h1

Εναρμονίζω πλήρως το blog μου με τον νέο νόμο!

26/02/2008
cow-shopping.jpg

Aναρτώ σελίδα με την ταυτότητα μου… (κλικ εδώ)

18 Σχόλια

 1. Τώρα δεν μπορεί να μου πει κανείς τίποτα! Χα!


 2. με έναν Ψεύτιο Ψευτράκο (τον φωνάζαμε τάκη) ημαστε συμμαθητές στο δημοτικό. Καμιά σχέση;


 3. Χαχαχαχαχα!!!!

  Άψογος!!!

  (ευτυχώς, το χιούμορ μας σώζει -μόνιμα!)
  🙂


 4. @Petroula, είναι πρώτος μου ξάδελφος, από το σόι του πατέρα μου μάλλον γιατί από της μάνας μου θα λεγόταν Ψευτίδης!

  @Νατασσάκι, άσε τα γέλια, η κατάσταση είναι σοβαρή, καλύτερα να κάνεις κι εσύ το ίδιο… Ίσως πρέπει να κάνουμε όλοι το ίδιο!

  Γενικά πάντως δεν πιστεύω ότι μπορεί να ισχύσει τέτοιος νόμος κι αν ισχύσει δεν θα έχει ποτέ σοβαρή εφαρμογή, είναι τουλάχιστον αστείο να πιστέψουμε ότι μπορεί ποτέ να υπάρξει ελεγκτικός μηχανισμός ή νομικό πλαίσιο για κάτι που αναπτύσσεται ταχύτερα από τον ίδιο τον νόμο και ταυτόχρονα είναι φαινόμενο παγκόσμιας κλίμακας. Επιπλέον, σε μια χώρα που το ΕΣΡ δεν μπορεί να ελέγξει τους 10 τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μου φαίνεται αστείο να πιστεύει κάποιος ότι είναι ποτέ δυνατόν να καταφέρει να ελέγξει τους 10.000 bloggers (κρατάω την κοιλιά μου από τα γέλια).

  Επιπλέον την ελευθερία του λόγου των Ελλήνων bloggers την προστατεύει η ελευθερία του λόγου όλων των bloggers του πλανήτη οι οποίοι προφανώς θα αντιδράσουν προς τις εταιρίες (wordpress, blogger) αν αυτές επιτρέψουν τoν παρεμβατισμό και την λογοκρισία από κρατικούς μηχανισμούς. φοβούμενοι ότι αυτό είναι ικανό να δημιουργήσει προηγούμενο και το φαινόμενο της λογοκρισίας να επεκταθεί και στην χώρα τους.

  Τι σκάτε λοιπόν; Αν συμβεί κάτι τέτοιο αρκεί μια ελάχιστη κινητοποίηση για να κάνουμε την ελληνική κυβέρνηση ρεζίλι σε όλο το ίντερνετ (ναι… αυτό μπορεί να εκληφθεί σαν εκβιασμός! Χα!) και θα πάρει πίσω τον νόμο όπως πήρε πίσω και τον βασικό μέτοχο (άλλη μαλακία εκεί) όταν η ΕΕ έκρινε ότι ήταν καταχρηστικός.

  Από εκεί και πέρα αν υπάρχουν και κάποιοι καραγκιόζηδες που ανοίγουν blogs και γράφουν ανεπιβεβαίωτα σενάρια και εκθέτουν κόσμο, ελάχιστη σημασία έχει και είναι ανόητοι αυτοί που θίγονται και δίνουν βάση.

  Είναι ανόητο να θεωρείται σοβαρή απειλή η οποιαδήποτε ανώνυμη πηγή όταν ισχυρίζεται ότι διαδίδει ειδήσεις και όχι απλά απόψεις ή σχόλια. Η είδηση, όταν δεν περιέχει απόδειξη ή υπόδειξη τη πηγής της, εξαιτίας της ανωνυμίας του πομπού αυτόματα μετατρέπεται σε κοινή φημολογία η οποία άσχετα από το αν είναι σωστή η λάθος τελικά είναι μια ανεπιβεβαίωτη φημολογία. Κοινώς, όταν κάποιος μεταφέρει μια είδηση χωρίς αποδείξεις αλλά επώνυμα το βάρος της ευθύνης και της εγγύησης της αξιοπιστίας του το φέρει η υπογραφή του και για αυτό τον παίρνουμε λίγο παραπάνω σοβαρά. Όποιος ισχυρίζεται κάτι ανώνυμα χωρίς να παραθέτει αποδείξεις μάλλον απλά δεν έχουμε κανένα λόγο να τον πάρουμε στα σοβαρά γιατί ο ίδιος αρνείται να αναλάβει την ευθύνη των λεγομένων του.

  Από εκεί και πέρα το ζήτημα δεν λύνεται ούτε με μηνύσεις ούτε με νομικά πλαίσια, με κοινή λογική λύνεται και με συνείδηση ότι υπάρχουν σοβαρές και μη σοβαρές πηγές. Αν κάποιος αισθάνεται θιγμένος γιατί του αποδίδεται κάτι που δεν έπραξε ας βγει να απαντήσει ότι είναι κοινές συκοφάντες και δεν έχουν στοιχεία. Δεν καταλαβαίνω προς τι ο πανικός τους και μου φαίνεται αστεία η λέξη εκβιασμός. Εκβιασμός ως προς τι; Άμα είναι έτσι να το κάνω κι εγώ, να πάρω τηλέφωνο τον Μάκη και να του πω «Δώσε μου 100.000 ευρώ αλλιώς θα διαδώσω ανώνυμα και χωρίς αποδείξεις φήμες από το blog μου που χτυπάει 1000 hits την μέρα και θα σου κλάσω τ’ αρχίδια»… και θα μου απαντήσει ο Μάκης «Φυσικά και θα μου τα κλάσεις!» 😀


 5. Α! Για να μην παρεξηγηθώ… Δεν υπερασπίζομαι το Press-gr, μπορεί να είναι μια πολύ ειδική περίπτωση που να απαιτούσε ειδική μεταχείριση. Υπερασπίζομαι όμως το δικαίωμα του καθένα να γράφει ανώνυμα και να καταγγέλλει ανώνυμα όταν έχει αποδείξεις κι όταν δεν έχει αποδείξεις το δικαίωμα του να λέει τη βλακεία του όπως την λέει στο καφενείο παίζοντας πρέφα με τους φίλους του… Τόσο αυτονόητο… Εκτός αν κάποιος μπορεί να δώσει έναν σαφή ορισμό του τι σημαίνει δημοσιοποίηση! Κοινώς, δημοσιοποιημένη είναι η πληροφορία που διαδίδεται σε 10, 100, 1000 άτομα; Αν κάποιος έχει απάντηση να μας την πει και σε εμάς ή να αρχίσει να κυνηγάει και τον κόσμο που κουβεντιάζει στα καφενεία! Ασταδιάλα πια!


 6. καλά, κι αν υποθέσουμε πως δεν εναρμονίζομαι, πού και πώς θα με βρουν?

  κι αν δεν εναρμονιστώ, αλλά δεν είμαι ενημερωτικό μπλογκ, θα με τιμωρήσουν?

  και πώς?


 7. Krot, φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά! Καλό είναι να εναρμονιστείς κι εσύ όπως έκανα κι εγώ. Πάντως, πέρα από την πλάκα, η όλη φάση είναι κατά τη γνώμη μου μια φούσκα που θα ξεφουσκώσει και γίνεται απλά για εντυπωσιασμό. Αυτό συμβαίνει πάντα άλλωστε στην Ελλάδα, όταν μια κυβέρνηση χάνει τη μπάλα εξαγγέλλει πιο αυστηρές ποινές, τύπου πονάει κεφάλι – κόβει κεφάλι, για να εικονογραφήσει μια εικόνα ελέγχου και τάξης. Αν καθίσουμε να μετρήσουμε τέτοια παραδείγματα θα γελάμε μέχρι μεθαύριο. Πιο παλιά λέγανε θα απαγορεύσουν τα video games. Πρόσφατα εξήγγειλαν την αυστηροποίηση των ποινών για τις υποκλοπές με τρόπο υπερβολικό κι αναίτιο. Δηλαδή αν με εκβιάζει κάποιος ότι θα σκοτώσει την οικογένεια μου δεν έχω δικαίωμα να τον ηχογραφήσω προκειμένου να τον καταγγείλω γιατί θα διώκομαι για κακούργημα. Όλα αυτά επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν τους Μάκηδες και τους Θέμοους… Έτσι είναι η Ελλάδα, όταν δεν μπορεί να ελέγξει κάτι ή κάποιους νομοθετεί αυστηρά προκειμένου να τους ποινικοποιήσει όλους… γι’ αυτό στο τέλος τους νόμους τους γράφουν όλοι στα τέτοια τους και καλά κάνουν! (Ναι… αυτό μπορεί να εκληφθεί ως προτροπή σε παράνομες πράξεις! Χαχαχά)


 8. πρόσεξε: θα σε μαζέψουν για ηθικό αυτουργό σε ποινικά κολάσιμες πράξεις!

  κι αναρωτιέμαι σε ποιο δίκαιο εμπίπτεις? το ελληνικό? το ολλανδικό? το αγελαδίσιο?

  κι εγώ σε ποιο εμπίπτω? το σοκολατίσιο μήπως?!


 9. […] Από magica και Ροδιά και crazycows. […]


 10. […] Χάρης έχει δίκιο: να προλάβουμε να δηλώσουμε τι είμαστε, για να μην […]


 11. […] στη σελίδα. Οχι ακόμα πολλά. Οι εγγραφές των blog της Καρδίτσας φτάνουν τα […]


 12. Krot, εγώ πάλι αναρωτιέμαι αν εμπίπτω σε δίκαιο ή σε άδικο! 😛


 13. Δεν μας τα λενε καλα… Ακου και νομοσχεδιο για τα blogs.Mερικοι απο εμας απλα το κεφι κανουμε… Και αυτο ακομα φαινεται να τους ενοχλει.Τον Πρωήν πια Donald Θα τον βρισκεις στο : Poet1’s Weblog –
  thebestblogstories.wordpress.com.


 14. αχαχα! αν εμπίπτεις σε άδικο, να το ξέρω, να σε καταγγείλω, να σε μαζέψουν, να ησυχάσουμε!!


 15. Καλημέρα, Λες κάπου Χάρη
  «όταν κάποιος μεταφέρει μια είδηση χωρίς αποδείξεις αλλά επώνυμα το βάρος της ευθύνης και της εγγύησης της αξιοπιστίας του το φέρει η υπογραφή του και για αυτό τον παίρνουμε λίγο παραπάνω σοβαρά.»

  Δηλαδή αυτό που λένε «your word against mine»…
  Πάντως η ζημιά πάντα γίνεται, είτε έτσι είτε αλλιώς, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα. Ο μόνος τρόπος να διορθωθεί είναι ο σωστός αντίλογος, αλλά και η συμφωνία μεταξύ άλλων που στηρίζουν τον αντίλογο.

  Από την άλλη μεριά, αν κάθε επώνυμος «καταξιωμένος» αρχίσει να εξαργυρώνει την καλή του φήμη/δημοτικότητα για να σπιλώνει την αξιοπιστία «μικρών» (ή ελάχιστα γνωστών) αντιπάλων του, το «your word against mine» μετατρέπεται εύκολα σε τρομοκρατική λαίλαπα. Προς το παρόν αυτό δεν γίνεται συνήθως λόγω του γεγονότος ότι η κοινωνία δεν έγινε πλήρως καλωδιωμένη / interactive.

  Επειδή όμως στο μέλλον σίγουρα αυτό θα γίνει, η πλήρης καλωδίωση θα φέρει ΚΑΙ τον εφιάλτη ενός «πολέμου φήμης» με στόχο απλούς πολίτες αυτή τη φορά και με δράστες διαπλεκόμενους «καταξιωμένους».
  (Κράτα αυτό το σχόλιο ως Κασσανδρική πρόβλεψη…)

  Κανένας νόμος δεν θα αναχαιτίσει αποτελεσματικά τα προηγούμενα, ίσα-ίσα θα τα χειροτερέψει, εκτός αν οι ίδιοι οι πολίτες ευαισθητοποιούν και συνεργαστούν.


 16. Υ.Γ. συνεργαστούν μεταξύ τους, εννοείται, όχι με το στάτους κβο και τους νόμους του.


 17. Φίλε Γιώργο, με αυτό που γράφω εννοώ περισσότερο ότι αν ο επώνυμος γράψει κάτι ανακριβές, ψευδές ή εκβιαστικό ξέρουμε που να στρέψουμε την κριτική μας ή που να αποδώσουμε ευθύνες.

  Επιπλέον, ο επώνυμος όταν δηλώνει κάτι εκθέτει το όνομα του, έχει κάτι να χάσει αν δεν είναι έγκυρος. Από την άλλη φυσικά όταν συσσωρεύσει ισχύ και αναγνωρισιμότητα, μπορεί πράγματι (όπως λες) να κάνει κατάχρηση αυτής, όπως και γίνεται.

  Ο ανώνυμος από την άλλη μπορεί να είναι κάποιος που λέει μια αλήθεια που δεν θα έλεγε επώνυμα (γιατί μπορεί π.χ. να κινδυνεύει) αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι και καμικάζι. Φυσικά και δεν λέω ότι πρέπει να έχει παραπάνω ισχύ ο επώνυμος έναντι του ανωνύμου ούτε και το αντίθετο αν και δυστυχώς αυτό συμβαίνει και όπως πολύ σωστά λες μελλοντικά υπάρχει κίνδυνος.

  Από εκεί και πέρα είναι για εμένα δεδομένο αυτό που λες. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι η πληροφορία, ανώνυμη ή επώνυμη, οφείλει να παρουσιάζει, είτε τις πηγές της (σε περίπτωση που μιλάμε για πληροφορία που υπάρχει και προωθείται), είτε επαρκή στοιχεία που να την τεκμηριώνουν (σε περίπτωση που η πληροφορία είναι προϊόν σύνθεσης). Αυτός άλλωστε είναι ο τρόπος που συντάσσεται και ο ακαδημαϊκός λόγος ο οποίος στοχεύει στην εγκυρότητα περισσότερο από οποιοδήποτε είδος «λόγου».


 18. Ακριβώς Χάρη, ιδίως όσα λες στην τελευταία σου παράγραφο είναι το ζητούμενο, με μία λέξη «τεκμηρίωση», να μάθει ο κόσμος από παιδιά ακόμη να τεκμηριώνει όσα ακούει, όσα μαθαίνει, όσα πιστεύει…

  Αλλά… τι λέμε τώρα, αν τα παιδιά διδάσκονται δόγματα όπως το πως ο καλός θεός έφτιαξε τον Αδάμ και την Εύα, όταν μεγαλώσουν θα παραμένουν το ίδιο ανίκανα κριτικής για άλλα δόγματα, κ.ο.κ. (το μόνο που αλλάζει είναι ο… όγκος της πληροφορίας που μπαίνει στο κεφάλι τους). Ενας λαός ικανός για κριτική σκέψη και λογική τεκμηρίωση ισχυρισμών, δεν είναι τόσο υπάκουος βέβαια.Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: