h1

Περιμένοντας τις μπριζόλες να βγουν από τον φούρνο.

29/02/2008
cowchef-sta-karbouna.jpg

Τόπος: Κουζίνα

Πρωταγωνιστής: Ο μόνιμος, Σπυράκος!

Κατάσταση: Χωρίς να έχουμε προθερμάνει τον φούρνο έχουμε χώσει μέσα ένα ταψί με δυο μπριζόλες αγνώστου προέλευσης, πατάτες και άλλα εσπεριδοειδή (που έλεγε και ο Κωνσταντάρας σε μια ελληνική ταινία) τα οποία σιγοψήνονται. Ο Σπυράκος έχει αφεθεί σε μια ονειρική ενατένιση του περιεχομένου του φούρνου το οποίο μετά βίας φαίνεται μέσα από το θολό του τζάμι. Παρόλα αυτά ο Σπυράκος συνεχίζει να παρακολουθεί με την ευλάβεια οπαδού που παραμένει αποσβολωμένος στην οθόνη της τηλεόρασης του περιμένοντας να εκτελεστεί το πέναλτι. Όπως σε παρόμοια προηγούμενα ποστ και επειδή είναι πολύ κινηματογραφικό έτσι κι εδώ κάποιος μιλάει σπάζοντας την σιωπή…

Σπυράκος: Πόπο… Ρε μαλάκα Χάρη, αυτό το φαϊ δεν λέει να γίνει… (Η απορριπτική κίνηση που έκανε με το χέρι του ήταν σαν να χάθηκε το πέναλτι που λέγαμε πιο πάνω)

Εγώ: Γάμα το τι να κάνουμε τώρα; Θα το φάμε όποτε γίνει… Αν γίνει…

Σπυράκος: Πεινάω…

Εγώ: Κι εγώ…

Σπυράκος: Πόση ώρα είναι που το βάλαμε;

Εγώ: Έ… κάνα δεκάλεπτο…

Σπυράκος: Μμμ… (Μουγκριτό συνοδευόμενο από καταφατικό κούνημα του κεφαλιού το οποίο άμεσα δημιουργεί την ανάγκη να φέρει το χέρι του στην μύτη για να επαναφέρει τα γυαλιά του που γλίστρησαν προς τα κάτω)

Εγώ: Κάτσε… Για να ξέρουμε πόση ώρα θα πάρει, τι ώρα είναι τώρα;

Σπυράκος: Ε τι ώρα είναι; Είναι 10 λεπτά αφότου βάλαμε ο φαγητό στον φούρνο…

Η παραπάνω απάντηση ήταν άμεση, στιγμιαία, επιτηδευμένη και απίστευτα βαριεστημένη. Όταν τον κοίταξα γελώντας έκανε πάλι το μουγκριτό, κούνησε το κεφάλι και ανέβασε τα γυαλιά του γελώντας. Αυτό που πρέπει να διευκρινίσω ότι ο Σπυράκος είναι από τα λίγα άτομα που ξέρω και φορούν ρολόι!

7 Σχόλια

  1. ΤΑΙΛΑΝΔΕΖΙΚΗ ΜΠΡΙΖΟΛΑ
    1/4 φλιτζανιού γλυκιά Σάλτσα τσίλι
    2 κουταλιές Σάλτσα ψαριού
    2 σκελίδες πολτοποιημένες Σκόρδο
    4 (800 γρ.) Φιλέτα
    2 κουταλιές φρέσκα ψιλοκομμένα Φύλλα κορίανδρου
    1/4 φλιτζανιού Χυμός λάιμ

    ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ
    Υλικά
    4 χοιρινές μπριζόλες
    20 γρ. βούτυρο
    2 κουταλιές ελαιόλαδο
    100 γρ, τριμμένη γραβιέρα
    2 κουταλιές μουστάρδα καυτερή
    150 ml χτυπημένη κρέμα γάλακτος
    αλάτι, πιπέρι
    Εκτέλεση
    Καθαρίζετε τις μπριζόλες από το λίπος και τις αλατοπιπερώνετε. Ζεσταίνετε το βούτυρο και το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και ροδίζετε τις μπριζόλες από τις δύο πλευρές για μερικά λεπτά. Χαμηλώνετε πολύ τη φωτιά και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Μεταφέρετε τις μπριζόλες σε ταψάκι. Αναμιγνύετε τα υπόλοιπα υλικά και τα απλώνετε πάνω από τις μπριζόλες. Ψήνετε στο γκριλ για 5 λεπτά να γκραντιναριστούν και σερβίρετε αμέσως.

    (ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ «ΓΙΝΟΥΝ»)Σάλτσα με μανιτάρια και τυρί κρέμα για μπριζόλες
    Συστατικά
    200γρ. τυρί κρέμα με σκόρδο και μυρωδικά
    1/2 κούπα γάλα
    200γρ. μανιτάρια
    1 μεσαίο κρεμμύδι
    2κ.σ. βούτυρο
    1/2 κούπα παρμεζάνα
    100γρ. μπέικον
    2 κλωναράκια μαιντανο ψιλοκομμένο
    πιπέρι ροζ σε κόκους
    Οδηγίες
    Στο βούτυρο τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το μπέικον και τα μανιτάρια.
    Ρίχνουμε το μαιντανό.
    Σε ένα μπωλ λιώνουμε το τυρί κρέμα με το γάλα και το ρίχνουμε στα μανιτάρια.
    Προσθέτουμε το πιπέρι και το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις. Ρίχνουμε την παρμεζάνα κι ανακατεύουμε.
    Ετοιμο!
    Καλή όρεξη!

    ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ
    4 Μπριζολες χοιρινές(220 γρ η καθεμια)
    3 κουταλιες(της σουπας) λαδι
    1 μετριο κρεμμυδι ψιλοκομμενο
    1 σκελιδα σκορδο λιωμενη
    3 κουταλιες βερμουτ
    1 κουτ.του γλυκου δεντρολιβανο ξερο η μαντζουρανα
    Αλατοπιπερο
    8 κουταλιες κρεμα γαλακτος

    Ζεσταινετε σε φαρδια κατσαρολα το λαδι και τηγανιζετε τις μπριζολες σε μετρια φωτια για 3-4 λεπτα την καθε πλευρα. Τις βγαζετε και τις διατηρειτε ζεστες.
    Ριχνετε στην κατσαρολα το κρεμμυδι και το σκορδο και τσιγαριζετε για 2-3 λεπτα. Προσθετετε το βερμουτ και 3-4 κουταλιες νερο.
    Ξαναβαζετε τις μπριζολες και προσθετετε τη μαντζουρανα η το δεντριλιβανο.
    Σιγοβραζετε για 15 λεπτα. Αλατοπιπερωνετε, ριχνετε την κρεμα γαλακτος, ανακατευετε για 2 λεπτα και σερβιρετε με βραστες πατατουλες και αρακα!!!!
    (Τις δοσεις μπορειτε να τις μειωσετε στο μισο).

    ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΕ «εσπεριδοειδή»
    Μπριζόλες χοιρινές
    Χυμός πορτοκαλιού (μισό ποτήρι του νερού κάθε 2 μπριζόλες)
    1 κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες
    2 κουταλάκια μουστάρδα
    1 κουταλιά σκόνη σούπας μανιταριών
    Λιγο λευκό κρασί
    Λάδι
    Αλάτι
    Πιπέρι
    Ρίγανη
    Ψήνουμε τις μπριζόλες σε αντικολλητικο τηγάνι αφού τις έχουμε αλατοπιπερωσει και ρίξει ρίγανη.
    Σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί
    Προσθέτουμε τα μανιτάρια .
    Ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη μουστάρδα και τα προσθέτουμε στις μπριζόλες.
    Αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί βράση και να δέσει η σάλτσα.
    Προς το τέλος διαλύουμε 1 κουταλιά σκόνη σούπας μανιταριών σε λίγο νερό και το ρίχνουμε στο φαγητό για να δέσει όμορφα η σάλτσα.
    Αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά και σερβίρουμε με πατάτες ή ρύζι
    Αυτή τη σάλτσα πολλές φορές την έχω χρησιμοποιήσει σε ρολακια από ψαρονέφρι.

    ΑΝ ΚΑΙ Ο GEORGES PEREC , ΘΑ ΠΡΟΧΟΡΟΥΣΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΗ ΤΑΞΙΝΟΜΙΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΓΙΑ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ (οι μπριζόλες είναι χοιρινές, προς αποφυγή παρεξηγήσεων…)


  2. Πολύ λεπτομερές ρεπορτάζ. Έχεις, όμως, αποδεικτικό οπτικοακουστικό υλικό ή έτσι μας αραδιάζεις ανακρίβειες;


  3. @Sag, άφωνος…

    @Stelios, Κοίταξε φίλε Στέλιο, εγώ γράφω επώνυμα, δες εδώ: https://crazycows.wordpress.com/tautothta/ και πάντα σοβαρά, όχι αστεία… Άλλωστε έχω μάρτυρες… Τις μπριζόλες!


  4. το ρολόι φοριέται σαν κόσμημα, Χάρη, παιδί μου, δεν έχει χρηστική αξία!

    Τους μάρτυρες να υποθέσω πως τους έχεις ήδη χωνέψει?


  5. Για εμας εμεινε κατι 😛 Αστιευομαι φυσικα… Την καλημερα μου Χαρη.


  6. den vlepo..thn ora… gia perissoteres mprizoles..


  7. Χμμμμμ είστε υποπτοι…. Χρησιμοποιείτε τα γελάδια σας για να αποκτήσετε δημοσιότητα και μετά τα σφάζετε και τα τρώτε προς τέρψιν του αναγνωστικού κοινού σας… Οοοοουπς σας μπέρδεψα με ένα άλλο μέσο!!



Σχολιάστε