h1

Περί γνωστών και αγνώστων

09/12/2008

Παρακολουθώ από χθες το βράδυ μια έντεχνη αλλά ιδιαίτερα άτεχνη προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη και να βαφτιστεί, ή μάλλον να στιγματιστεί, αυτό που είναι ξεκάθαρα μια λαϊκή εξέγερση ως πράξη αναρχικών, αντιεξιουσιαστών, κουκουλοφόρων, γνωστών αγνώστων δεν ξέρω κι εγώ τι. Ε λοιπόν φτάνει το παραμύθι, είναι ηλίθιο να προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτοί που τα σπάνε είναι κάποιες ομάδες εγκληματιών ή οι δέκα αναρχικοί των Εξαρχείων. Τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλάνε σαφώς για λαϊκή εξέγερση, έχετε ίντερνετ και μπορείτε να το ελέγξετε, εδώ οι δημοσιογράφοι το κάνουν γαργάρα και αρνούνται να δουν το προφανές.

Ακόμα κι αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτοί που τα σπάνε είναι κάποιοι άλλοι από τον ελληνικό λαό, κάποιοι που δεν είναι λαός, κάποιοι «λιγότερο σώφρονες» που «χτυπούν τυφλά» τις «περιουσίες» κάποιων «καλών νοικοκυραίων», μάλλον θα πρέπει να αναλογιστούν ότι αυτοί που τα έσπασαν χθες είναι κάποιες πολλές χιλιάδες και ότι δεν γεννήθηκαν οργισμένοι, κάποιος τους έκανε, τους πολλαπλασίασε, τους εξόργισε, τους έδωσε απλόχερα τα αίτια και την αφορμή να πιάσουν πέτρες και μολότοφ. Ποιος είναι αυτός ο κάποιος; Το ίδιο το κράτος και οι δημοσιογράφοι που τους βαφτίζουν «γνωστούς αγνώστους» και αυτόματα τους περιθωριοποιούν, αγνοώντας επιδεικτικά ότι αυτοί είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας και μάλιστα ιδιαίτερα μεγάλο πλέον. Κύριοι ξυπνήστε, αυτή τη φορά αυτοί που τα σπάνε δεν είναι γνωστοί άγνωστοι, είναι τα παιδιά σας μαζί με όλους τους αποκλεισμένους και αυτοί δεν είναι μόνο κάποιοι περιθωριακοί ή κάποιοι αλήτες.

Σε καμιά περίπτωση δεν επικροτώ το να καίγονται μαγαζιά και αυτοκίνητα. Αυτό που λέω είναι ότι η συμπεριφορά των ΜΜΕ σήμερα είναι τόσο κοντόφθαλμη που περίπου συμπυκνώνεται στη φράση «εδώ ο κόσμος χάνεται και το μουνί χτενίζεται». Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε σήμερα για το πόσα καταστήματα κάηκαν και να μας απασχολεί πρωτίστως αυτό που είναι απλά η παρενέργεια της λαϊκής οργής. Θα έπρεπε να μας απασχολεί η πολιτική κατάσταση και κυρίως η λαϊκή αγανάκτηση καθαυτή και τα αίτια της. Υπάρχουν αίτια που πυροδότησαν το κύμα ανομίας, θα έπρεπε να μας απασχολούν, θα έπρεπε να μας απασχολεί η άφαντη νυν, άλλα ήδη πρώην, κυβέρνηση του τσαμπουκά Καραμνλή και της αυλής του που περιλαμβάνει παπάδες, ακροδεξιούς, λαμόγια και κοινούς αχρήστους. Δεν μπορεί σήμερα να διερωτώνται οι δημοσιογράφοι γιατί κάηκε η Ελλάδα και να μας λένε σοκαρισμένοι για τις καταστροφές «είναι απαράδεκτο». Ναι είναι απαράδεκτο αλλά είναι επίσης πιο απαράδεκτο το ξύλο, η βία της αστυνομίας, η απουσία των ατομικών δικαιωμάτων, οι δολοφονίες μεταναστών και άοπλων πολιτών από αστυνομικούς, ο ακήρυχτος πόλεμος και τελικά η Ελληνική δικαιοσύνη η οποία δεν λειτουργεί, δεν αποδίδει δικαιοσύνη, μεροληπτεί, προστατεύει απροκάλυπτα τους «εκπροσώπους του κράτους» και προκαλεί.

Σήμερα με θίγει βαθύτατα να ακούω τις κυρίες του Κολωνακίου να κλαίνε για τους καμένους πολυελαίους των καταστημάτων τους (ναι το άκουσα κι αυτό στην TV) που ήταν ασφαλισμένοι και που θα αποζημιωθούν από το κράτος, ας πάνε να διεκδικήσουν τα καμμένα από τον άφαντο και ανίκανο Καραμανλή, αυτόν τον παλιάτσο που ψήφισαν, αυτόν που πυροδότησε την λαϊκή οργή και δεν έκανε τίποτα για να τους προστατεύσει. Συγγνώμη, αλλά σήμερα εγώ λυπάμαι για άλλα πράγματα περισσότερο από ότι λυπάμαι για το Κολωνάκι. Για να μην παρεξηγηθώ, διευκρινίζω ότι αναφέρομαι στις κυρίες του Κολωνακίου, συγγνώμη αν θίγω κάποιον άλλο, δεν έχω τέτοια πρόθεση, έχω απόλυτη συναίσθηση ότι δεν είναι όλοι εύποροι και υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν σοβαρό πρόβλημα σήμερα, νέοι που θα χάσουν τη δουλειά τους και αυτό είναι αυτονόητα καταδικαστέο. Όμως αυτή τη στιγμή στην κλίμακα των αξιών μου οι υλικές καταστροφές είναι κάτι δεύτερο και με θίγει να παρουσιάζεται σαν πρώτο γιατί δεν είναι. Δεν μπορεί να είναι πρώτο γιατί τα προβλήματα από τις καταστροφές θα λυθούν, όμως η ανασφάλεια, η ανομία, η βία, το αίμα έχει πληγώσει και στιγματίσει ακόμα μια γενιά νέων ανθρώπων. Αυτό που καταγγέλλεται θα έπρεπε να είναι όχι οι καταστροφές αλλά η ανομία ως πραγματικότητα.  Κι αν ξεκινήσουμε μια σοβαρή κουβέντα για την ανομία θα δούμε ότι σαφώς και ξεκινάει από το ίδιο το κράτος. Δεν έχουν δικαίωμα όλοι αυτοί που εκπροσωπούν το κράτος να καταγγέλλουν τη βία όταν οι ίδιοι την τρέφουν, την συντηρούν και την αναπαράγουν. Το ίδιο ισχύει και για τους δημοσιογράφους, τους παπάδες και όλους αυτούς που αποδεδειγμένα πλέον κάνουν business με το κράτος. Όλοι αυτοί συντηρούν την ανομία, την ανέχεια, την κακομοιριά, το έλλειμμα δημοκρατίας, ισότητας, ισονομίας, αξιοκρατίας και όλα όσα οι μεγαλύτεροι έμαθαν να ονομάζουν Ελλάδα και οι νέοι σήμερα δεν ανέχονται.

Μια γιαγιά είπε το πρωί στην TV, «Αχ, πάει η Ελλαδίτσα μας», πραγματικά κατανοώ την πικρία αλλά δεν την συμμερίζομαι. Εύχομαι να πάει στο καλό η Ελλαδίτσα σας γιατί αυτό είναι το πρόβλημα, ότι είναι και Ελλαδίτσα και δική σας, προτιμώ μια χώρα που θα λέγεται Ελλάδα, δεν θα ανήκει σε κανέναν και θα μεριμνά για όλους, και για εσάς και για εμάς.

Μέσα στο χθεσινό χάος βρήκα υπέροχο το φλεγόμενο δέντρο του Συντάγματος, έργο τέχνης! Potlach!

περισσότερα για το θέμα της δολοφονίας του μικρού Αλέξανδρου έχω γράψει στο post «σε κατάσταση ομηρίας» (κλικ)

31 Σχόλια

  1. πολύ δυνατό, ψύχραιμο και αναλυτικό το άρθρο Χάρη.


  2. Θενκς μαν!


  3. Βλέπω ειδήσεις τώρα, μερικοί τύποι που περιφέρονται στα κανάλια, κάποια φασιστοειδή, θέλουν κρέμασμα… Αν συνεχιστεί η μαλακία θα αναρτήσω λίστα που θα αναφέρω ονομαστικά τους μαλάκες. Η ανοχή και οι τυπικότητες πέθαναν μαζί με το παιδάκι!


  4. […] Όλοι αυτοί συντηρούν την ανομία, την ανέχεια, την κακομοιριά, το έλλειμμα δημοκρατίας, ισότητας, ισονομίας, αξιοκρατίας και όλα όσα οι μεγαλύτεροι έμαθαν να ονομάζουν Ελλάδα και οι νέοι σήμερα δεν ανέχονται […]

    Έτσι. Από τη στιγμή που αποφασίζουμε να ρίξουμε ευθύνες να μην αφαιρέσουμε κανένα. Με κλιμάκωση, μεν, αλλά χωρίς να αποκλείουμε κανένα. Ωραίο post (βρεθηκα εδώ από τον null)


  5. Να είσαι καλά φίλε μου, χαίρομαι που συμφωνείς!


  6. Καλησπέρα κι από εμένα.

    Δυο παρατηρήσεις θέλω να κάνω: Πρώτον, η έκταση των επεισοδίων, η χρονική τους διάρκεια και ο αριθμός των συμμετεχόντων δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται περί ενός «τυπικού» φαινομένου. Δεύτερον, δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να βάλει μια μόνο ταμπέλα σε όλους τους διαδηλωτές, ανεξαρτήτως του αν συμμετείχαν ή όχι σε βίαια επεισόδια. Μαζί με τους κλασικούς συμμετέχοντες υπάρχουν σίγουρα μαθητές, χρόνια ή πρόσφατα δυσαρεστημένοι, χαβαλετζήδες, κτλ κτλ.

    Από εκεί και πέρα, συμφωνώ μαζί σου και δηλώνω αδυναμία κατανόησης (με την έννοια του ότι μπορώ να ακαλουθήσω τη λογική διαδρομή, αλλά όχι και να καταλάβω πως κάποιος πείθεται από αυτή παρουσία εναλλακτικών) των διαδικασιών με τις οποίες η «λαϊκή οργή» στρέφεται ενάντια στα επεισόδια και όχι στους ηθικούς αυτουργούς τους.

    Αν μη τι άλλο, ακόμα κι αν δεχόμουνα την ακραία φασιστική λογική της ενοχής όλων όσων διαμαρτύρονται, και πάλι δε θα έπρεπε να θέτω ως πρώτη προτεραιότητα την ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας;


  7. @Vildanden, με κάλυψες απόλυτα, νομίζω και οι δυο λέμε το αυτονόητο… και ρωτάω, όσοι λένε άλλα στα κανάλια και πάνε να το περάσουν αλλιώς είναι απλά μαλάκες ή εκτελούν υπηρεσία; Σε κάθε περίπτωση μήπως απλά δικαιώνουν αυτούς που τα σπάνε;


  8. Χωρίς να είναι απόλυτο, όπου βλέπεις μεγαλύτερη σοβαρότητα, μάλλον παίζει και χρήμα. Οι πολύ μαλάκες μοχθούν τσάμπα. Για το άθλημα ρε γαμώτο.


  9. Λοιπόν δεν παλεύεται η φάση, θα κράξω αυτούς που λένε μαλακίες…

    Λίστα Μαλακίας:

    1. Π. Σταυριανάκης, Δικηγόρος, Alter

    Η λίστα θα ανανεώνεται συνεχώς…


  10. Ευχαριστώ, γιατί τέτοιες σπάνια διαυγείς τοποθετήσεις επαναφέρουν κάποιους -κι εμένα ανάμεσά τους- σε μια πραγματικότητα που συχνά θολώνει από τα νυχτερινά πλάνα του σκάι.

    Βάζω λίνκ το ποστ σου.


  11. Ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου για το υπέροχο πόστ που μόλις διάβασα! Δεν έχεις ιδέα πόσο με βοήθησε να ξεθολώσω λίγο το τοπίο του μυαλού μου!!!


  12. Χάρη, ναι, φακέλλωμα θέλουν οι μαλάκες. Οχι σκέτο κράξιμο. Κράξιμο αιώνιο, διαδικτυακό, οπτικοακουτικό.

    Εφοδιαστείτε με κάρτες τηλεόρασης που γράφουν σε σκληρό δίσκο, κοστίζουν ελάχιστα (π.χ. 30 ευρώ) κάντε τα αρχεία συμπιεσμένα και μετά… youtube, Κλπ. κλπ.

    Οχι τίποτ’ άλλο αλλά οι φασίστες ΗΔΗ το κάνουν. Ρίξανε και κάποιοι λεφτά να εκπαιδεύσουν τα δικά τους παιδιά.


  13. Χάρη, παράκληση:
    Αν συνεχίσεις όντως την λίστα, γράφε δυο λόγια για το τι ειπώθηκε.


  14. @incontinentia και manetarius, εγώ ευχαριστώ για την ανάγνωση, να είστε καλά!

    @omadeon, θα έπρεπε πράγματι να το είχαμε οργανώσει αν και νομίζω ότι τα χτυπητά καφριλίκια που λέγονται κυκλοφορούν στο youtube!

    @Aerosol, έχεις δίκιο αλλά είναι τόση η μαλακία που παίζεται από το πρωί στα κανάλια που μέχρι να γράψω τη μια εκνευρίζομαι με κάποια άλλη και τελικά τα χάνω. Πάντως ναι, αν το συνεχίσω θα προσπαθήσω να γράψω λεπτομέρειες


  15. να συμφωνήσω και εγω μαζί σου αλλά και με τον vildanden. Σαν να διαβάζω σκέψεις μου.


  16. Πέστα Χρυσόστομε!


  17. Προσυπογράφω.-


  18. Δυστυχώς έχεις δίκιο.. Η Ελλάδα έχει καταντήσει σκουπιδότοπος συνειδήσεων και η μαλακία τρόπαιο! Keep the good work heiz.


  19. Η κ.Διαμαντοπούλου πυθεία ή …γνώστης σχεδίου ???
    Δείτε το βίντεο που βρήκα στο ​​​​​politis-gr​​​​​
    Ας πούνε επιτέλους την αλήθεια.
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ .!!!!!!


  20. @fitros, σιγά το δύσκολο… Εγώ για κοινωνική έκρηξη μιλάω από το 2006 και τα γεγονότα στη Γαλλία, είμαι Πυθία ή μήπως οργάνωσα εγώ την πυρπόληση της χώρας; Τίποτα από τα δύο, απλά ξέρω ιστορία, παρακολουθώ γύρω μου και λόγω του αντικειμένου μου γνωρίζω πως πολλαπλασιάζονται και εκφράζονται οι κοινωνικές δυναμικές μέσα στα αστικά περιβάλλοντα. Κόψε τη μαλακία λοιπόν περί οργανωμένων σχεδίων ή πες μας εσύ ποιο οργανωμένο σχέδιο εξυπηρετείς…


  21. Πολύ ωραίο ποστ!


  22. «γιατί τα προβλήματα από τις καταστροφές θα λυθούν»
    χμ. Μπορεί και να μη λυθούν, όπως δνε λύθηκαν τα προβλήματα από τα καμμένα.

    Το ότι πιθανά δεν θα λυθούν οφείλεται στο δεύτερο σκέλος της φράσης σου δλδ «στην ανασφάλεια, την ανομία, τη βία, το αίμα».
    Την κατάσταση προχωρημένης σήψης με δυο λόγια.

    Ακούσατε ότι ο συνήγορος των δολοφόνων είναι τελικά ο Κούγιας?! Σόρυ, αλλά το βρίσκω πολύ ταιριαστό. Ποιος άλλος, άραγε?!


  23. @Κροτ, Προφανώς και καταλαβαίνεις ότι δεν γίνεται να διαφωνήσω μαζί σου… εδικά μαζί σου! 🙂

    Υ.Γ.: Ο Κούγιας είναι απίστευτος, εκτός ότι είναι ο πιο γελοίος, κάνει ότι μπορεί για να γίνει και ο πιο μισητός Έλληνας (εν ζωή)!


  24. en zwh!!heh
    peace is war!


  25. «εν ζωή»

    για πόσο ακόμα όμως;

    😈


  26. […] Περί γνωστών και αγνώστων (Crazy Cows blog) […]


  27. Τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλάνε σαφώς για λαϊκή εξέγερση, δεν γεννήθηκαν οργισμένοι, κάποιος τους έκανε,,


  28. @yli, Δεν έχω καταλάβει αν γνωριζόμαστε ή όχι (φαντάζομαι πως ναι) αλλά σε κάθε περίπτωση χαίρομαι που με διαβάζεις τόσο πολύ τελευταία! 🙂


  29. po li?


  30. pou vriskese?


  31. […] 9, 2008 by null Διαβάστε και το πολύ δυνατό άρθρο “Περί γνωστών και αγνώστων” από Crazy […]



Σχολιάστε