h1

Το αυθαίρετο…

17/08/2007

cowfart-440.jpg 

Αν θέλει κάποιος να κάνει αυθαίρετο δεν έχει ανάγκη να κάψει το δάσος, το κάνει με δάσος ή χωρίς και είναι κι έτσι κι αλλιώς αυθαίρετο… Το αυθαίρετο θα είναι παράνομο και αυθαίρετο θα παραμείνει είτε έχει καεί το δάσος είτε όχι αν δεν νομιμοποιηθεί από το κράτος* και αν δεν αποχαρακτηριστεί ή καμμένη έκταση (από δασική)… Το κράτος διατηρεί το δικαίωμα να γκρεμίσει αυθαίρετες κατασκευές ή να βάζει πρόστιμα στον ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου τα οποία αυξάνει κάθε χρόνο (και προφανώς προτιμά να κάνει το δεύτερο λες και αν έχεις να πληρώσεις δεν είσαι παράνομος)… Όποιος χτίσει σε καμμένη έκταση χτίζει αυθαίρετο αν αυτή η έκταση δεν έχει αποχαρακτηριστεί από την δασική υπηρεσία… Οικόπεδα εκτός σχεδίου είναι οικοδομήσιμα άν είναι μεγαλύτερα από 4 στρέμματα και δεν βρήσκονται σε δασική έκταση… Οι φωτιές λοιπόν μπαίνουν για να εκβιαστεί ο αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων και να μπουν οικόπεδα στο σχέδιο πόλης, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες τους να μπορούν να τα πουλήσουν πιο ακριβά ή να χτίσουν περισσότερα τετραγωνικά… Το «να μπουν οικόπεδα στο σχέδιο πόλης» σημαίνει ότι θα τα βάλει το κράτος, όχι ο φούφουτος. Είναι προφανές ότι αν το κράτος δεν θέλει να χτίζονται αυθαίρετα στην Πάρνηθα ή στην Πεντέλη ή οπουδήποτε, δεν θα χτίζονται αυθαίρετα…

Αντίθετα όμως, το ελληνικό κράτος τόσα χρόνια όχι μόνο νομιμοποιεί την λαμογιά αλλά και την υιοθετεί και την καλλιεργεί… Επιπλέον, δεν γνωρίζει ακριβώς ποιά έκταση είναι δασική και ποιά εντός σχεδίου και δεν θα το γνωρίζει μέχρι να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο δημιουργώντας απίστευτα μπερδέματα (δείτε εδώ). Επίσης αδυνατεί εδώ και χρόνια να οργανώσει και να ορίσει σαφώς τα κριτίρια με τα οποία μια έκταση θα χαρακτηρίζεται ως δασική (δείτε τι γράφει εδώ κάποιος που είναι ειδικός). Αντί να εκποιεί εκτάσεις και να κάνει οργανωμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό σε περιοχές που υπάρχει ζήτηση επιτρέποντας μόνο τα κτίσματα εντός σχεδίου, νομιμοποιεί τα αυθαίρετα και επιτρέπει τις εκτός σχεδίου κατασκευές σε οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων για να καλύψει την αδυναμία οργανωμένου σχεδιασμού… Σε αυτήν την πραγματικότητα όχι μόνο η νομιμότητα απέχει ελάχιστα από την παραχάραξη της αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτίζεται απόλυτα με αυτήν! 

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι τα αυθαίρετα, είναι ότι το κράτος επιτρέπει την ασάφεια στην οργάνωση και τον σχεδιασμό του οικιστικού περιβάλλοντος και νομιμοποιεί αυθαίρετα. Τόσο απλά… Ο τελευταίος που φταίει είναι αυτός που χτίζει το αυθαίρετο, το κάνει επειδή το έχει ανάγκη (στο Πέραμα) ή επειδή δεν το έχει ανάγκη αλλά ξέρει ότι μπορεί! Το σύστημα είναι τόσο διάτρητο που και εγώ αν είχα τη δυνατότητα θα έχτιζα ένα αυθαίρετο!

* Όταν λέω κράτος εννοώ και τις δημοτικές αρχές και την πολεοδομία και την δασική υπηρεσία και όλους.

Advertisements

4 Σχόλια

  1. Δεν θα διαφωνίσω καθόλου με αυτά που λες, θέλω όμως να λύσω μια απορία που έχω εδώ και πολλά χρόνια (γιατί οι παράνομες οικοδομές, οι φωτιές κ.λ.π. δεν είναι νέα ανακάλυψη):

    Κάποιος που χτίζει παράνομα (είτε γιατί έχει ανάγκη όλως είπες είτε γιατί απλά μπορεί), έχει δικαίωμα να παραπονιέται για το ότι κάηκε το σπίτι του (ή γιατί πλημύρρισε επειδή έχτισε πάνω σε ρέμα – το ίδιο είναι);


  2. Κατανοώ την ερώτηση και χαίρομαι που την κάνεις, αν και για να την απαντήσω πρέπει πιο πριν να έχω αποδεχτεί ότι αυτά που καίγονται είναι όντως παράνομα πράγμα το οποίο για την συγκεκριμένη περίπτωση της Πεντέλης ωφείλω να πω ότι δεν γνωρίζω. Αυτό για λόγους δεοντολογίας και για να μην δημιουργήσω παρεξηγήσεις. Επιπλέον, ρωτάς εντελώς υποθετικά αν έχουν «δικαίωμα» οι καταπατητές συνολικά (φτωχοί και πλούσιοι) να παραπονιούνται και επειδή θεωρώ ότι τα πράγματα είναι context specific και το decontextualization δεν λειτουργεί πάντα θα σου απαντήσω με μία ερώτηση… Οι καταπατητές του Περάματος είναι το ίδιο με αυτούς της Πολιτείας ή της Κηφισιάς; Αν μου το διευκρινίσεις θα σου απαντήσω!


  3. και προσθετικά σε αυτά που λες, θα διάβασες φαντάζομαι ότι πρόσφατα, επιτέλους με καθυστέρηση δεκαετιών αποφασίστηκε να δημιουργηθεί νομοσχέδιο για γενικό χωροταξικό σχέδιο της Ελλάδας. Και ενώ για πρώτη φορά καλέστηκαν ειδικοί να συντάξουν τις ρυθμίσεις του, που προφανώς αφορούν και τα αυθαίρετα, ο κ. Σουφλιάς προτού το κατεβάσει στη βουλή για ψήφιση, άλλαξε μόνος του κάποια άρθρα, τα οποία προφανώς γαμάνε όλο το υπόλοιπο σχέδιο και έτσι αν και εφόσον ψηφιστεί από την επόμενη βουλή ουσιαστικά θα έχουμε πια συνταγματική κατοχύρωση της ελληνικής λαμογιάς, αυθαιρεσίας και κωλοπιασίματος.

    Ζήτω οι γαμημένοι Νεοέλληνες, αυτοί που τους ψηφίζουν και αυτοί που φροντίζουν να μην αλλάξει ποτέ το ελληνικό αστικό και πολεοδομικό μπουρδέλο!


  4. @Kissogram, Ρε… αν μπορείς να μου βρεις ένα σχετικό link για το χωροταξικό θα με ενδιέφερε πολύ!Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: