h1

Η Συναισθηματική Δημοκρατία του «ΕΜΕΙΣ»

15/11/2007

tsa.jpg

Φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει ως μόνιμο και πάντα αποτυχημένο στόχο την επίτευξη της δημοκρατίας της απόλυτης συμφωνίας… Αντί της αποδοχής της πολιτισμένης διαφωνίας. Η προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι αέναη και όπως προανέφερα μονίμως αποτυχημένη και έχει ως κύριο σλόγκαν το «Σε τι κόσμο θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας;». (Όμως ας το αφήσω αυτό για λίγο γιατί συνδέεται με ένα άλλο χαρακτηριστικό του Έλληνα, που είναι η αναγωγή των πάντων σε πρότυπα και είναι ένα τεράστιο θέμα που θα ήθελα να κουβεντιάσω αλλά θα το κάνω κάποια στιγμή με άλλο post)

Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει πολίτευμα τη Συναισθηματική Δημοκρατία, ή αλλιώς Δημοκρατία του «ΕΜΕΙΣ» με κύριους εκφραστές της τα ΜΜΕ, τον Ευαγγελάτο, τον Χατζηνικολάου, τον Λιάγκα, τον Τέρενς, τον Αυτιά και όλους αυτούς οι οποίοι ως αυτόκλητοι σωτήρες ήρθαν να μας σώσουν από την κακή μας μοίρα με μόνο στόχο το καλό του τόπου (Αυτοί είναι οι καλοί ποιμένες, οι Έλληνες τα πρόβατα, κι εγώ είμαι μόνος μου με τα γελάδια μου σε έναν ανεμόμυλο στην Ολλανδία).

Η πλάκα είναι ότι αυτό το «ΕΜΕΙΣ» μεταλλάσσεται ταυτοποιώντας μας/σας (τους συμμετέχοντες στο «ΕΜΕΙΣ» δηλαδή) ως κάτι διαφορετικό καθε φορά που παραδόξως (καθόλου παραδόξως) μένει το ίδιο, σημαίνει το ίδιο, συνοδεύεται από τα ίδια χαρακτηριστικά και ωφείλει να υπηρετήσει τον ίδιο στόχο και να οδηγήσει στα ίδια συμπεράσματα. π.χ. «ΕΜΕΙΣ» οι Έλληνες ή «ΕΜΕΙΣ» οι ορθόδοξοι, «ΕΜΕΙΣ» οι άντρες, «ΕΜΕΙΣ» οι γυναίκες κλπ. Το «ΕΜΕΙΣ» υπάρχει για να συντηρεί το «ΕΜΕΙΣ» και κατ’επέκταση το «ΕΓΩ» του κάθε μέλους του «ΕΜΕΙΣ». Γι’αυτό κι ο άλλος ξεσκίστηκε να φωνάζει «ΜΑΖΙ» και «ΜΑΖΙ»…

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Έλληνας είναι έτοιμος να αποδεχθεί κάθε είδους σύμβολα που τον ταυτοποιούν ως μέλος μιας μάζας, να πιστέψει στην ιερότητα τους ή να καταδικάσει κάποια άλλα σύμβολα μιας αντίπαλης μάζας. Επίσης είναι φορέας μιας θεμελιώδους παρεξήγησης (κάτι σαν το προπατορικό αμάρτημα), νομίζει ότι τα χαρακτηριστικα του που προέρχονται από την κοινωνική του κατασκευή είναι εγγενή στο DNA της φυλής του. Είναι αυτό το ανύπαρκτο DNA που συχνά κάνει κάποιους να νοιώθουν ότι είναι μέρος του «ΕΜΕΙΣ».

Το «ΕΜΕΙΣ» είναι λέξη μαγική στα αυτιά του Έλληνα, τον κάνει να αισθάνεται ότι δεν είναι μόνος, ότι ανήκει κάπου, ότι υπάρχουν άλλοι που συμπάσχουν μαζί του, ότι δεν είναι διαφορετικός γιατι διαφορετικός = μόνος => διαφορετικός = κακό. Ο Έλληνας φοβάται να είναι μόνος και γι’αυτό δεν θέλει να είναι μοναδικός. Έχει ανάγκη να ταυτοποιηθεί και γι’αυτό γουστάρει το «ΕΜΕΙΣ», να το λέει και να το ακούει να του το λένε. Ο Έλληνας κάνει ότι κάνουν οι πολλοί, δεν έχει ταυτότητα ο ίδιος αλλά περιμένει να δει τι κάνουν οι άλλοι για να ετεροπροσδιοριστεί και ανασφαλής όπως είναι πάει με τους πολλούς για να μην τοποθετηθεί στους «μη κανονικούς».

Στο μυαλό του Έλληνα υπάρχουν πράγματα κανονικα και μη κανονικά, οι πολλοί είναι οι κανονικοί. Οι λίγοι δεν είναι κάποιοι που πρέπει να ζήσουν αλλά είναι οι εχθροί των κανονικών που ζουν σε βάρος τους, απομοιζώντας τους, είναι οι λεγόμενοι «ΑΥΤΟΙ» ή «ΑΛΛΟΙ». Ως τέτοιους τους βλέπει ο Έλληνας. Υπάρχουν άλλωστε οι γνωστές εκφράσεις: «Είσαι κι εσύ από ΑΥΤΟΥΣ», «ΑΥΤΟΣ είναι με τους ΑΛΛΟΥΣ», «Τι με νοιάζει τι κάνουν οι ΑΛΛΟΙ;» κλπ. Στην θέση του μη κανονικού τοποθετείστε τώρα όποιον θέλετε, τους άθεους, τους ΑΕΚτσήδες, τους gay, τους μουσουλμάνους, τους Αλβανούς, τους έχοντες περίεργο κούρεμα, όσους δεν ακούνε σκυλάδικα, τους αποδομηστές, τις γκόμενες με μικρά βυζιά, εσένα και εμένα! Αυτά σκέφτεται ο Έλληνας και φοβάται μήπως οι μη κανονικοί (δηλαδή οι «ΑΛΛΟΙ») πολλαπλασιαστούν και χαθεί η έννοια της κανονικότητας και μαζί με αυτήν το «ΕΜΕΙΣ» που προσδίδει στους κανονικούς την ταυτότητα τους. Κοινώς αυτοί που νομίζουν ότι είναι οι «ΕΜΕΙΣ» και είναι κανονικοί είναι άτομα με άγχος ταυτότητας…

Σε όλους εσάς που νομίζετε ότι είστε «ΕΜΕΙΣ» έχω να πω… Εμείς δεν είμαστε οι «ΕΜΕΙΣ», είμαστε οι εγώ κι εσύ κι αυτός κι ο άλλος κι ο Χατζηπετρής (κι ο Χασάν κι ο Μουράτ κι ο Τσενάι άμα λάχει).

Ασταδιάλαπια…

9 Σχόλια

 1. Κάτσε πρόσφατα το ξανακουσα αυτό το εμείς,ναι και αυτό το «μαζί,μαζί» που φώναζε ο άλλος…
  Σε καποιο τραπεζάκι το συζιτούσαμε με τους συναδέλφους…
  Εμ,ναι…
  Διαφήμιση της Ιντεραμερικαν (παιδια εκεί μην κανετε ποτέ ασφάλιση θα σας φανε τα χρηματα σιγουρα πράγματα!):
  Δεν είσαι μόνος και μετά εμφανίζεται ο λόχος,Ιντεραμερικαν,ειμαστε μαζι…
  Γενικά όντως ο Έλληνας το «μαζί» θέλει να το ακούει.
  Επίσης το μαζί δεν είναι μια άσχημη έκφραση αν αναλογιστεί κάποιος ότι σε αυτή την χώρα πολλά «μαζί» την έχουν αλλάξει,άσχετα ότι και πολλά «εσείς» και «εμείς» την έχουν διαλύσει,οι εσωτερικές έριδες θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε επίσης είναι ένα χαρακτηριστικό του Έλληνα.
  Τεσπα,αυτό ήθελα να πω ότι το «μαζί» είναι και καλό όταν χρησιμοποιήται για καλό σκοπό…


 2. xxxxx


 3. kita pos me gnorizeis, tous allous tous xeries . auto pou menei eimai –


 4. Τι έχουν οι γκόμενες με τα μικρά βυζιά ρε Χάρη κι οι ΑΕΚτζήδες; 🙂

  Κατα τα άλλα δυστυχώς σε αυτή τη χώρα δεν είναι εύκολο να αλλάξουν ΠΟΛΛΑ πράγματα…
  Αν ας πούμε αποφασίσω να βάλω σκουλαρίκι, θα χάσω ΠΑΝΩ από τους μισούς μου πελάτες…με αποτέλεσμα να πεινάσω εγώ και η οικογένεια μου…γιατί δυστυχώς έτσι ειναι η «λογική» του κύκλου μου…και αυτό διαιονίζεται από γενιά σε γενιά!!!


 5. Καλησπερα Harisheiz Αυτο το «εμεις» είναι το παραλογο της εποχης μας.Η μαλλον το μεγαλο ανεκδοτο που ακουμε καθημερινα.Εχεις απολυτο δικιο.


 6. Πέσ’τα haris. Και ο εκβιασμός του ΕΜΕΙΣ έχει συνέχεια. Όποιος δεν συμφωνεί, είναι ανθέλληνας-είναι εναντίον μας. Δεν νοιάζεται για το καλό του τόπου.

  Και πάντα βέβαια είναι πρώτα τα συμφέροντα της πατρίδας, και όχι του συνανθρώπου μας.


 7. Εγώ λυπάμαι αυτόν που είναι και gay και Αλβανός και μη ορθόδοξος και ΑΕΚ και μάυρος και με περίεργο μαλλί και με σκουλαρίκια και με τατουάζ και δεν ακούει σκυλάδικα. Θα πρέπει να αισθάνεται πολυ ξένος! Αυτό ονομάζεται «στίγμα» και κατ’επέκταση περιθωριοποίηση..


 8. Συμφωνώ μαζί σου, μολονότι άλλο το «εμείς» και άλλο το «μαζί». Εξού και η λέξη «ημέτεροι», τα «δικά μας παιδιά», οι άλλες πλευρές του εμείς, που έχουν καταστρέψει την ψυχή της Ελλάδας, δημιουργώντας αποστήματα όπως τα Ζωνιανά!
  Manos, σκουλαρίκι μόνο ο Μπουτάρης μπορεί να φοράει, που έχει δεμένο τον γάιδαρό του. Και πάλι, κάποιοι… σοβαροί τον επικρίνουν!
  Jangel, καλά που το έθιξες: έκανα ασφάλεια στην Ιντεραμέρικαν πριν από 15 χρόνια, πλήρωσα συνολικά και όχι αποπληθωρισμένα 4.100 ευρώ και φέτος μου έδωσαν 4.000! Στον κουμπαρά να να είχα βάλει, κάποιον τόκο θα έπαιρνα! Προσοχή, κυκλοφορούν απατεώνες με σοβαρή ενδυμασία!


 9. ρε μην ακούω μαλακίες!
  ΔΥΝΑΤΑ & ΕΛΛΗΝΙΚΑ αδέρφια!ΔΥΝΑΤΑ & ΕΛΛΗΝΙΚΑ!
  χαχααχχαχα
  γιατί είναι γνωστό τοις πάση ότι όταν εμείς διαγωνιζόμασταν στις φιλοσοφίες και στα μαθηματικά,οι «άλλοι» (το πιάσατε το υπονοούμενο έτσι?) κρεμόσαντο ακόμα απο τα κλαδιά!τι να μας πούνε και «αυτοί» απο τη ζωή τους?

  Αδερφέ εν Κάτω Χώρας Χαρίλαε,νομίζω ότι η έλλειψη ποδοσφαιρικής δράσης το Σ/Κ,σε επηρεάζει.
  Λες να φταίει το ότι είσαι AΕΚτζής?
  μπα θα’ναι που μεγαλώνει η λίμνη και σε κόβει πλέον τ’αγιάζι.
  το λέει και ο Μέγας Διδάσκαλος του Έθνους Δημοσθένης (μην ακούσω ποιος Δημοσθένης τώρα…)άλλωστε:
  ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: