h1

Το ασυμβίβαστο και η εικονογράφηση του

05/09/2008

Δεν ξέρω αν ο Βουλγαράκης είναι αθώος ή ένοχος, περίπου δεν με ενδιαφέρει για να είμαι ειλικρινής και δεν θα αναφερθώ στο συγκεκριμένο πρόσωπο, τα παρακάτω είναι μια αφαίρεση και μια απόπειρα αποδόμησης. Με την ευκαιρία όσων λέγονται αυτές τις μέρες θέλω να αναφερθώ στο περίφημο ασυμβίβαστο των βουλευτών το οποίο δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό αλλά είναι απλά ένας φερετζές για να φαίνεται ότι τα πράγματα σε αυτόν τον τόπο λειτουργούν νομότυπα ενώ στην ουσία υπάρχουν ένα σωρό τρύπες. Λες κι αν ήθελε ο Βουλγαράκης και ο κάθε Βουλγαράκης να εξυπηρετήσει την τσέπη του ή τις τσέπες άλλων δεν θα μπορούσε να το κάνει και θα τον εμπόδιζε το ασυμβίβαστο.

Κατά τη γνώμη μου η εκχώρηση αρμοδιοτήτων υπουργού σε έναν άνθρωπο σημαίνει αυτόματα και παραχώρηση της διαχείριση υποθέσεων που θα μπορεί να εκμεταλλευτεί προς ίδιον όφελος, το αν θα το κάνει ή όχι είναι άλλο ζήτημα. Αυτό είναι ένα αναγκαίο κακό και η καταπολέμηση του δεν μπορεί να γίνεται με προληπτικά (μην τυχόν και) μέτρα όπως το ασυμβίβαστο που απλά εικονογραφεί μια πολιτική σκηνή που διέπεται από μια έννομη τάξη χωρίς σε καμία περίπτωση να την διασφαλίζει. Ίσως τελικά είναι καλύτερα να πάρουμε απόφαση ότι κανένα μέτρο δεν θα την διασφαλίζει ποτέ και ότι είναι μάλλον σωστότερο και πιο εύστοχο αντί να φερόμαστε σε όλους σαν να είναι εν δυνάμει ένοχοι (αυτό ακριβώς κάνει το ασυμβίβαστο) να τιμωρούμε αυστηρά αυτούς που αποδεικνύεται ότι εκμεταλλεύονται την θέση τους προς ίδιον όφελος ή προς όφελος τρίτων.

Η κουβέντα για το αν κάποιος έκλεψε ή κλέβει δεν έχει νόημα όταν δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι έκλεψε και όταν δεν αλλάζει κάτι ώστε να μην μπορεί να ξανακλέψει, ο ίδιος ή κάποιος άλλος. Όμως στην Ελλάδα που η πολιτική είναι ένα αυτοαναφορικό πράγμα και ο πολιτικός διάλογος είναι κάτι φατικό, δηλαδή οι πολιτικοί μιλούν για τους πολιτικούς και όχι για την πραγματικότητα που βρίσκεται εκεί έξω,  αυτό τους επιτρέπει και τους ωθεί να μιλούν περισσότερο για το «εν δυνάμει» και λιγότερο για το «αυτό». Το ίδιο κάνει το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά το ΚΚΕ. (το ΛΑΟΣ δεν το αναφέρω, μπορεί και να μου κλείσουν το blog!). Έτσι καταλήγουμε να ασχολούμαστε με το ποιος δύναται να κλέψει και τελικά όχι με το ποιος κλέβει. Το αποτέλεσμα είναι αστείο, η κουβέντα αναλώνεται στην ανταλλαγή κατηγοριών, περίπου ποτέ δεν αποδεικνύεται τίποτα, δεν γίνονται μηνύσεις, δεν διώκεται κανείς και όταν διώκεται συνήθως αθωώνεται, συχνά δικαίως (συμβαίνει κι αυτό) αλλά πλέον είναι πολύ αργά για να διώξει από πάνω του τη λάσπη καθώς τα φώτα της δημοσιότητας έχουν σβήσει. Βεβαίως συχνά αθωώνεται αδίκως αλλά και πάλι κανείς δεν ασχολείται. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που κάποιος καταδικάζεται είναι έξω με αναστολή, καπνίζει πούρα στο γήπεδο ή συμμετέχει σε τηλεοπτικά panels.

Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια, το ψέμμα, το δίκαιο και το άδικο παραμένουν υπό εικονογράφηση σε ένα θέατρο με ηθοποιούς και θεατές όπου όλοι έχουν διαλέξει και παίζουν έναν ρόλο, ακόμα και οι θεατές.

7 Σχόλια

 1. Τελευταία έχω φάει ένα κόλλημα και παρακολουθώ το κανάλι της Βουλής. Μιλάμε για τρελή κωμωδία. Χωρίς καν να ακούσεις τι λένε, μόνο και μόνο βλέποντας τις γκροτέσκες φάτσες τους, δεν θα τους εμπιστευόσουν ούτε για να σου ποτίσουν τα λιγούστρα.
  Πραγματικά στο λέω, αναρωτιέμαι κάθε φορά πού τους βρίσκουν όλους αυτούς τους απίστευτους τύπους, σαν για να γίνεις βουλευτής να υπάρχει προαπαιτούμενο να είσαι καραγκιόζης.
  Κι αυτό λίγο-πολύ ισχύει για όλους, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που κατά καιρούς με ξαφνιάζουν ευχάριστα, καθώς μοιάζουν με κανονικούς ανθρώπους.
  Πιθανότατα άσχετα όλα αυτά που γράφω, αλλά ειλικρινά μπορώ να τους βλέπω/ακούω μόνο ως φασουλήδες.

  ΥΓ Πρώτη φορά είμαι η πρώτη που γράφω σχόλιο!


 2. @elf, Δεν ξέρουν οι άνθρωποι, αν εξαιρέσεις λίγα άτομα που είναι σχετικά ευφυή και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διαβάζουν την ώρα και να δένουν τα κορδόνια τους χωρίς την βοήθεια της μαμάς τους, όλοι οι υπόλοιποι όχι μόνο δεν μπορούν να σταθούν σε μια σοβαρή κουβέντα, αλλά μάλλον δεν είναι καν ικανοί να παράξουν ένα στοιχειώδη συλλογισμό με αρχή, μέση και τέλος… Το πρόβλημα των πολιτικών στην Ελλάδα δεν είναι ότι κλέβουν, αλλά ότι είναι αδαείς, απαίδευτοι και αρπακολατζήδες… Το αν είναι επιπλέον και λαμόγια ελάχιστη διαφορά έχει. Ας ήταν έστω και ελάχιστα έξυπνοι, εργατικοί και οξυδερκείς κι ας έκλεβαν (που λέει ο λόγος).


 3. Χάρη, όχι μόνο οι πολιτικοί είναι περίπου τόσο χάλια όπως λες, αλλά και οι… ερασιτέχνες «πολιτικοί» του διαδικτύου είναι πολύ χειρότεροί τους, ιδίως όταν έχουν ρατσιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις (είτε συνειδητά αλλά είτε και ασυνείδητα – με τη μορφή προκατάληψης).

  Κατέβασε, για παράδειγμα, το εξής video («Αλβανοφάγου»)

  και πήγαινε με fast-forward στο σημείο:
  02:21 minutes
  Εκεί, μετά από τα γκρο-πλαν μηνύματα
  «Albanians… bla-bla… steal everything they can»
  θα δεις ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΞΥΜΝΗΣΗ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ στα
  02:33 minutes,
  όπου (μετά από την παραπλανητική εισαγωγή με τίτλο «ας δούμε ΠΩΣ οι Αλβανοί γιορτάζουν τη ληστεία μιας γριάς γυναίκας» παρατίθενται οι γνωστές σκηνές (από τηλεόραση πριν μήνες) με τους ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ στο Αστ.Τμήμα Ομόνοιας…

  Μιλάμε ΕΦΡΙΞΑ. Αηδίασα και αδυνατώ να συνεχίσω τον (ανούσιο έτσι κι αλλιώς) «διάλογο» με αυτά τα άτομα, που το παίζουν και δημοκράτες – πατριώτες σε γνωστή συζήτηση…


 4. έψαχνες να αλλάξεις το banner σου και ομολογώ πως περίμενα με αγωνία το καινούριο αλλά νομίζω πως το υπάρχον παραμένει πάντα επίκαιρο! πρόσεξε μόνο γιατί στην Ελλάδα μπορεί να παραμείνει επίκαιρο κυριολεκτικά για πάντα!

  Καλή επιστροφή στην Ολλανδία! Τώρα που γύρισα μου λείπει γαμώτο…


 5. Γειά σου Χάρη.. Μεταξύ δημοσιογράφου και πολιτικού υπάρχει ασυμβίβαστο; Εσύ τι λές; Εγώ κάτι έχω ψιλογράψει σχετικώς..


 6. εμένα αυτή η κουβέντα -ποιός έκλεψε κλπ- μου θυμίζει καυγά πάνω από πεθαμένο, κανείς δεν τον κλαίει γιατί όλοι τσακώνονται για την κληρονομιά (και ο πεθαμένος εν προκειμένω είναι η ευκαιρία που χάνεται, τα κοινοτικά λεφτά, ο ορθολογισμός στη διαχείριση).


 7. Χάρη, αν σκεφτείς ποιος είναι ο επί της ουσίας ρόλος του κράτους και των λειτουργών του έχεις όλες τις απαντήσεις.

  άλλωστε όλα αυτά περί αυσμβίβαστου κλπ είναι διακοσμητικές φιοριτούρες για να χρυσώνουμε το χαπι.

  μπορείς και καλύτερα πάντως (για την αποδόμηση λέω! 😉 )Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: