h1

Ο ορισμός του φασίστα

06/02/2008

wise-cow.jpg  Η Σοφή Αγελάδα λέει:

«Φασίστας είναι αυτός που την κάθε του πράξη την κάνει για να επιβεβαιώσει όλες του τις προηγούμενες»

16 Σχόλια

 1. Βρε βρε, που είχες χαθεί εσύ γλυκιά μου τόσο καιρό;


 2. Η απάντηση που μόλις έλαβα από την Σοφή Αγελάδα μου ήταν σαφής και δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης, σας την μεταφέρω: «Μουουουουού»


 3. Χάρη το κλειδί νομίζω είναι η «επιβεβαίωση» και επίσης το «για να».

  Μια πράξη που γίνεται για να επιβεβαιώσει άλλες, δεν τις τεκμηριώνει κιόλας. Μια σωστή πράξη επιβεβαιώνεται μόνη της (ή και από άλλους) δεν χρειάζεται προσπάθεια «για να» την επιβεβαιώσει κανείς.

  Επομένως ο φασίστας ξαναγράφει την Ιστορία (του) κάθε στιγμή. Παρουσιάζει την κάθε πράξη του σαν να δικαιώνει άλλες, που δικαιώνουν άλλες, κ.ο.κ. αλλά όλη αυτή η αλυσίδα συνεπαγωγών οδηγεί στο κενό (που προσπαθεί να καλύψει).

  Μεγάλη συζήτηση άνοιξες βρε Χάρη, ΠΩΣ θα την κάνουμε με λίγα λόγια όπως συνήθως;

  Σκεφτόμουν πολύ το «τι είναι φασισμός» σήμερα. Ιδίως διότι μπορεί να θεωρηθεί σαν «συστατικό» ανθρώπων ή συμπεριφορών που δεν είναι σαν _συνολο_ φασιστικού τύπου. Δεν είναι δαίμονας απ’ έξω μας ο φασισμός, είναι μέσα μας και ανάμεσά μας, ΟΛΟΙ μπορούμε κάλλιστα να εκδηλώσουμε κάποιο στοιχείο φασισμού κάποια στιγμή.

  αλλά…. ΕΚΕΙ είναι η πραγματική διαφορά ανάμεσα στον πραγματικό φασίστα και στον μη-φασίστα. Ο μη-φασίστας δεν ενδιαφέρεται για επιβεβαίωση αλλά για ανεύρεση, τεκμηρίωση και (αυτο-)αμφισβήτηση. Διαθέτει δηλαδή αντισώματα απέναντι στο δικό του «φασιστικό γονίδιο».

  Αλλά οι φασίστες έχουν πάντα δίκιο βέβαια. Επομένως, ΠΡΟΣ ΤΙ να επιβεβαιώσουν τις αυτονόητα τέλειες πράξεις τους; Καλιηνύχτα σας (που λέει κι ο Χάρη… ΚΛΥΝ)


 4. ooooooooooooooooooooooooxi. antifasistas ειναι μονο ο αναποφασιστος.


 5. Ο φασισμός είναι ένας τρόπος σκέψης ένας τρόπος αντίδρασης απέναντι στις προκλήσεις του περιβάλλοντος. Ο φασισμός είναι μια αρρώστια που μπορεί να κολλήσει κάθε πολιτικός οργανισμός όσο αριστερά και αν βρίσκεται.

  Όλα καλά?..Τι κάνεις?:)


 6. Κάτι άσχετο,γιατί μου βγάζει άλλη εικόνα το Avatar μου? Άλλη έχω αποθυκεύση,και άλλη μου βγάζει.


 7. nee αυτο φοβομουν, οτι υπαρχει ακομα


 8. Το ξέρεις ότι αυτό δε σε απαλλάσει από την υποχρέωση να ορίσεις την αρχική τιμή της σειράς, έτσι; :-Ρ


 9. @βερβερείκα, είναι άλλο ο «μη φασίστας» που αναφέρει ο Ομαδέον και άλλο ο αντι-φασίστας.

  @blondiesthoughts, Το ζήτημα της «αντίδρασης» που θέτεις νομίζω ότι ήδη μιλάει αρκετά καλά για κάτι που ήθελα να προσθέσω. Ο φασίστας είναι αυτός που αντί να αυτοπροσδιορίζεται, ετεροπροσδιορίζεται σε σχέση με κάποιον τρίτο. Για παράδειγμα, ο Έλληνας φασίστας δεν αναζητά την ταυτότητα του ως Έλληνας, αλλά ως μη Αλβανός, Πακιστανός, κλπ. ορίζοντας a priori τον ξένο ως αντίθετο. Ο Φασισμός λοιπόν έχει πάντα να κάνει με τους άλλους.

  Καλά είμαι, τρέχω λίγο αλλά καλά! 🙂

  Την εικόνα άλλαξε την πάλι, κάνει διάφορα περίεργα το wordpress που και που.


 10. @Ισαπόστολος Βιλνταντένιος, Εμένα δεν με απαλλάσει αλλά τους φασίστες σίγουρα. 😀 Πάντως σε κάθε περίπτωση η «αρχική τιμή» ή καλύτερα η αρχή όλων των φασιστικών πράξεων είναι η αδυναμία αυτοπροσδιορισμού τους η οποία είναι μια κατάσταση ψυχοπαθολογική.


 11. @Omadeon, μεγάλη κουβέντα άνοιξε η αγελάδα μου, μεγάλη κουβέντα κι εσύ. 🙂 Συμφωνώ σε όλα όσα γράφεις (σχεδόν μόνιμα!) και πράγματι είναι έτσι. Δεν έχω αρκετό χρόνο για να αναπτύξω τις απόψεις μου αναλυτικότερα αλλά σίγουρα θα επανέλθω με εκτενές post κάποια στιγμή.


 12. να μας έρχεται συχνότερα η σοφή Αγελάδα!


 13. Σαν απόσταγμα Χάρη, όσων είπες για ετερο/αυτοπροσδιρισμό

  Το αντίθετο του αντιθέτου μου δεν είναι ο εαυτός μου.

  Αντιφασισμός είναι αντι-φασισμός. (τελεία)
  Δεν είναι αντίσταστη στους… εχθρούς του αντιφασισμού (ρε τα μιάσματα…)

  Ο φασισμός όμως, είναι μια διαρκής αντίθεση με το αντίθετό του.


 14. φαΦαίνεται ότι όταν κανείς σπάει το κεφάλι ενός φασίστα, ο σκίνχεντ βάζει μυαλό.

  Δεν εξηγείται αλλοιώς γιατί ορισμένοι διαπρύσιοι κατά τα άλλα φίλοι της ελευθερίας, κι εχθροί της εξουσίας έχουν επιλέξει αυτήν τη θεραπευτική μέθοδο για τους φασίστες

  ή αυτούς που οι ίδιοι χρίζουν φασίστες

  ή αυτούς που ενδεχομένως συλλογίζονται διαφορετικά τα πράγματα – δεξιούληδες, εθνικιστές κι άλλους (ή Αλλους).

  Δεν εξηγείται αλλοιώς γιατί κατά σύστημα πλέον σπάνε βιβλιοπωλεία, σπάνε κεφάλια και καίνε βιβλία, όπως προσφάτως στην Εκθεση Βιβλίου, ορισμένα παιδιά του

  αντιεξουσιαστικού χώρου – δεν λέω δημοκράτες, διότι οι περισσότεροι την (ταξική άλλωστε) δημοκρατία την έχουν χεσμένη, λέω όμως «αντιεξουσιαστές» για την οικονομία της συζήτησης (καθ’ ότι πλέον ούτε και οι ίδιοι ίσως να μην ξέρουν τι είναι)…


 15. Η σοφή αγελάδα σοφά μιλησε… Για αλλη μια φορα 🙂


 16. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που είπε ο Omadeon «οι φασίστες έχουν πάντα δίκιο βέβαια. Επομένως, ΠΡΟΣ ΤΙ να επιβεβαιώσουν τις αυτονόητα τέλειες πράξεις τους;»… Επίσης, οι αντι-κάτι για μένα έννοιες δεν υπάρχουν…Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: