h1

«Νέο ξεκίνημα»

17/09/2007

explosive-nd.jpg

Ο τίτλος φυσικά και είναι ειρωνικός, 4 χρόνια παράταση σε μια κυβέρνηση που τα 3 προηγούμενα έκανε μόνο ζημιά δεν είναι νέο ξεκίνημα… Αυτό που είδα εχθές στα αποτελέσματα λέγεται πόλωση και εκλογές υπό την κυριαρχία ενός άδικου εκλογικού συστήματος για το οποίο φωνάζω πολύ καιρό τώρα. Ξεκινάω από τα δεξιά προς τα αριστερά… Από την μαλακία στην ουτοπία.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. όπως ήταν αναμενώμενο πήρε πάνω απο 3% και πλέον στην Ελλάδα η ακροδεξιά έχει φωνή και μέσα στη βουλή. Δυστυχώς δικαιώνομαι για κάποια πράγματα που έλεγα μερικά χρόνια πριν όταν ακόμα τον Καρατζαφέρη τον έβλεπαν όλοι σαν τον γραφικό λαϊκιστή ακροδεξιό που δεν αποτελούσε κίνδυνο. Όμως ήδη τότε ο σπόρος του ΛΑ.Ο.Σ. είχε βρει εύφορο έδαφος κυρίως στην βόρεια Ελλάδα όπου κυριαρχεί η Εκκλησία και ζητήματα όπως το Μακεδονικό και οι μετανάστες. Αυτό που κάποτε ήταν αστείο σήμερα είναι γεγονός ακριβώς επειδή κάποιοι δεν το έχουν πάρει ακόμα σοβαρά.

Η Ν.Δ. έπεσε όπως της έπρεπε αλλά πολύ λιγότερο απ’ότι θα περίμενε κανείς και προσωπικά θεωρώ πολύ λιγότερο από όσο της άξιζε να πέσει. Το γεγονός ότι θα είναι πάλι κυβέρνηση και μάλιστα αυτοδύναμη είναι τουλάχιστον αστείο και μαρτυρά πολλά για το τι είναι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός. Δεν θα ασκήσω παραπάνω κριτική, οι απόψεις μου έχουν γίνει σαφείς μέσα από αυτό το blog.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι το μοναδικό κόμμα που έχασε και δεν μπορεί να πανηγυρίσει για τίποτα. Πληρώνει ακόμα τα λάθη του παρελθόντος, το μίσος του κόσμου για κάποια από τα στελέχη και για τα κομματόσκυλα της βάσης. Επίσης, πολύς κόσμος μετακινήθηκε προς τα αριστερά. Έτσι ότι κέρδισε από τα δεξιά το έχασε στο πολλαπλάσιο από το Κ.Κ.Ε και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α κέρδισε τις εντυπώσεις και πήρε πολλούς ψήφους από νέους ανθρώπους που επικροτούν την στάση του απέναντι στους φοιτητές και τους μετανάστες. Θεωρώ ότι ο Αλαβάνος πιστώθηκε την πολιτική και κοινωνική ευαισθησία του κόμματος του αλλά παρά το γεγονός ότι  είναι σαφώς  πιο ρεαλιστής στις θέσεις του από την Παπαρήγα σε κάποια ζητήματα έκανε κι αυτός πολιτική εκ του ασφαλούς καθώς το γεγονός ότι δεν διεκδικεί την εξουσία και την διαχείρηση της οκονομίας του δίνει την πολυτέλεια της άρνησης και της αποφυγής των συμβιβασμών.

Το Κ.Κ.Ε. ανέβηκε αλλά απορώ αν ο κόσμος που το ψήφισε και δεν ανήκει σε αυτό (και είναι πολλοί αυτοί), το έκανε γιατί πιστεύει στην πολιτική πρόταση του Κ.Κ.Ε. και στο ότι μπορεί και θέλει να προσφέρει κάτι μέσα από την βουλή. Θεωρώ ότι ήταν κυρίως ψήφος διαμαρτηρίας και απογοήτευσης, από τα δυο μεγάλα κόμματα και κυρίως από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτό ήταν άλλωστε και το κύριο σύνθημα του Κ.Κ.Ε. εδώ και πολύ καιρό.

Γενικότερα με χαροποιεί η αριστερή στροφή αλλά δεν θεωρώ ότι αυτές οι εκλογές έφεραν νίκη για την αριστερά, νίκη θα ήταν η μη αυτοδυναμία των μεγάλων και μια κυβέρνηση συνεργασίας με αριστερή απόχρωση. Θεωρώ, και μακάρι να κάνω λάθος, ότι ο κόσμος που ψήφισε αριστερά κόμματα δεν είναι κόσμος που συνειδητά τοποθετείται αριστερά υποστηρίζοντας θέσεις και απόψεις για τις οποίες θα παραμείνει και αριστερά. Η αριστερά πιστώθηκε το υπόλοιπο των απογοητευμένων και την πόλωση που δημιουργεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Δεν υπήρξαν άλλωστε άμεσα εφαρμόσημες και ρεαλιστικές προτάσεις από τα αριστερά κόμματα αλλά μια άρνηση του δικομματισμού την οποία και πιστώθηκαν με περισσότερες έδρες στη βουλή αλλά μέχρι εκεί. Κάποιο θα πουν ότι οι αριστεροί ψήφοι έφεραν μια δεύτερη ευκαιρία σε μια δεξιά κυβέρνηση, κάποιοι άλλοι θα πουν ότι δεν κατάφεραν να στερήσουν την αυτοδυναμία από τη Ν.Δ., ίσως να ειπωθεί και ότι το ζητούμενο για την αριστερά δεν ήταν μια συγκυβέρνηση όπως θα ήλπιζαν κάποιοι ψηφοφόροι. Όμως, από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς αυτό που χρειάζεται είναι νέος εκλογικός νόμος. Θεωρώ ότι ένα νέο, αναλογικότερο εκλογικό σύστημα που δεν θα δίνει αστείες αυτοδυναμίες θα αλλάξει την πολιτική κουλτούρα της χώρας, τόσο του λαού όσο και των κομμάτων. Οι αναγκαίες συνεργασίες θα οδηγήσουν σε κουβέντα και προτάσεις επί της ουσίας και όχι σε άρνηση ή σε ουτοπικές θέσεις που δεν θα έχουν ποτέ εφαρμογή αλλά ακούγονται πολύ όμορφες στα αυτιά του λαού. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει δημοκρατία όταν όλοι είναι ασυμβίβαστοι με όλα, όταν δεν υπάρχει σύνθεση απόψεων αλλά τείχη και αποκλεισμοί.

Ένα μέρος του ελληνικού λαού είναι δυστυχώς πρόβατα, νεόπλουτοι, θρήσκοι, κομπλεξικοί, εθνικιστές, ουτοπιστές, αδιάφοροι, απολιτίκ, ιδεολογικά και πολιτικά ακρωτηριασμένοι. Όμως υπάρχει και ένα άλλο αρκετά μεγάλο κομμάτι κόσμου (θέλω να πιστεύω η πλειοψηφία) πολιτικά και κοινωνικά ενεργό που είναι δέσμιο των αντιλαϊκών πολιτικών και της βλακείας όλων των άλλων. Σε αυτό το δεύτερο κομμάτι του κόσμου αξίζει μια δημοκρατία, και όχι η εκλογή μιας ολιγαρχίας εν μέσω οχλαγωγίας. Για να υπάρξει όμως δημοκρατία πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν είναι απαραίτητη η δημοκρατία της απόλυτης συμφωνίας, ούτε και εφικτή άλλωστε, όπως δεν είναι εφικτή και η δημοκρατία της απόλυτης διαφωνίας όταν δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία γιατί τότε δεν είναι παρά μια μη λειτουργική και άδικη δημοκρατία που δεν ωφελεί κανέναν.

Καλή τετραετία, καλή οπισθοδρόμηση σε όλους…

14 Σχόλια

 1. Καλά τα είπα χθες, εκλογές teletubbies…


 2. Πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες… την καλησπέρα μου.


 3. Φίλε, καλά τα λές στο post σου – απο δώ και μπρός , είμαστε άξιοι της τύχης μας ( δηλαδή της ψήφου μας).Δυστυχώς, οι περισσότεροι ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ, αλλά ψηφίζουν ‘παραδοσιακά’ – εκτός βέβαια αν ερχόταν αυτοπροσώπως κάποιος υπουργός της κυβέρνησης και τους έβαζε φωτιά στο σπίτι τους, ας πούμε..

  Ας σκεφτούμε όμως θετικά – καλύτερα που η Ν.Δ. πήρε 152 η 153 βουλευτές, γιατί άμα είχε λιγότερους, ο κίνδυνος για την συνεργασία με τους ακροδεξιούς θα ήταν μεγαλύτερος!! ( Οχι ότι τώρα αποκλείεται..με τέτοια ισχνή πλειοψηφία..)


 4. Εγώ δεν ήμουν Ελλάδα και δεν ψήφισα, λυπάμαι και ντρέπομαι μαζί που ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι πλέον στη βουλή και θεωρώ τεράστια την ευθύνη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της αριστεράς για το γεγονός αυτό γιατί δεν έδρασαν όπως θα έπρεπε. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ΚΚΕ που αντί να βάλλει κατά του Καρατζαφέρη τα έχωνε στον δικομματισμό, δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ, και στον Αλαβάνο. Ο Καρατζαφέρης λοιπόν μπήκε στη βουλή γιατί δεν είχε αντίλογο αφού όλοι ασχολούνταν με το πως θα καταστρέψουν ο ένας την εικόνα του άλλου ενώ αυτός αλώνιζε ελεύθερα χωρίς αντίπαλο. Η ακροδεξιά αυτή τη στιγμή είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας και δυστυχώς όχι μόνο δεν βλέπω λύση αλλά αντίθετα προβλέπω διόγκωση.


 5. Την μαυρίσανε την Μαρριέτα…τον Άκη και άλλους πολλούς…
  …ο π$%#@στης ο Πολύδωρας πως βγήκε πάλι γαμώ τον Ελληναρά τον βλάκα;;;…


 6. εγώ πάντως, από την ώρα ειδικά που είδα και τα άτομα που μπαίνουν από το κόμμα του Καρ(φτου) – φοβάμαι…

  Χάρηκα για την αριστερά, φυσικά, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορέσουν να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση.
  Θα δούμε…

  Καλό βράδυ


 7. @Manos, Έλα ντε; Έλληνες…

  @Νατασάκι, Πόλωση, φοβάμαι τους Καρ(φτου) ακριβώς επειδή δεν θεωρώ ικανή την αριστερά να αντιδράσει συντονισμένα.


 8. Καί το κακό είναι ότι, ακόμα κι αν ο Καρ(φτου) έχει κάποιες καλές προθέσεις, δεν μπορεί να δυσαρεστήσει κανέναν από τους παραπάνω δικούς του, γιατί δεν τον παίρνει με την ισχνή πλειοψηφία, να χάσει έστω και έναν απ’ αυτούς..


 9. Ζητώ συγνώμη για την άσχετη δημοσίευση, αλλά νομίζω ότι είναι για καλό σκοπό και είναι πιθανόν να ενδιαφέρει κάποιους:

  ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007 ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ

  Καθαρισμός του άλσους Βεϊκου από ξερόχορτα και σκουπίδια
  Την Κυριακή 23/9/2007, στο άλσος Βεϊκου θα συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε (και δεν θα σταματήσουμε ποτέ).

  Θα συνεχίσουμε διότι η πρώτη μας κίνηση δεν ήταν μια σπασμωδική αντίδραση απέναντι στις εικόνες των πυρκαγιών της Πελοποννήσου και της Εύβοιας.

  Θα συνεχίσουμε διότι αυτές οι φωτιές ήταν απλά η σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι.

  Η ώρα είναι κάπως ελεύθερη, νομίζω όμως ότι όσο πιο πρωί πάμε, τόσο πιο πολύ θα αποδώσουμε.

  Από τις 8 και μετά είναι καλά.

  Βασικά ο καθένας έρχεται όποτε θέλει και κάθεται όσο θέλει.

  Σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης και τα υλικά/εργαλεία που μπορεί να φέρει κανείς, στα προηγούμενα ποστ υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες.

  Θα έχουμε σίγουρα ένα χορτοκοπτικό, αυτό του φίλου μου του Μίλτου, το οποίο το Σάββατο τα πήγε περίφημα αν και είχε να αντιμετωπίσει πολύ πυκνά και πολύ ψηλά χόρτα.

  doctor

  http://galatsi.blogspot.com/2007/09/23-2007.html


 10. Καλημέρα, εδώ εκλέξαμε τον Καρατζαφέρη για το ευρωκοινοβούλιο, να μας κάνει και ευρωπαικώς ρεζίλι σε πείραξε που θα μετακομίσει στην Ελλάδα???


 11. @doctor, το blog είναι ανοιχτό σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, όποτε θέλεις μπορείς να δημοσιεύεις ελεύθερα τέτοιου είδους προτάσεις, δυστυχώς δεν είμαι Ελλάδα για να βοηθήσω αν και πολύ θα το ήθελα. Την καλημέρα μου

  @laxanaki, Όντως, ο Καρατζαφέρης είχε και διεθνή καριέρα, σαν την Άννα Βίσση…


 12. εδώ Ελλάδα! γιατί εκπλήσσεστε όλοι; Όσοι τους βγάζουν τόσα χρόνια τους βγάζουν και τώρα..Από τα μικρά στα μεγάλα( Παπαγεωργόπουλος, Ψωμιάδης, Κακλαμάνης και σια..). Να που είναι δυνατόν να μπει και ο Καρατζαφέρης στη βουλή..η Παπαρήγα ειναι bionic, το ίδιο και οι ψηφοφόροι της..
  τους σταυρώσανε για κακή μας τύχη, αλλά και επιβεβαίωση του τι είναι Ελλάδα για όσους ακόμα διατηρούσαν ελπίδες!


 13. @kissogram, Μπαααα… Η ελπίδα πέθανε, την θάψανε ανάποδα και κατούρησαν στο μνήμα πολύ πριν τις εκλογές…Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: