδήποτε θα εξέφραζε μια διαφορετική θέση και αυτό το γνωρίζουμε γιατί έχουμε δει ήδη δείγματα γραφής. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο επιχείρημα της δημοκρατίας ενάντια στον φασισμό, ότι εμείς δεν είμαστε σαν αυτούς, δεν κάναμε και δεν θα κάνουμε αυτά που έκαναν ή επιθυμούν να κάνουν αυτοί. Το μεγαλύτερο επιχείρημα κατά της Χρυσής Αυγής είναι η νομιμότητα που αυτή απολαμβάνει μέσα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο.

Θεωρώ λοιπόν ότι σήμερα το πρόβλημα μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι η νομιμότητα της Χρυσής Αυγής αλλά η προστασία που της παρέχουν κάποια φυσικά πρόσωπα που εκπροσωπούν θεσμούς και η ανοχή που δείχνουν σε παράνομες δραστηριότητες στελεχών της. Δεν είναι λοιπόν έναν εν γένει πρόβλημα της δημοκρατίας αλλά κάποιων θεσμών που αντί να προστατεύουν τα δημοκρατικά κεκτημένα και τα ατομικά δικαιώματα προστατεύουν ή έχουν την πρόθεση να προστατεύσουν τον ακραίο εθνικισμό και τον φασισμό οι οποίοι ντύνονται ύπουλα με έναν μανδύα (ή μήπως φερετζέ) αρχαιολατρείας και πατριωτισμού, όσοι διαβάσατε κάποια από τα παραπάνω links μάλλον καταλαβαίνετε τι εννοώ.

affe016.gif

Προσωπικά, δεν έχω κανένα πρόβλημα ο καθένας να τη βρίσκει όπως θέλει, κάποιοι την βρίσκουν με τον Μαρξ, κάποιοι με τον Χρηστούλη, πολλοί με τον Ολυμπιακό, κάποιοι με την Καλομοίρα, πάρα πολλοί με την Jenna Jameson και μερικοί άλλοι με τον Leonidas and the 300 (το πάω πολύ χαλαρά και δεν αναφέρω τον Χίτλερ). Όπως έλεγε κι ένας πολύ αγαπημένος φίλος μου, «γούστα είπε η μαϊμού κι έφαγε το σαπούνι!». Δεν μπορείς να κατηγορήσεις κανέναν για τα πιστεύω του, τα πρότυπα του και για το τι κουβαλάει στο κεφάλι ή την κεφάλα του. Όμως σε μια δημοκρατία παρόλο που δεν ποινικοποιούνται απόψεις, καταδικάζονται και ποινικοποιούνται οι βίαιες συμπεριφορές και η κάθε είδους προτροπή σε βία.

Το πρόβλημα που παραμένει να εκκρεμεί είναι ότι κάποια πράγματα διαχωρίζονται από αυτό που λέγεται πρόθεση, το γιατί κάποιος κάνει ή λεει κάτι και τι στόχο έχει, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν είναι άμεσα αναγνωρίσιμο πριν αποκτήσει υλική υπόσταση ή πριν γίνει πράξη και γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιείται. Κοινώς, είναι άλλο να γουστάρεις τον Leonidas κι άλλο να θέλεις να γίνεις ο Leonidas ή ακόμα χειρότερα να νομίζεις ότι είσαι ο Leonidas και δικαιούσαι να κοπανάς κεφάλια σε πεζοδρόμια χωρίς έλεος. Τα τρία αυτά στάδια, εκ των οποίων το τρίτο είναι ποινικά κολάσιμο, δεν είναι ευδιάκριτα και η μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο είναι αναγνωρίσιμη μόνο αφού συμβεί, μόνο αφού γίνει πράξη. Το πρόβλημα λοιπόν είναι σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο μια κοινωνία δικαιούται να δράσει προληπτικά ώστε να μην φτάνει κανείς στο τρίτο στάδιο και πως μπορεί να το κάνει χωρίς να μπαγλαρώσει κόσμο που πιστεύει σε κάτι αλλά δεν θα εκδηλώσει ποτέ βίαιη συμπεριφορά. Η απάντηση δεν δίνεται με νομικά πλαίσια, απάντηση είναι η παιδεία και μόνο αυτή. Δεν μπορείς να φυλακίσεις κάποιον επειδή μισεί τους μετανάστες, μπορείς όμως όταν είναι παιδί να του μάθεις ότι δεν είναι λογικό να τους μισεί και ότι πρέπει να μάθει να ζει μαζί τους ακόμα κι αν για κάποιους λόγους δεν τους γουστάρει.

Το λάθος ήταν και είναι ότι μας μεγάλωσαν με μια εικόνα για την δημοκρατία η οποία ήταν ημιτελής ή αν προτιμάτε παλιοκαιρισμένη όσο και η Γαλλική επανάσταση. Το πρώτο που μας έμαθαν ήταν η «ισότητα» την οποία μεγαλώνοντας οι περισσότεροι την μπέρδεψαν με την «ομοιότητα». Αυτό γέννησε και το κλασσικό σύνδρομο του μικροαστού ο οποίος ως μεγαλύτερο άγχος έχει αυτό της μη διαφοροποίησης, πιστεύει σε αυτό που λέγεται «κανονικό» και φοβάται να ταυτοποιηθεί ως κάτι άλλο. Μετά το ’60 και ειδικότερα μετά το κομβικό ’68 η εικόνα για το τι είναι δημοκρατία μετατοπίστηκε και από την έννοια της «ισότητας» που ως θεμέλιο είχε εκφυλιστεί σε «ομοιότητα» υιοθέτησε ως νέα βάση «το δικαίωμα στην διαφορά». Αυτή ήταν μια μετάβαση που φυσικά ποτέ δεν έγινε στην Ελλάδα γιατί τότε δεν είχαμε δημοκρατία και αναζητούσαμε (κάποιοι λίγοι) πως να την αποκτήσουμε. Μετά την πτώση της χούντας η Ελλάδα είχε να λύσει προβλήματα δομικά που αφορούσαν την πολιτική σταθερότητα και την εθνική συμφιλίωση εγκαθιδρύοντας εκ νέου τη δημοκρατία της «ισότητας» που είχε χαθεί και ήταν βεβαίως άμεση προτεραιότητα να επαναθεμελιωθεί και και όχι να αμφισβητηθεί για να μετεξελιχθεί. Τώρα που η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα με πολιτική σταθερότητα, είναι μέλος διεθνών οργανισμών, είναι μια χώρα που φιλοξενεί αλλοδαπούς που δεν είναι απλά τουρίστες αλλά ενεργά στελέχη της κοινωνίας, τώρα είναι ίσως η πλέον κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για αυτή την δημοκρατία της «διαφορετικότητας» και να κάνουμε επιτέλους την μετάβαση στοχεύοντας στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τον σεβασμό της προτεραιότητας του πολίτη έναντι του κράτους.

Κλείνοντας , διευκρινίζω ότι το συγκεκριμένο post και το παρόν blog δεν έχει καμία διάθεση να ανοίξει διάλογο με κανέναν που να εκπροσωπεί ακροδεξιές απόψεις καθώς θα ήταν σαν να διαπραγματευόμαστε δημοκρατικά κεκτημένα. Γράφτηκε γιατί αυτές τις μέρες τα εθνικά θέματα τρέχουν και είναι διακριτός ο κίνδυνος κάποιοι να επιθυμούν να ξεμυτίσουν για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση προς όφελος τους παριστάνοντας τους προστάτες των εθνικών συμφερόντων.

greek-spacecow.jpg

*Προς ενημέρωση όλων και επειδή το post είναι μάλλον υψηλού κινδύνου, για την προστασία του blog, σε περίπτωση σχολιασμού και διαλόγου μεταξύ σχολιαστών θα τηρήσω πολύ αυστηρά τους κανονισμούς και θα κόβω σχόλια αν αυτά έχουν υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο ανεξάρτητα από το ποιος τα κάνει. Σαν αρχική πρόθεση δεν έχω σκοπό να μπω σε διάλογο και δεν δεσμεύομαι ότι θα απαντήσω στα σχόλια σας. Θα δω την τροπή της κουβέντας που θα ακολουθήσει, αν ακολουθήσει, και θα λειτουργήσω ανάλογα. Το δικαίωμα σχολιασμού εδώ είναι δεδομένο η κατάχρηση του όμως δεν είναι ανεκτή. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον σεβασμό.

25 Σχόλια

 1. Πρώτο τραπέζι πίστα, κι ούτε μια καρέκλα, μιλάμε… 🙂
  (ούτε κι ένα καλάθι λελούδια ή -έστω- Χρυσά αυγουλάκια)

  Κι εγώ νόμιζα ότι βαρέθηκες να μπλογκάρεις, αλλά έλα μου που η Χρυσή Αυγή σε φροντίζει να ενδιαφερθείς σοβαρά για κάτι. Τα υπόλοιπα σοβαρά σχόλια αύριο, τώρα έκανα μόνο σεφτέ στη νέα σαιζόν (ως αντι-σκυλάς)! 🙂


 2. Ήμουν σίγουρος ότι θα ήσουν ο πρώτος! 🙂


 3. Kι εγώ ήμουν σίγουρος ότι… θα ΗΣΟΥΝ σίγουρος γι’ αυτό!
  Πάω για ύπνο, έχει μέλλον αυτό το ποστ! 🙂


 4. Έχει πολύ μέλλον ακόμα, τώρα το καλλωπίζω με εικονίτσες να είναι πιο ευχάριστο!


 5. Έτσι!
  Ζαχάρωσέ το κιόλας, το πικρό σου φαρμακάκι,
  για να το πιεί πιο καλά, το κάθε φασιστάκι.

  (Καλημέρα. Τώρα όμως πάω για μπάνιο, θα τα πούμε αργότερα)


 6. πολύ ωραία το έθεσες καλέ μου Χάρη 🙂


 7. «Επιπλέον τα hits που μετράει η wordpress δεν συνεπάγονται αναγνωσιμότητα … θετικό πρόσημο.»

  Ούτε καν. Μη σου πω ότι παίζει πάρα πολύ να έχουν καμια 20αριά κασμάδες μπροστά σε 20 οθόνες να βαράνε pageviews από το πρωί μέχρι το βράδυ. Εδώ το κάνουν άλλοι κι άλλοι μόνοι τους, η χρυσή αυγή με την προπαγάνδα της και το μηχανισμό της δε θα κάτσει να το κάνει;


 8. Κλούβια Αυγή. 🙂


 9. Χρυσή Κλούβα, Κλούβια Αυγή, Πλαστά Αυγά! 🙂


 10. έτσι μπράβο.
  και πολύ εύστοχο το σχόλιο του brightbitebyalex.
  προσωπικά μπήκα μια δυο φορές για να δω «τι στο καλό λένε?» -όπως ορθά αναφέρεις στο ποστ σου. Δεν είδα κατι άξιο λόγου και δεν ξαναμπήκα (εννοώ δεν είδα κάτι που να μην είχα ξανακούσει από τέτοιους τύπους -και δεν είδα και τίποτα με το οποίο να μην διαφωνώ).

  Δεν με παραξενεύει πάντως η λογική της wordpress. Άσε που θεωρώ ότι τελικά, καλά κάνανε, γιατί αν πχ κλείνανε το μπλογκ, φαντάζεσαι τι σούσουρο θα γινόταν, πόσο θα είχαν την δυνατότητα να βγουν και να φωνάζουν ότι τους φιμώνουν, και εν τέλει τι διαφήμιση θα γινοταν?

  Άσε που πιστεύω ότι γενικώς το καλύτερο που αξίζει σε τέτοιους τύπους είναι η αδιαφορία.


 11. ΩΧ, ΤΙ ήθελα και τό’πα, το…σκότωσα το θέμα, μύρισε ο τόπος κλούβια αυγά, τσκ, τσκ, τσκ….

  Τριτώνω όμως τώρα το κακό γιατί βρε Χάρη, φαντάσου πόσο «δημοφιλείς»είναι οι μάγκες, που ΟΥΤΕ οι αντίπαλοί τους δεν καταδέχονται να τους σχολιάσουν (εδώ)!


 12. Είναι μάλλον προφανές ότι αυτό που λέει η Krot, δηλαδή η αδιαφορία, είτε ως συνειδητή επιλογή είτε ως απλά υποσυνείδητη ασυνειδησία, οδηγεί σε αυτό που διαπιστώνει ο φίλος Omadeon. Πάντως αυτό το post, όπως ήδη δήλωσα παραπάνω, δεν το ανέβασα για να σχολιαστεί ή για να ανοίξει διάλογος αλλά απλά γιατί θεωρώ ότι έπρεπε να υπάρχει στο οπλοστάσιο του blog σαν απάντηση για την παρούσα κατάσταση αλλά και για αντίστοιχες μελλοντικές.

  Επιπλέον αυτή τη στιγμή η απάντηση δύναται να υπάρχει και να εκτίθεται εδώ χωρίς να κάνει διαφήμιση στην Χρυσή Αυγή γιατί η πληροφορία που διακινείται από το blog τους έχει πολύ μεγαλύτερη ακτίνα από την ακτίνα της απάντησης που δίνεται από αυτό εδώ το blog. (διαβάστε αυτό και θα καταλάβετε τι εννοώ)

  Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι σε καμία περίπτωση δεν διεκδικώ να κλείσει το συγκεκριμένο blog όμως προσωπικά θεωρώ ότι είναι η στιγμή που εμείς οι υπόλοιποι πρέπει να άρουμε την αδιαφορία μας απέναντι του και να αντιδράσουμε υγιώς, ειδικά αυτές τις μέρες που τα γεγονότα δίνουν πάτημα σε ακραίες εθνικιστικές φωνές να επιχειρήσουν να καπελώσουν και να καπιλευτούν την φιλοπατρία κάποιων. Άλλωστε, προσωπική μου άποψη είναι ότι μέσα από την χρόνια αδιαφορία κάποιων φτάσαμε να απολαμβάνουμε την παρουσία του ΛΑΟΣ στη βουλή. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και προσωπικά δεν μπορώ να το αγνοώ παρόλο που κάποιοι ίσως θα διαφωνήσουν. Πάντως, είναι προφανές ότι δεν ανοίγω διάλογο και δεν διαπραγματεύομαι κεκτημένα (μόνο γι ‘αυτό τον λόγο έχει νόημα η αδιαφορία) αλλά μόνο εκθέτω την κατάσταση ως έχει. Και επειδή πολλοί το διάβασαν αλλά ελάχιστοι σχολίασαν, και αυτοί θετικά, διαλέγω να ερμηνεύσω την σιωπή ως συμφωνία. Το «γιατί» έχει ως αυτονόητη απάντηση το «επειδή εδώ τα σχόλια είναι ανοιχτά»…


 13. Καλησπέρα Χάρη εγώ μόλις τώρα γύρισα από δουλειά και συμφωνώντας με όσα λες προσθέτω ότι -κανονικά δεν θα έπρεπε καθόλου να αδιαφορούμε για την αναβίωση του φασισμού, με όποια μορφή κι αν εμφανίζεται. Και θα σου θυμίσω το ιστορικό παράδειγμα της «συμμορίας των μπυροποτών» του Χίτλερ, καμιά πενηνταριά άτομα που κανείς δεν έπαιρνε στην αρχή στα σοβαρά, και μετά από ελάχιστα χρόνια κερδίσανε και τις εκλογές και ιδρύθηκε το τρίτο Ράιχ. Δηλαδή ένα από τα όπλα του φασισμού είναι ακριβώς η αδιαφορία των μη-φασιστών απέναντί του.

  Παρεμπιπτόντως, προκειμένου να μην κερδίσει πόντους δημοτικότητας το εν λόγω site, το μόνο που χρειάζεται είναι να δημιουργηθεί ένας «κλώνος του» σε κάποιο άλλο site, π.χ. ελεγχόμενο από αντιφασίστες και ασφαλές από απειλές κάθε είδους. Μετά, με παραπομοπές και links σε αυτό τον κλώνο μπορεί να γίνει άφοβα κριτική χωρίς να προσθέτει αναγνωσιμότητα στο αρχικό site.
  Υπάρχουν αρκετά domains που προσφέρονται γι’ αυτό, το πρόβλημα είναι να αντέχουν τις τυχόν απειλές του ίδιου του αρχικού ιστολογίου με τα Χρυσά Αυγουλάκια…


 14. Και σαν απόδειξη ότι δεν με ενδιαφέρει το traffic αλλά η ουσία της δημοσίευσης, αυτό το post θα το αφήσω για αρκετές μέρες, όπως έχω κάνει με παλαιότερα, ώστε να διαβαστεί…

  Καλησπέρα φίλε Γιώργο, είναι προφανές ότι συμφωνώ μαζί σου. Προφανώς και δεν θα κάτσουμε στο τραπέζι να κάνουμε διάλογο μαζί τους γιατί αυτό θα το παρουσιάσουν οι ίδιοι σαν διαπραγμάτευση ήδη κεκτημένων, πράγμα που κανείς μας δεν έχει την πρόθεση να δεχθεί. Όμως η μη συμμετοχή σε διάλογο με τα φυσικά πρόσωπα που εκπροσωπούν τον συγκεκριμένο χώρο δεν πρέπει να σημαίνει καθολική αδιαφορία προς το φαινόμενο του νεοφασισμού γενικότερα.


 15. Χάρη, επειδή ενδέχεται να παρεξηγήθηκα, με την χρήση της λέξεως «αδιαφορία» σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα να μην επισημαίνονται τα φαινόμενα αυτα και να μην υπάρχει επαγρύπνηση.

  Αυτό που εννούσα ήταν ότι δεν πρέπει να τους δίνεται αξια περισσότερη από αυτή που τους αναλογεί. Με ενοχλούν και οι υστερίες εναντίον τους, επειδή ακριβώς τους δίνουν αξία και τους κάνουν διαφήμιση και τους θυματοποιούν!


 16. Krot, Τα περί αδιαφορίας τα έγραψα κυρίως με αφορμή την σιωπή των αναγνωστών του post η οποία ήταν δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τον αριθμό τους! Για να σου δώσω να καταλάβεις τι εννοώ το post το σχολίασε ένα 4 τοις εκατό όσων το διάβασε! 🙂

  Μην ανησυχείς, κατάλαβα απόλυτα τι εννοείς στο πρώτο σου σχόλιο και δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες αλλά και με τον τρόπο που το έχεις διατυπώσει! Ότι στους «τύπους» αυτούς (στα φυσικά πρόσωπα δηλαδή όπως γράφω μετά κι εγώ) αυτό που αξίζει είναι η αδιαφορία και γι’ αυτό είναι προφανές ότι με την λέξη «αδιαφορία» δεν εννοείς να αγνοήσουμε συνολικά το φαινόμενο αλλά μόνο τα πρόσωπα. Άλλωστε ο τρόπος που σχολίασες με το «έτσι μπράβο» στην αρχή δείχνει ότι κι εσένα σε έχει προβληματίσει! 😉


 17. Τελικά δεν άφησα το post πάνω πάνω γιατί η επικαιρότητα τρέχει και δεν άντεξα να μην την σχολιάσω με νέο post, θα επανέλθω όμως με το συγκεκριμένο θέμα!


 18. ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΑΔΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 96%
  Η τρέλα να κηρύττουμε την αλήθεια είναι τόσο ριζωμένη μέσα μας ώστε αναδύεται από βάθη άγνωστα στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Καθένας προσμένει την ώρα του για να προτείνει κάτι: αδιάφορο τι. Μπορεί να μιλήσει: αυτό αρκεί. Μας κοστίζει ακριβά ότι δεν είμαστε ούτε κουφοί ούτε μουγκοί…
  Ε.Μ.Cioran, Εγκόλπιο Ανασκολοπισμού, (… θα σημειώσει βέβαια λίγα χρόνια αργότερα «η κοινωνία μας, μια κόλαση από μεσσίες…»)
  Ακόμη δεν ξέρω αν έκανα καλά που βγήκα από το 96%, είθε η ΧΑΡΗ της ιερής αγελάδας να φωτίζει τις πράξεις σας.


 19. Sag παιδί μου, εσύ χαραμίζεσαι… Άνοιξε ένα blog να τους τρελάνεις όλους!


 20. Βασικά είχαμε κάνει μία «μικρή έρευνα» με τα παιδιά από την Γαλαρία και είχαμε/έχουμε σκοπό να κάνουμε κάποιο ποστ σύντομα περί του φαινομένου της πρωτιάς της Χρυσής Αυγής. Μη ξεγελιέστε…

  Νομίζουμε πως όλα εξηγούνται εδώ:
  http://wordpress.com/vip-hosting/

  Μπορείς να πληρώσεις για VIP-hosting στην WordPress, όπου μέσα σε αυτά που παρέχει το VIP-hosting είναι:
  Inclusion in our top lists, which can drive a great deal of traffic.

  Γκέγκε!?


 21. Γιώργο, ομολογώ ότι δεν γνώριζα ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ισχύει στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής η οποία είχε ήδη σελίδα πριν μεταφερθεί στην wordpress. Θα περιμένω το post σας γιατί το θέμα με ενδιαφέρει πάρα πολύ!


 22. Καλημέρα Χάρη!
  Μερικούς μήνες μετά τις πρώτες καταγγελίες του DemasameRe για «λογοκρισία σε μπλογκ βουλευτή», και μερικές βδομάδες μετά αυτό το δικό σου ποστ, ο «Κλωνισμός Ιστολογίων» που πρότεινα (κατά της Λογοκρισίας) ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ, από έναν Εγγλέζο που… κλωνοποίησε το blog Ευρωβουλευτή ο οποίος δεν επέτρεπε σχόλια, και μπόρεσε έτσι επιτέλους να σχολιάσει κάθε αγανακτισμένος! 🙂

  Την είδηση τη βρήκα στο Daily Telegraph και τη σχολιάζω ΕΔΩ (στα αγγλικά – με έναν ξένο σχολιαστή σήμερα):
  1st anti-censorship “blog-mirror” of a British MEP (Ο Κλωνισμός Λογοκριτικών Ιστολογίων ξεκίνησε)
  http://omadeon.wordpress.com/2008/03/27/blog-mirroring-uk/

  Με το θέμα θα γελάσουμε πολλοί! 🙂
  (Είμαστε και… πρωτοπόροι άαααλλααα, μουουουου…..)


 23. ουάου!!! ΟΜΟΡΦΗ δουλίτσα κάνανε Χάρη.

  Κοίτα το ορίτζιναλ
  http://corbett.pir2.info/blog/

  Και κοίτα τον ΚΛΩΝΟ του (ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ)
  http://corbettmep.blogspot.com/


 24. Μεγάλη μαγκιά! Νομίζω βάζει τις βάσεις για να σταματήσει η λογοκρισία και είναι ακριβώς αυτό που περιέγραφες εδώ και καιρό!


 25. […] Με αφορμή κάποιο περιστατικό καταγγελίας στην wordpress ανέβασα παλαιότερα ένα σχετικό post που εξέφραζα τις απόψεις μου για το συγκεκριμένο blog […]Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: